Milyen hatással vannak az új CFC-szabályok Ciprusra?

Az adóelkerüléscsomagot vagy más néven –  EU adóelkerülés elleni irányelvet (ATAD) – most már Cipruson is végrehajtják.

Az ATAD-t két lépésben hajtják majd végre: (2019. április) ATAD 1, majd pedig vagy az év folyamán vagy 2020 elejére tervezik az ATAD 2-t

Mivel rendkívül sok pletyka és téves információk keringenek a ciprusi új szabályozásokról, különösen a CFC-szabályok (ellenőrzött külföldi társasági szabályok) tekintetében, úgy döntöttem, hogy összegezem az eddigi pontokat.

A nemzetközivé válás folyamata folyamatosan változik. Legutóbb az offshore cégekre vonatkozóan hajtottak végre különböző követelményeket melyeket még további szabályozás fog követni várhatóan.

 

Fontos: Olyan partnerekkel dolgozz együtt akik megbízhatóak, és ne fordíts túl nagy figyelmet különböző jött-ment Facebook csoportoknak akik úgy gondolják ők nagyon értenek a témához.

Èn és partnereim nem hiába dolgozunk együtt a legjobb ügyvédi irodákkal. (rendszerint 2 ügyintézővel dolgozunk együtt egy helyen, így ügyfeleink jobb és függetlenebbül választhatnak, dönthetnek.)

Partnereinken és önkutatásaimon keresztül mindig próbálom a legkorszerűbb információkat és hosszútávú terveket megoldásokkal együtt kínálni. A végén a törvény az ami mindig számít, nem pedig az amit mások mondanak.

 

De térjünk is vissza a legfőbb kérdésre!

 

Mit tartalmaz az ATAD?


Április 5-én vezette be az ATAD-t (Az adókikerülés elleni irányelv) a ciprusi parlament. A következő 3 pont ami erre vonatkozik:

 • Kamatkorlátozási szabály
 • Controlled Foreign Company (CFC) azaz ellenőrzött külföldi cég szabályzat
 • Általános visszaélések elleni szabály (GAAR)

 

Az ATAD második szakaszának végrehajtása 2019 folyamán lesz várható ami a következőket tartalmazza:

 

 1. Exit taxation provisions – 1 January 2020
 2. Hybrid mismatch rules – 1 January 2020

 

 • Adóelkerülési szabályok társaságok számára
 • Hibrid eltérések szabályai

Miért van erre szükség?

Az ellenőrzött külföldi társaságok (CFC) köreibe tartoznak az offshore cégek is, melyeket szeretnék jobban ellenőrzés alá vonni. Ugyanis az adófizetők pénzüket az olyan cégekbe fektetik, melyek alacsony adózású vagy adómentes országokba vannak bejegyezve, ezáltal előfordul, hogy elkerülik az adózást.

A hibridek formái:
A gazdálkodó egység két ország eltérő jellemzése fizetés vagy az üzleti tevékenység alapján

 

Mivel nem szeretém, hogy nagyon elhúzódjon ez a cikk ezért most csak Ciprusra vonatkozó szabályozásra koncentrálok. Arra, hogy ez hogyan érinti azokat a vállalkozókat akik Cipruson folytatják tevékenységüket.

Kit érintenek?


 • Cipruson bejegyzett cégek
 • Állandó fióktelepek Cipruson, melyek nem ciprusi vállalatok

Az ATAD első bevezetése csak olyan jogi személyekre vonatkozik, amelyek Cipruson adókötelesek és amelyekre társasági adó vonatkozik. Kérlek ne tévezd össze a természetes és a jogi személy közötti különbséget!

A jogi személyt a jogi életben természetes személyként kezelik. Például egy olyan társaság, mint az GmbH vagy a Limited jogi személy. Egy természetes személy a saját nevében is eljárhat, és egyéb jogok is megilletik, mint például alapíthat céget és lehet résztulajdonos is.

Cipruson ez mit jelent?

 

 • Ciprus Non-Dom

(természetes személy, aki Cipruson lakik), a külföldi társaságokban való részesedése vagy a hazai és külföldi osztalék átvételével. – nem érinti az ATAD.

 

 • Ciprus Limited

(jogi személy) és külföldi érdekei – az ATAD által érintettek (kivételek itt is vannak)

Ez azt jelenti, hogy a Cipruson lakóhellyel rendelkező természetes személyek továbbra is külföldi befektetéseket tartanak, és lehet tulajdonosa, részvényese egy ciprusi LLC-nek.

Hogyan határozható meg egy külföldi irányítású cég?


Az új CFC-szabályok értelmében az alacsony adózású országban működő vállalat, amely egy ciprusi vállalat több, mint 50% -át (pl. Ciprus LLC.) birtokolja (társasági részvények).

Fontos megjegyzés

A CFC-szabályok csak a nagyobb vállalatokra vonatkoznak:

A kisvállalkozások esetében, amelynek éves nettó nyeresége csak 750 000 euróig terjed, és amelyből legfeljebb 75 000 euró passzív forrásból származik, az új szabályok nem alkalmazandók.

Példa:

Larnacában a Hókuszpókusz Kft az adómentes Belize IBC részvényeinek 100% -át birtokolja. Belize-i IBC az év során több, mint 200 000 eurós passzív jövedelemet hoz létre. Most már az új CFC-szabályok hatálya alá tartozik, és így a nyereséget (bizonyos szabályok betartása után) Cipruson kell megadóztatni.

 

Összegzés

 

Milyen hatással van az újonnan bevezetett CFC-szabályok a ciprusi rezidens természetes személyekre?

Nincs hatással, ugyanis a CFC szabályok csak a vállalatokra, nem pedig a természetes személyekre vonatkoznak. Amint láthatod Ciprus továbbra is érdekes hely EU-n belüli vállalkozók számára. Azonban biztosan várható, hogy az EU a jövőben további követelményeket támaszt a tagállamokkal szemben.

 

Ha még nem láttad Ciprusi videó sorozatomat, itt megnézheted -> Ciprusi sorozat

 

privacy Ez nem spam!

Curve kártya:

->Youtube csatornám

->Facebook oldal

->Facebook csoport

-> Személyes konzultáció

-> A Te utad a Te szabadságod E-könyv

Leave A Response

* Denotes Required Field