5 nyomós ok Offshore cég használatához

Tartózkodási hely: Tibiliszi, Grúzia

 

Amikor először ejtettem ki a számon az Offshore-t és kezdtem el mesélni róla, – szinte mindenki első reakciója ez volt.

Hiszen ez illegális nem?

Annak ellenére, hogy a média mit mond vagy mit közvetít egy Offshore cégnek számos előnye van jogi szempontból is. Nem, az Offshore még önmagában nem jelenti azt, hogy illegális lenne.

De a következőkben összefoglalom mire lehet használni egy Offshore céget és melyek azok az illegális tevékenyégek melyekre a múltban annyiszor volt példa és persze a mai napig is vannak.


A múltban azok, akik az offshore körökben mozogtak, általában hamis neveket, fotókat dokumentumokat használtak. Nyílván nem érdemes és nem fair az adókötelesség elől elbújni úgy, hogy közben ugyanúgy használod azokat a szolgáltatások, eszközöket melyeket az állam nyújtott neked.

De senki sem választotta azt a helyet ahová született. Teljesen mindegy, hogy Magyarországon, Németországban, Egyesült Àllamokba született valaki nem jelenti azt, hogy az egész életét ott kell leélnie. Megint csak a blogom mottójával kell példálóznom.

Menj oda, ahol a legjobban bánnak veled és ahol legtöbb lehetőséget kapod.

 

Tehát nézzük meg egy offshore cég használatára vonatkozó lehetséges okokat, összefüggéseket.

Jogi okok egy Offshore cég használatához


Pénzügyi adatvédelem és biztonság

 

A pénzügyi adatvédelem és a biztonság fontos. Sokan nem értik, hogy a biztonság és a védelem nem egyenlő pénzünk elrejtésével. Sokan gondolják, hogy ha valakinek több bankszámlája van, cége, vagyona az azért van, mert valamit el akar dugni valaki elől.

Ez felvet egy újabb kérdést az offshore tevékenységek moralizálására. Csak azért, mert valami erkölcstelen célokra használható, alapértelmezés szerint nem erkölcstelen.

Az Offshore-t is lehet tudatosan, jól kihasználni, úgy hogy azzal nem követünk el szabálysértést. Mert, hogy alapvetően maga az Offshore nem illegális.

Például, volt több ügyfelem akik megkerestek, mert szerettek volna több biztonságot és magánszférát vagyonuk megőrzésére.

Olyan országok, mint - Németország, Amerikai Egyesült àllamok, Mexikó vagy akár Magyarország is, - ha látják, hogy valaki számláján több százezer euró, dollár van az ottani banknál, a nevük gyorsan lejegyezhető és bármikor, bármilyen információt kiadhatnak, sőt követelhetnek.

Ilyenkor feltesznek számtalan kérdést és ha valami nekik nem tetszik, akkor sajnos az ember pórul járhat. A pénzedet amit Te mondjuk tisztességes úton megszereztél, egyszerüen elvehetik.

Gondolod, szüksége van az embereknek pénzügyi adatvédelemre?

Èn azt mondanám igen is van.

Egy magyar állampogár aki sok pénzzel rendelkezik és szeretne külföldön egy saját vállalatot létrehozni, mert jogi, pénzügyi okokból mondjuk jobban megéri neki. Kevesebb bürokráciával kell számolnia és könnyebb a vállalkozónak is, ha nem kötelezik annyi mindenre.

Nem azért akarja ezt tenni, mert ki akar bújni és elkerülni az adózást, csak szimplán, hogy megvédje saját magát és vagyonát.

Miután jómagam is éltém pár országban és láttam az emberek frusztrációit, megannyi kérdés fogalmazódik meg az emberekben a nagy nyugati világgal szemben akik kormányai gazdasági és politikai súlyukkal folyamatosan nyomást gyakorolnak más országokra és kényszerítik változásra. Ők azok akik megmondják a világ többi országának hogyan és mit kell csinálniuk.

De nem kell bedőlni mindennek.

Jogi követelményeknek való megfelelés

 

Az offshore cég létrehozásának egyik oka, hogy megfeleljen annak a országnak a jogi követelményeinek, ahol ingatlant szeretnél vásárolni vagy tevékenységednek megfelelően céget alapítani.

Van sok olyan ország, ahol egy kiválasztott cég révén lehetőség van saját tulajdonú ingatlanra. Ez sok országban nem lehetséges.

Ehelyett egy helyi cég - egy offshore cég - révén kell megvásárolni az ingatlant. Például ha egy magyar vállalat pénzét szeretnéd használni egy Panamai gyár vagy üzlet megvásárásához, akkor Panamai kormány nem engedi majd.

Ott kell létrehoznod egy céget amelynek részvényese lehet egy magyar vállalat -, mint (Shareholder) leányvállalat, így tudod megvásárolni az adott ingatlant.

Ez egy teljesen jogos indok arra, hogy külföldi céget alapítson az ember. Sok esetben még is előnyös, ha saját tulajdonban van a cégünk, ingatlanunk. Habár én nem vagyok feltétlen ennek a híve, de valóban.

Befektetési alapok adósemeleges közegben

 

Ahhoz, hogy különböző forrásokból származó tőkét jól lehessen kombinálni, szükség lehet egy adófüggetlen helyszínre.

A Marshall-Island vagy A Kajmán-szigetek a leggyakrabb választás a befektetési alapok számára, mivel szabályaik viszonylag lazák, bürokráciamentesek és nem kell foglalkozni olyan dolgokkal, mint a Biztonság.

Ismételten egy adófüggetlen helyszín több előnyt kínálhat, mint egy egyszerű adócsökkentés.

Jobb banki struktúra

 

Amikor megnézem magamnak azokat a cégeket melyeket az emberek kinéztek maguknak egy kis istenháta mögötti szigeten,őszintén nevetnem kell. Figyelmeztetnem kell azon személyeket akik ha elakarnak indítani egy Labuan-i céget, általában az alapított társaság nem rendelkezik megfelelő banki lehetőségekkel.

Például, ha én Paraguayban élek akkor nehézségekbe ütközhetek és nehéz meggyőzni az ottani bankot, cégem áthelyezésére vagy, hogy számlát nyithassak számára. Érdemes offshore céget alapítani ott, ahol jobb hozzáférést biztosítanak a bankokhoz.

A bank valószínüleg nem fogadja el Panamai, Perui, Paraguay-i cégét, de egy ciprusi, grúz vagy Honk-Kongi-val nagyobb esélye lesz. Bár ezek az országok adózási szempontból semlegesek, jobb banki infrastruktúrát biztosítanak, és ezek az előnyök önmagukban is elegendőek.

Kiváló jogi keretet biztosít

 

A fenti példákhoz hasonlóan, ha olyan országban élsz, ahol kész káosz uralkodik, nem igazán hatékony akkor nem szeretnél azért több adót fizetni, hogy jobb adójogi keretet kapj.

Vannak olyan országok, ahol az adók valamivel alacsonyabbak, de a vállalkozás indítása és működtetése rendkívül bürokratikus és nem hatékony. Ebben az esetben az offshore cég létrehozása ideális lehet.

Valójában vannak akik készek céget alapítani uniós allamú országokban (Ciprus, Bulgária, Csehország) a jobb működési hatékonyság, a jobb jogi struktúrához való hozzáférés elérése érdekében.

Bár ez esetben nem részesülnek alacsonyabb adókban, de egy offshore vállalat sok más kérdést fog ezáltal megoldani, ami miatt nem fog számítani.

Tőkenyereségadó elkerülése

 

Minden ország más, és minden országnak eltérő tőkenyereség-törvényei vannak. Ez az oldal nem foglalkozik adózási tanácsadással, de egyes országok olyan struktúrákat tesznek lehetővé, amelyek lehetővé teszik a tőkenyereség-adó elkerülését.

Ha Te mondjuk amerikai állampolgár vagy, akkor nem lehet elkerülni a tőkenyereség-adót, különösen, ha az Egyesült Államokban élsz. Bár ez a probléma más országokban is felmerülhet, ahol az eszközök átruházásával elkerülheti a tőkenyereséget.

Alacsonyabb adó

 

Nem értek azzal egyet, hogy ott ahol alacsonyabb az adózás és aki szándékosan alacsony adózású országok után kutat, rossz lenne. Èn például szintén egy alacsony adózású helyen élek és szándékosan kutatok ilyen országok után.

Gyakran előfordul, hogy ezek az országok a saját gazdasági fejlődésüket próbálják ezzel javítani.

A balti országok nagyon alacsony adókulcsokkal jöttek létre gazdaságuk fejlesztése érdekében. Észtország még nulla %-os adót is kínál, addig amíg nem veszik ki a pénzüket a társaságból.

 

Most jöjjenek azok az indokok amelyek illegális tevékenységekre használnak.

Illegális okok melyekre egy offshore céget használni lehet


Adócsalás

 

Egyik legelterjetebb ok ami miatt egy Offshore céget alapítanak de eléggé legódivatú ez alapján megközelíteni. Most már az, hogy nyitunk egy svájci számlát, melyet nem jelentünk be, hogy létezik, - és hasonló kijátszások nem működnek.

Az átláthatóság korában egyre több szabályozás, szervezet születik ezek elkerülésére, -  FATCA, IRS büntetések, FBAR és a CRS (Common Reporting Standard) azaz Közös jelentési szabvány a világ több, mint 101 országában teszi lehetővé az országok közötti információcserét.

Az a nap amikor még pénzünket véka alá rejthettük ideje lejárt. Semmi nem marad ellenőrizetlenül és előbb utóbb minden kiderül. Biztosan vannak még jó páran akik próbálkoznak ilyen-olyan trükkökkel, de nem érdemes.

Az adóelkerülés törvényes. Neked kell döntened arról, hogy morális-e vagy sem. Véleményem szerint, ha üzleti tevékenységedet jogi gyakorlatokon keresztül szeretnéd létrehozni, nem látok okot arra, hogy ne tedd meg.

Ami illegális azaz adócsalás - a pénz elrejtése, a bevételek nem bejelentése, stb. Természetesen ez illegális.

Bűnügyi tevékenységek

 

Sajnos a média folyton azzal pedálózzik, hogy Offshore céget csak és kizárólag illegális, bűnügyi tevékenységekre lehet használni, - mint bűncselekményből származó bevételek megfékezése, terrorista tevékenység finanszírozása, pénzmosás stb.

Persze azt akarják, hogy ezt mindenki el is higgyje. Ez persze illegális.

De a valóság az, hogy több millió ember él a tengerentúlon, akik utaznak szerte a világban, - digitális nomádok, vállalkozók akik tevékenységüket szeretnék kényelmesebbé tenni szimplán.

Remélem most már átláthatóbb számodra is, hogy az Offshore nem az ördögtől származik. Rengeteg előnye van.

 

Remélem hasznos volt a cikkem. Ha igen akkor iratkozz fel hírlevelemre, hogy ne maradj le!

 

privacy Ez nem Spam!

 

Curve kártya:

->Youtube csatornám

->Facebook oldal

->Facebook csoport

-> Személyes konzultáció

-> A Te utad a Te szabadságod E-könyv

Leave A Response

* Denotes Required Field