“Paraguay a nyugalom és a béke országa” – Interjú Zákonyi Bencével

Mint az utóbbi időszakból láthattátok megpróbálok minél több információt megosztani veletek különböző országokkal kapcsolatban. Legyen szó letelepedésről, számlanyitásról stb. Bencére akkor bukkantam rá, amikor böngészkedtem az interneten és rá találtam a Tucanoprod oldalra -, mert nem hittem el, hogy ezek a témák nem érdekelnek senkit és senki nem foglakozik ezzel. Szerencsére tévedtem és azonnal rá is írtam, hogy nem-e lenne kedve egy interjúhoz. Az ő szakterülete pont Dél-Amerikára orientálódik, így nagyon örültem, hogy van valaki aki erről szívesen ír.

A következő interjút vele olvashatjátok Paraguayról.

Először is bemutatkoznál pár szóban ki vagy és most mivel foglalkozol? - hogyan kerültél Dèl-Amerikába mi okból?


Zákonyi Bence vagyok, eredendően külpolitikai újságíró, jelenleg blogger és bevándorlási ügynök, tíz éve digitális nomád. Az elmúlt években piacvezető bevándorlási cégeknél voltam ghostwriter valamilyen senior vagy executive pr pozícióban. Ezek a cégek főleg állampolgársági és letelepedési programokat kínálnak módos ügyfeleiknek.

Nyit +
Az volt a feladatom, hogy különböző célországokba költözzek és ott átmenjek a különféle bevándorlási és integrálódási feladatokon (letelepedés, cégalapítás, adózás, de gyerek iskolába íratása és ingatlanbérlés is), majd ezeket az információkat megírtam és a megbízóim megjelentették vagy továbbadták az ügyfeleiknek.

Nemrég kezdtem önálló vállalkozásba, bár az eddigi kalandjaink közül sokat megírtam a tucanoprod.com oldalon. Amire most különösen büszke vagyok, hogy elindult magyarul az első, kifejezetten digitális nomád tevékenységre oktató online kurzus és abban én oktathatom a nomádokat a nemzetközi adózás alapjaira Digitális Nomádok nemzetközi adózása. 

Dél-Amerikában először edzőtáborban jártam, majd ott alapítottam családot, főleg Brazíliában éltünk és később kezdtem el más országokkal is ismerkedni. Jelenleg ott Brazíliával és Panamával is foglalkozom, de a legkeresettebb célország Latin-Amerikában Paraguay.

Mesélnél kicsit a megélhetésről illetve az életkörülményekről Paraguayon?


Paraguay legfontosabb ismérve, hogy nem tud róla senki semmit és semmiről sem híres. De tréfát félretéve, először is legbiztonságosabb ország a térségben, ez nagyon sokat számít, más környékbeli nemzeteknél néha az utcára sem mer kimenni az ember, míg Paraguayban nyugalom van és béke.

Emellett a gazdasága őrült tempóban fejlődik. Az élet nemcsak nyugodt, hanem magyar szemmel kifejezetten olcsó is, például az étel fillérekbe kerül és addig senki sem mondhatja el, hogy evett már jó marhahúst, amíg ki nem próbálta, hogyan sütik Paraguayban (egyébként 3,10 euró egy kiló bélszín a legjobból).

Paraguayban a hivatalos nyelvek a spanyol és az indián guaraní. Érdekesség, hogy a lakosság tíz százaléka német és talán ez a titka, hogy minden működik, rendezett, és a szokásos dél-amerikai romantikus összevisszaság helyett rend van és pont olyan városok és faluk, mintha egy sváb család megvalósíthatná az álmait trópusi tájon.

Kitűnő oktatás elérhető az állami, tehát ingyenes iskolákban is, de a magániskolák (kb havi 50-250USD) között nagyon jók vannak, francia és angol nyelven is, bár ez utóbbi jóval drágább az átlagosnál.

A közegészségügy persze dél-amerikai, de a magánbiztosítás (kb 200 USD/hó/család) már jobb, mint amit Kelet-Európában elérhetünk az állami rendszerben. Paraguayban a jó havi fizetés egyébként 1000 dollár körül van, ebből már kényelmesen meg lehet élni.

Egy kitűnő állapotú, 4-5 szobás villa bérleti díja a főváros közepén 500 dollár körüli összeg, míg a kifejezetten álom kategóriába tartozó hatalmas, medencés és pálmafás-ősparkos paloták bérleti díja körülbelül ezer dollár havonta.

Milyen lehetőségek vannak azok számára akik szeretnének letelepedni és/vagy esetleg saját vállalkozásba kezdeni Paraguayon?


Paraguay kifejezetten befektetéspárti ország. A külföldi befektetők szó szerint óriási adó és egyéb kedvezményeket kapnak. Az ország fele lakatlan és emiatt lehet földet igényelni, tehát nem venni, hanem kisajátítani, mégpedig óriási és kitűnő földeket.

Paraguay a Mercosur (déli piac, körülbelül az EU kiforratlan hasonmása) tagja, így az áruk, személyek és szolgáltatások zavartalanul és roppant alacsony adózás mellett keringenek Brazíliában, Argentínában, Uruguayban és a többi csatolt országban is. 

Amikor külföldi befektető érkezik a térségbe, rögtön Paraguayban telepednek le, hiszen sokkal olcsóbb és jobb feltételeket kínál, mint a régió nemzetei.

Paraguay nem mentes a korrupciótól, bár ennek a külföldiek inkább a kiszámítható előnyeit élvezik, azaz mindent el tudnak intézni, mégpedig gyorsan.

Mire van szükség az embernek ahhoz, hogy le tudjon ott telepedni? Mik az első lépések?


Paraguay letelepedési rendszere barátságos. Ezt nem én találtam ki, hanem ez a hivatalos álláspont. Ha magyar állampolgár akar letelepedni, akkor csak oda kell mennie és kérvényeznie az állandó tartózkodási engedélyt. Mindössze 5000 amerikai dollárt kell a saját számlájára helyezni, amíg a bevándorlási eljárás tart, – ez három hónap, hogy bizonyítsa meg tud élni.

Ha már a letelepedésnél tartunk fontos azért az adózásról is beszélni. Miként működik ez? - Melyek a legfontosabb adózási formák? - Paraguay része-e (CFC)?


Paraguay alacsony adózású terület, de on és nem offshore ország, emiatt minden nemzetközi szervezet megbízható befektetési területként tartja számon, nincsenek vitás ügyek.

Az ország adózása területi, tehát a külföldi eredetű jövedelem teljesen adómentes. A dolgozókorú lakosságnak mindössze a fele adózik és rendelkezik adószámmal. A személyi jövedelemadó belföldi jövedelemre 8%, körülbelül évi húsz ezer dollárnyi jövedelem felett tíz százalék. A cégek szintén egységes 10% társasági adót fizetnek.

Külföldi jövedelem utáni adózás hogyan működik?, ez azoknak lehet érdekes akik kint szeretnének letelepedni, de a jövedelmüket külföldön keresik - egyéb online termékek, szolgáltatások értékesítése mellett.


Mivel a külföldi jövedelem nem adózik, ezért Paraguay eleve rengeteg online térben tevékenykedő befektetőt vonz, de cégek különféle szolgáltatásai, – például az ügyfélszolgálatok is odamennek a könnyen elérhető és kitűnően kitanított spanyol nyelvű munkaerő miatt.

Ehhez jön az úgynevezett “non-dom permanent resident” rendszer, ez azt jelenti, hogy az állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező egyéneknek nem kell Paraguayban lakniuk, hogy megtarthassák a státuszt.

Évente, legfeljebb kétévente kell csak Paraguayba utazni, amúgy a paraguayi rezidensek ott élnek a világon és azt csinálnak amit akarnak adómentesen, amíg nem képződik adózási helyük máshol.

 Ez jelenleg a legtökéletesebb működési forma digitális nomádoknak, utazó kereskedőknek, de hajósok és pilóták is oda költöznek. Amit viszont fontos tudni, hogy amíg nem ratifikálják az új, EU-Mercosur kereskedelmi egyezményt, addig nincs Paraguay és Magyarország között kettős adózást elkerülő egyezmény.

 

Nem tudok róla, hogy ez bárkinél fennakadást okozott volna, de nagyon fontos betartani a vonatkozó magyar, paraguayi és egyéb adózási törvényeket.

Èrdemes-e esetleg pénzt befektetni Paraguayon? 


Paraguay az egyetlen olyan ország Dél-Amerikában, amely nem “kerekített”, tehát az infláció miatt nem vágták le a nullákat a pénzek végéről. Sokan tartják valamelyik nemzetközi bankban a pénzüket, de a legtöbben befektetnek.

Vékonyabb pénztárcával érkezők közül a legtöbben a turizmusban indítanak vállalkozást. Például Asunciónban a fővárosban csak 61 kiadó ingatlan található az Airbnb-n, bőven elférne még ott akár száz is.

Óriási a hiány szálláshelyek tekintetében az őserdők környékén is, pedig igény van rá. Tavalyelőtt Paraguay idegenforgalma fejlődött a legjobban a világon.

Ezenkívül sokan visznek oda gyártási és reexport tevékenységeket is, mert az adó mindössze 1%, – a Paraguayban hozzáadott értéken, miközben a bevitt termék és termelőeszközök vám és adómentesek. Paraguay állítja elő a legtöbb egy főre eső villamosenergiát a vízierőművekből, emiatt fillérekbe kerül a termeléshez szükséges energia.

Hogyan tudok állampolgárságot szerezni Paraguayon? Milyen okmányokra van szükség és mennyi időbe telik ennek a megszerzése?


Az állampolgárság három év ottlakás után jár, tehát 3-szor évi 183+ napot kell fizikailag ott lenni. A folyamat végtelenül egyszerű,- pár hónap alatt lezajlik és tulajdonképpen papírmunkával is alig jár, mert minden szükséges irat már az állandó tartózkodási engedély megszerzésekor bekerül az irattárba.

Amit viszont nagyon fontos tudni, hogy a paraguayiak nem szeretik, ha adócsalásra használják az országot, ezért ragaszkodnak hozzá, hogy a letelepedettek és az állampolgárok is kapcsolatban álljanak az országgal. Ha már külföldön keresik a pénzüket, valamilyen címet fenn kell tartani, illetve le kell adni az Áfa bevallást, még ha folyamatosan nullás is.

Összességében Paraguay az a hely, ahol:

  • jó az idő
  • kedvesek az emberek és olcsón meg lehet élni.
  • simán lehet adómentesen tevékenykedni vagy paraguayi papírokkal utazgatni a világban.

 

Amint láthatjátok rengeteg lehetőség áll a rendelkezésre magyarok számára is.

Köszönöm az interjút Bencének. Ha bármilyen kérdésetek van vagy hozzászólásotok, akkor írjátok meg a Digitális Nomádok csoportban vagy emailben és én majd továbbítom.

Elérhetőségek: -> Digitális Nomádok oldal

-> Digitális Nomád életmód csoport

Bence oldala: -> Tucanoprod

Üdv: Dóra

 

Leave A Response

* Denotes Required Field