4 fontos lépés hogyan tudod Bitcoinodat biztonságban tartani

A Bitcoin ára meglehetősen csökkent az elmúlt időszakban, de ez nem jelenti azt, hogy nem kell gondoskodnod arról, hogyan védheted Bitcoindodat a hackerek ellen.

Bárki, aki úgy dönt, hogy hátat fordít a “mátrixnak”, beleértve a megalapozott pénzügyi rendszerünket, aligha kerülheted el a digitális pénznemek és a Bitcoin témáját.

Ez a decentralizált, globális és forradalmi fizetési rendszer nemcsak a bankokat és más közvetítőket teszi feleslegessé, de nem tartozik semmilyen központi intézmény alá.

A Bitcoin nem tartozik sem egy országhoz, sem egy vállalathoz vagy szervezethez, sem egy olyan kis csoporthoz, aki a monetáris rendszert hatalom eszközeként használja. A Bitcoin mindenkié. Erről bővebben itt:

Természetesen, amikor elindulsz a digitális pénznemek világába, van néhány dolog, amit szem előtt kell tartanod és nem árt információkat gyüjtened.

Az én mottóm: "Legyél a saját bankod"

Ha az értékeid már nem a banknál vannak te vagy a felelős ezekért és ezek biztonságáért. Az alábbiakban néhány fontos szempontot gyüjtöttem össze neked, hogy “magán bankárként” élvezd az életed. 🙂

 

Az elektronikus ajtókulcs


Elhagyod úgy az otthonod anélkül, hogy bezárnád kulccsal az ajtót? Nyilvánvalóan nem igaz?

Nagyon kevesen képesek csak észlelni, hogy az Internet is egy ajtókulccsal dolgozik, amely hozzáférést biztosít minden üzlethez, portálhoz és mindenhez amit azon keresztül végzel. A Te kulcsod az Email.

Ha valaki hozzáférést kap az e-mailjeidhez, akkor gyorsan és egyszerűen állíthatja vissza jelszavadat a regisztrált webhelyeken, majd megnézheti, hogy milyen információkat vagy értékeket találhat.

Ezért az első szabály: Biztonságos e-mail használata!

Mi különbözteti meg a biztonságos e-mailt?
Az e-mail szolgáltató támogatja a kétütemű hitelesítést (2FA), amelyhez egy második eszköz (például mobiltelefon) szükséges a bejelentkezéshez.

Ott egy ideiglenes hozzáférési kódot fogsz látni, amelyet be kell írni a jelszó mellett. Még akkor is, ha valaki megtalálja az e-mail címed jelszavát, a telefonod nélkül nem tud belépni a fiókodba.

A következő ami szintén fontos: a jelszavad! A jelszó az ajtó minőségét tükrözi.

Legalább 10 karakter hosszúnak kell lennie, és tartalmaznia kell kis- és nagybetűket, valamint számokat és különleges karaktereket. Ezenkívül minden egyes weboldalhoz külön jelszó szükséges.

De hogyan emlékszel több száz titkos jelszóra? A válasz egyszerű: egyáltalán nem kell rájuk emlékezned! Olyan jelszókezelőt használj, amely nagyon nehéz, titkos jelszavakat generál és emlékszik rájuk (például LastPass vagy 1Password).

Ajánlom, hogy a LastPass-nál olyan jelszót generálj amely erős és biztonságos – és csak azt kell megjegyezned!

Gondolj ki egy hosszú de emlékeztető mondatot:

Az én nevem Tamás és 1983-ban születtem Budapesten.

Ezután lerövidítheted ezt a mondatot első betükre, és szükség esetén speciális karaktereket építhetsz bele: AéNt & w1983iBsz

Ez a karakterlánc a jövőben a jelszavak statikus, nem változó része lesz. Az egyes helyekhez tartozó jelszó módosításához azonban a statikus részt egy dinamikus, webhelyspecifikus részhez, – például egy weboldalhoz kell kapcsolnod: az első két betű és az URL karakterhossza.

Például a www.google.com jelszava így néz ki: GO-AéNt & w1983iBsz + 6

A képzeletednek nincs korlátai, és ezzel a módszerrel nagyon nehéz, könnyen megjegyezhető, jelszót tudsz magadnak készíteni.

Az én ajánlásom: Használj Gmail-címet a Google Hitelesítővel és egy okos jelszót algoritmussal. VAGY: Használj Protonmail.ch-t két faktoros hitelesítéssel. Hogy állíthatod be – erről bővebben itt olvashatsz.

Adatvédelem


Csakúgy, ahogyan nem szabad, hogy bárki hozzáférhessen az ajtó kulcsodhoz ne hagyd, hogy bárki megnézze a fiókodat. Ez vonatkozik az internetre való csatlakozásra, valamint az adattárolásra.

Ezért javaslom eme 2 feltétel áttekintését:

Az én ajánlatom: Használj Bitdefender víruskereső programot ezzel a nagyon kedvező és gyors VPN-szolgáltatóval és a SecureSafe biztonságos svájci cloud storage szolgáltatással.

A Te széfed: Tartsd szem előtt a Bitcoinodat


A Bitcoin lehetővé teszi az anonimitást, és megadja neked a szabadságot annak eldöntésében, hogy hova szeretnéd továbbítani a pénzedet.

Alapvetően érdemes megkülönböztetni – azt, (ha a Bitcoinodat szeretnéd papírpénzbe kiváltani (vagy fordítva)) – a papírpénzt kicserélő csereprogramok és a Bitcoin által csak átvett és küldött pénztárcák között.

Csere szempontjából alkalmasak a papíralapú rendszerek. Azonban tartsd a Bitcoint egy igazi tárcán.

Miért?

Az Exchange-nél a név, a cím és más érzékeny adatok ismerhetőek fel, aminek természetesen semmi köze az anonimitáshoz.

Másodszor, ezek a Bitcoin bankok jogosultak blokkolni vagy befagyasztani fiókjaidat, ha úgy szeretnék. És harmadszor, a Bitcoin bankok népszerű hackerek célpontja.

A kockázat elkerülése érdekében nem szabad nagy mennyiségű összeget a különböző oldalakon tárolni, hanem tárold tárcákon. A legmagasabb szintű biztonsághoz elengedhetetlen biztonságos e-mailt, biztonságos jelszavakat, kétszintű hitelesítést alkalmazni.

Exchanger (átváltáshoz)

  1. Xapo.com
  2. Bitstamp

Online Walletek:

  1. blockchain.info

Desktop Wallets:

  1. Green Address 

Hardware Wallets

  1. Ledger
  2. Cryptosteel

Papír Wallet

  1. Walletgenerator

Biztonsági mentés


Két dolgot kell még szem előtt tartanod, hogy még vészhelyzetben is elérhetők legyenek a bitcoinjaid:

Ha nem szeretnél lemaradni letelepedés, kriptovaluták és egyéb izgalmas érdekességekről, akkor iratkozz fel hírlevelemre! Lépj be a digitális nomád csoportba!

Facebook oldal

Facebook csoport:

Youtube csatorna:

Üdv: Dóra

Leave A Response

* Denotes Required Field