Hogyan fizethetsz kevesebb adót, adórezidensként Grúziában

Mi mindannyian vagy legalábbis sokunk keresi a módot arra, hogy – legális úton,- hogyan lehet elérni, hogy kevesebb adót fizessünk. Sokaknak ez annyiban merül ki, hogy – egy a lakóhelyük vagy vállalkozásuk egy alacsonyabb adórezidens országban található.

A jó hír az, hogy az alacsony adórendszerrel rendelkező országok többsége aktívan próbálja bevonzani a gazdag embereket, különböző üzleti, befektetési lehetőségeket kínálva ezzel.

Grúzia erre tökéletes helyszín:

Határozottan nem egy adómentes országról beszélünk, mint Panama, Ciprus, a Brit Virgin-szigetek.

Grúzia a világ egyik legliberálisabb és legegyszerűbb adórendszerével rendelkezik. Az itteni hatóságok meglehetősen könnyűvé tették, hogy adórezidensé válhasson valaki.

Grúzia különös tekintélyű hely. Itt ugyanis a területi adózás van érvényben, ami azt jelenti, hogy a kormány csak a helyi forrásból származó jövedelmet terheli adóval. A Grúzián kívül keresett pénz 100% -a teljesen adómentes.

Miért érdemes adórezidensé válni Grúziában?


Először is, Grúzia viszonylag alacsony adókkal rendelkezik. A jövedelmet az OECD-tag országoknál alacsonyabb összegű adóval terhelik, kivéve Magyarországot.

OECD - Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet

Az OECD ( angolul: Organisation for Economic Co-operation and Development ), - amely egy gazdasági szervezet. Célja, hogy segítse a tagállamok gazdaságát, szociális politikájuk kialakításában, feltérképezésében.

Az OECD elődje az úgynevezett Marshall terv, aminek célja az volt, hogy a második világháborút követően bekövetkezett pusztítások után talpra állítsa Európát.

A társasági adó mértéke lényegesen alacsonyabb, mint az Egyesült Államokban, Franciaországban vagy más európai országban – ( persze ne felejtsük el, hogy ennél is magasabb árakkal számolhatunk Svájcban, Németországban vagy Ìrországban). –

A különböző tevékenységek százalékban a következők:
 • Jövedelemadó: 20 %
 • ÀFA: 18 %
 • Ingatlanadó: 1 %
 • Vállalati adó: 15 %
 • Tőke nyereség és kamat: 5 %

A grúz adójog a gazdasági tevékenységből származó jövedelmet is magában foglalja a foglalkoztatási jövedelem mellett. Ezen tevékenységek alá tartoznak a következők:

 • A különböző eszközök értékesítéséből származó nyereség.
 • A gazdasági tevékenység korlátozása vagy egy másik vállalkozás bezárása eredményeként kapott jövedelem
 • Bérleti és lízingbevételek.
 • Szolgáltatások vagy árukból származó jövedelem.
 • Osztalékok, kamatbevételek és jogdíjak.

Adórezidensé válni Tibiliszibe azt jelenti, hogy lehetőség van az adók befizetéset elektronikus úton befizetni. Ìgy nincs szükség lakcímre – illetve van, de ez csak formalitás.

A lakosok az adószámlájukat elektronikus úton is megfizethetik a bevételi szolgálat honlapján. Ez nagy könnyebbség mindenki számára.

A kormány jelenleg fejleszti az ország társasági adórendszerének átdolgozását, hogy a vállalkozásukat vezetők kevesebb adót keljen megfizetni, mint jelenleg. Grúzia az Èsztországi adózási modellt követi és azt tervezi, hogy mentesíti a megtartott és újrabefektetett nyereséget a 15% -os társasági adóból.

Ez azt jelenti, hogy csak a nyereség, amelyet osztalékkifizetések formájában osztanak ki vagy fizetnek ki, lesznek adókötelesek.

Grúzia adórendszere rendkívül barátságos ezáltal új utakat tör vállalkozók számára.

Adóvédelem Grúziában


A folyamat rendkívűl egyszerű. Bárki aki Grúziában kíván tartózkodni 183 napig egymást követő 12 hónapos periódusban jogosult adókedvezményre.

Előfordulhat persze, hogy valakinek nem igazán vonzó vagy nem szeretne egy fél naptári évet itt tölteni. Szerencsére a kormány egy olyan rendszert hozott létre ami előnyt jelenthet a – “magas nettó értékű” (High Net-Worth Individuals) személyek számára.

HNWI - azaz magas nettó értékű egyén - egy olyan kifejezés, amelyet a pénzügyi szolgáltatási ágazat egyes szegmensei használnak arra, hogy kijelöljék azokat a személyeket, akiknek befektetési célú eszközei (például kötvények és részvények) meghaladják az adott összeget, melynek értéke meghaladja az 1 millió dollárt.

Magas nettó értéknek tekintendő az aki:
 • A megerősített ingatlan értéke nagyobb, mint 3.000.000 GEL (kb. 1,35 millió USD)
 • Èves jövedelme meghaladta a 2.00000 GEL-t (kb. 90 000 dollár) a pályázat benyújtásának évét megelőző három év bármelyikében.

Vannak azonban más feltételei is, amelyeknek teljesülniük kell. A kérelmezőnek vagy grúz lakóhellyel vagy grúz állampolgársággal kell rendelkeznie. Esetleg a kérelmezőnek egy év alatt be kell bizonyítania, hogy legalább a 25000 GEL  (valamivel több mint 11 000 dollár) grúz forrásbevétele volt.

Ìgy válhatsz adórezidensé


A grúzok nem szeretik a túlzott bürokráciát és ezt tükrözi az is, ahogyan a külföldi vállalkozókhoz állnak. A pályázatokat a grúz Bevételi Szolgálatához kell benyújtani valamint azokat a dokumentumokat, amelyek igazolják, hogy a kérelem megfelel minden más követelménynek.

Ha a kérelem megfelel minden jogi követelménynek, a bevételi szolgálat a kérelmet a Pénzügyminisztériumhoz továbbítja a végleges jóváhagyáshoz. A kérelem benyújtásától számított kilenc napon belül határozatot kell hozni, – a kérelmező jelenléte nem szükséges Grúziában.-

A grúz adókedvezményt egy évre adják. Ha egy “magas nettó értékű egyén” meg akarja tartani a grúz adózási helyet, újra be kell jelentkeznie. Ez csak azokra a személyekre nem vonatkozik akik adó rezidensek maradtak és legalább 183 napot itt töltöttek.

Egyéb előnyei


A grúz adókedvezmények személyes vagy üzleti tevékenységek Grúziában történő létrehozása mellett potenciális előnyöket nyújt azon jövedelemszerzők számára azokban az országokban, amelyekkel Grúzia kétoldalú adózási szerződést kötött.

Ha Grúziában adórezidenssé szeretne válni és tartózkodási helyet kérni, először is szorosan meg kell vizsgálni, hogy Grúzia és azon ország között ahol a legtöbb bevételt szerezte van – e kettős adóztatást elkerülö egyezmény. Ha ez az ország elismeri a grúziai adóztatását, lehetséges, hogy jövedelmed nagy része nem kerül megadóztatásra egyetlen országban sem.

 

 

Remélem hasznos volt számodra ez a cikk. Ha bármilyen kérdésed van, akkor írj bátran és iratkozz fel hírlevelemre.

 

Dóra


privacy Ez nem spam!

Curve kártya:

->Youtube csatornám

->Facebook oldal

->Facebook csoport

-> Személyes konzultáció

-> A Te utad a Te szabadságod E-könyv

 

 

 

Leave A Response

* Denotes Required Field