Èlet Cipruson: Non-Dom rendszer & Lakóhely

-> Ciprusi letelepedési sorozatomat itt megnézheted!

!!!A cikkben feltüntetett információk változásának jogát fennttartom!!!

Most itt a Digitális Nomádok oldalon elérkezett az idő, hogy beszámoljak Ciprusról, az ottani körülményekről – és nem utolsó sorban a Non Dom rendszerről, ami azok számára lehet érdekes, akik céget szeretnének alapítani Európán belül, – esetleg a letelepedés is megfogalmazódott bennük.

Egy pár évvel ezelőtt volt egy nagy krízis Cipruson ami miatt a média és a környező országok negatívan állították be – ezáltal sokan el is hagyták az országot.

Most a kormány megpróbál mindent megtenni annak érdekében, hogy felledítse újra a gazdaságot, turizmust és tárt karokkal várja azokat akik szívesen élveznék eme ország által nyújtotta lehetőségeket, és annak minden szépségét.

És eddig sikerrel. Jelenleg (2018 elején) több száz vállalkozó alapított céget vagy telepedett le – elsősorban Németországból, Ausztriából, Franciaországból, Oroszországból.

Amikor 2017 végén megérkeztünk az országba, hogy regisztráljunk ott, egy nagy német vállalkozói közösséggel is alkalmunk volt találkozni és további kapcsolatokat kiépíteni. Jó móka volt.

Egyébként kapcsolatban állunk az ottani ciprusi ügynökséggel, akik több, mint 40 éves tapasztalattal rendelkeznek és nyújtanak segítséget cégalapítással, letelepedéssel kapcsolatban.

Minden ami Ciprus


Politikai stabilitás: stabil, az északi rész törökök által lakott terület, de békés

Korrupció: mérsékelt

Nyelv: a ciprusiak nagy része jól beszél angolul, emelett pedig görög a hivatalos nyelv

Büncselekmény: nagyon biztonságos ország, szinte az egyik legbiztonságosabb egész Európában. Semmi promléma nincs a bevándorlókkal.

Vallás: több,mint 80%-a lakosságnak keresztény Ortodox,  20% egyéb vallás

Jogbiztonság: közepes

Kötelező oktatás, szabadidő: kötelező oktatás 15 éves korig. De egyéb más lehetőségek is vannak azon családok számára akik sokat utaznak és csak 1-2 hónapot töltenek az országban. Sokan magániskolákba járatják a gyerekeiket, melynek díja 200 euró-tól havonta.

Természeti katasztrófák: erdőtüzek előfordulhatnak

Ivóvíz és élelmiszerminőség: nagyon jó minőségű, a gasztronómia szintén fenomenális és nagyon ajánlom az ottani borokat is.

Infrastruktúra: (közlekedési útvonalak, repülőtéri összeköttetések, internet, stb.): Nagyon jó a közúti hálózat, de alig van tömegközlekedés – szinte mindenki autóval jár. repülőterek: Larnaca és Paphos – Ercan repülőtér az Észak-Ciprusi Török Köztársaság oldalán. Jórészt jó és gyors az internet.

Önvédelmi jogok / fegyverzet: szigorú

Egészségügy: Az elsősegélynyújtás nagyon jó, de nem olyan jól felszerelt. Èn javaslom Németországot vagy otthon elrendezni az egyéb vagy súlyosabb eseteket.

Havi bérleti költség: kicsit drágább, mint Magyarország

Éghajlat: 310 napsütéses napok száma, mediterrán száraz éghajlat, a nyár kifejezetten forró, vízhőmérséklet Cipruson soha nem csökken 16 Celsius fok alá –

Adózási rendszer


Ciprus Nagy-Britannia egykori kolóniája, és csak 1960-ban vált függetlenné. Mindazonáltal a brit hadsereg továbbra is ott tartózkodik az észak-ciprusi konfliktus miatt.

A brit múltat tekintve Cipruson létrehozták a Non Dom adórendszerét. A Non-Dom nem mást jelent, mint – nem ott élő lakos – nem cirprusi gyökerekkel rendelkező.

Máltán és más országokban is létezik és alkalmazzák a  Non Dom adórendszerét. Egy ponton azonban Ciprus különbözik a klasszikus, nem dómos rendszerektől.

Non Dom lakóhely Cipruson


Általában a Non Dom államokban, mint például – Máltán, Írországban, az Egyesült Királyságban stb. Átutalási alap adó alkalmazása van érvényben.

Mit jelent az “Átutalási alapadó”?

 

Ha külföldi jövedelmed van, és nem szeretnéd, hogy az adóalapba beletartozzon, akkor egy olyan számlán keresztül kell tárolnod, ami A Non Dom rendszerén kívűl van, hogy ne kelljen adóznod utána.

Ugyanígy nem szabad, hogy az ezen lévö jövedelmed a Non Dom rendszerén belül használd fel vagy ezen keresztül vezesd a vállalkozásod.

Ha egy regisztrált Non Dommal rendelkező vállalkozó nem tartja be ezeket a szabályokat, akkor minden külföldi jövedelem automatikusan az adott ország jövedelemadója alá tartozik.

Képzeld el, hogy Máltán határozott ideje élsz és külföldi jövedelemmel rendelkezel, de nem használhatod fel belföldön, mert egyébként adózni kellene utána. Ez egy nagyon bonyolult ügy, amely általában nem szépen ér véget.

Miben különbözik Ciprus a klasszikus nem dom-államoktól?

Valószínűleg a Cipruson lakóhellyel nem rendelkezők  legnagyobb előnye az, hogy az átutalási alapra vonatkozó adóztatásról teljesen lemond. Így Cipruson ha van egy külföldi társaságod (vagy egy Cyprus Limited céged) akkor az adómentes osztalékait saját magánfiókodon keresztül lehet kifizetni.

Tehát nincsenek korlátozások számodra és a generált megszerzett tőke nemzetközi szinten (az adót) szabadon átruházhatod, megtarthatod. Cipruson belül!

Nincs 183 napos szabályozás


A 183 napos szabályozásról lesz szó egy másik cikkben, de most röviden dióhéjban: Természetesen nálunk is érvényben van ez a szabályozás, amelynek lényege, az, hogy ha Te kevesebb, mint 183 napot tartózkodsz egy országban akkor nem kell jövedelemadót fizetned.

Persze ez egy igen hiányos megfogalmazás, mivel azért egyéb másra is oda kell figyelni ezzel kapcsolatban, de való igaz, hogy ez az egyik olyan szabály amelynek még értelme is van és amelyet jól ki lehet használni.

Ciprus nemrégiben lemondott erről a szabályról, ami még vonzóbbá tette minden nem helyi vállalkozónak és digitális nomádnak.

Cipruson évente 60 napos otttartózkodás esetén kell csak adózni. Ciprus számára nem releváns, hogy rezidensként ezt a minimális számú napot egyszeri alkalmommal veszed igénybe vagy megszakításokkal.

Konkrét értelemben ez azt jelenti, hogy Cipruson csak évente 60 napot kell eltöltenünk ezen kívül szabadon utazhatunk szerte a világon.

Természetesen óvatosnak kell lenni, hogy ne terjesszünk adókötelezettséget a világ bármely más országában. Ha azonban háromhavonta turistaként utazol országról országra, általában az nem okoz problémát.

Tehát ha Cipruson töltesz 2 hónapot, de a következő 10 hónapot mondjuk Magyarországon töltöd, akkor természetes, hogy oda kell adóznod, mert az év nagyobb részét ott töltötted.

De csinálhatod azt, hogy 2-3 havonta másik országban vagy és csak a minnimum 2 hónapot használod ki Cipruson.

Íme egy példa erre:

Thaiföd: 3 hónap

Malajzia: 3 hónap

Magyarország: 2 hónap

Ciprus: 2 hónap

2 hónap bármely országban a Te válsztásod alapján.

Természetesen oda utazol ahová akarsz ezt te döntöd el, ez csak egy példa volt. Ezzel csak azt akartam kifejezni, hogy egy Non Dom rendszerben regisztrálva, Ciprusi lakóhellyel rendelkezve is van lehetőséged az utazásra. Helytől függetlenül tudsz dolgozni szerte a világban.

 

Tervezési biztonság


Egy másik fontos szempont a tervezési biztonság figyelembe vétele, ha úgy döntenél, hogy Cipruson maradnál és szimapatikus számodra. A legtöbb lakóhely nélküli államban az adószabályok csak további értesítésig érvényesek, ami azt jelenti, hogy bármikor megváltoztathatóak és meg is változik.

Míg a “régi” Non Dom államokban, a nem Non dom státuszra vonatkozó jogi rendelkezések a “visszavonásig érvényesek. Ciprus garantálja a Non Dom program jelentős előnyeit a törvény által teljes 17 évig.

Ez közel két évtizedig tartó tervezési biztonságot teremt. A mai világban, ahol az adótörvények folyamatosan változnak, Ciprus rendkívűl vonzó lépésnek bizonyulhat.

Nincs külföldi adójogi kötelezettség


Mint sok magas adóval rendelkező országban érvényben van az úgynevezett (CFC-Rules) – Ellenőrzött külföldi társaságokra vonatkozó szabályozás – amelyben nem engedélyezett külföldi cégek alapítása főleg nem egy harmadik országban.

Ez a szabály Magyarországra is vonatkozik. De az is biztos, hogy nem olyan egyszerű ám egy magyar állampolgár számára még nagyon sok minden.

Ez a helyzet nem érvényes azonban Ciprusra. Tehát Cipruson állandó lakóhellyel Non Dom rendszerben lehetőséged van a külföldi cég alapításaára akár egy harmadik országban is. pl: Panama, Dubai,

A mi cégünk például Belize-ben van regisztrálva és eddig semmi problémánk nem adódott ebből, hiszen Cipruson keresztül lett regisztálva.

Alacsony költségek & gyors végrehajtás


A legtöbb esetben az áttelepítés és / vagy az offshore vállalatok létrehozása a végrehajtás költségei miatt meghiúsul. De nem Cipruson. Az egyik dolog, ami igazán meglepett az a végrehajtás alacsony egyszeri költsége – és a nagyon alacsony folyamatos költségek.

Természetesen szakmai segítségre van szükséged ahhoz, hogy Cipruson megszerezd a Non Dom státuszodat. Mivel én nem vagyok ügyvéd ezért  ezt a feladatot olyan emberekre bízom akik megbízhatóak és akik kézséggel állnak rendelkezésedre.

Cipruson az egyik legjobb ügyvédi irodával és társasággal dolgozunk, és örömmel vesznek kezükbe magyaráznak el mindent amit tudnod kell.

Itt az egyszeri költség Non Dom státusz megszerzéséhez 1250 euróba kerül ami tartalmazza:

 • Jogi és adótanácsadás
 • Cégbejegyzés
 • Kérelem az előírt adószámra
 • Szükséges társadalombiztosítás
 • Korlátlan tartózkodási és munkavállalási engedély kiadása / tartózkodás megadása
 • Non dom státusz kritériumok adaptálása
 • Számlanyitás

Az adótanácsadás, a folyószámla, az éves adóbevallás stb. Éves díja 950 euró.

Társadalombiztosítás


Az induló költségeken túl még számolnod kell a kötelező társadalombiztosítási járulékokkal és bérleti költségekkel. Mindenképpen szükséged van egy lakásra. De megteszi ha valaivel közösen bérelsz egy szobát vagy egy kis apartmant.

Egy kis apartman bérlése már 200 eurótól igénybe vehető, főleg ha több, mint 2 hónapot maradsz garantáltan találsz egy megfelelő kis lakást.

Amellett, hogy a bérleti díjat kell fizetni szükség van társadalombiztosításra is. A megállapított valószínű jövedelemből 16,9% -os hozzájárulási arány. 12,6% önállóan kell állni és 4,3% államilag biztosított.

A önkéntesen biztosított személyeknek 14,8% -os járulékot kell fizetniük a várható jövedelem után, melynek értelmében az önkéntesen biztosított személy 11% -a fizetendő, és 3,8% -át az állam fizeti.

Amint látod a ciprusi társadalombiztosítási rendszer egy kicsit különbözik a magyartól és előzetesen be kell nyújtani, hogy mennyi pénzt fogsz keresni egy év alatt.

Magyarországon akik egyénileg fizetik a Tb-üket azoknak 7.320 Ft-ot kell fizetniük (244 Ft/nap) - 2018-as adat

Itt megadhatod a legalacsonyabb összeget, ami körülbelül 8,500 euró így ez havi 100 euró alatti járulékráfordítást eredményez. Ennek megfelelően a társadalombiztosítási járulékok évi több mint 1000 eurót tesznek ki!

A bérleti díj mellett Cipruson társadalombiztosítási járulékokat kell fizetni. Az önálló vállalkozók esetében a megállapított valószínű jövedelem 16,9% -os hozzájárulási aránya érvényes. 12,6% önállóan kell fizetni és 4,3% államilag finanszírozott.

Cipruson háromszor annyi nyugdíjpontot kapsz, mint Magyarországban. A biztosított 65 éves kortól öregségi nyugdíjban részesül. Pontos információ itt található a weboldalon.

Személyijövedelemadó


Cipruson igazán nagylelkűek már ami a személyjövedelmeadót. illeti. Ugyanis itt 19.500 Euró éves jövedelmig nem kell jövedelemadót fizetni.  Csak e felett.

Feltételek & Lehetőségek


Fent korábban már írtam, hogy milyen költségei vannak a Non Dom-ba való felvételhez. Most nézzük át milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a lakhatáshoz.

A múltban Cipruson csak akkor lehetet lakóhelyet biztosítani, ha mellé egy Cyprus Limited céget alapítottál. Ez természetes többlet költségeket eredményezett.

2017-ben azonban a politika megváltozott és együttmüködve a céggel akikkel mi is együtt dolgozunk. Most Cipruson bejegyeztetheted magadat egyéni vállalkozóként, anélkül, hogy Cyprus Limited-ot kellene létrehoznod.

Cipruson jelenlegi lehetőségek lakóhely teremtéshez:

 

 • 1. Lehetőség: Ciprusi cég alapítása nemzetközi bizniszhez és Non Dom státusz. Pl: Például az EU-n belüli kereskedelem, az Amazon FBA és levonható számlák levonása.
 • 2. Lehetőség: Önálló Simply-Non Dom státusz (kizárólag kereskedőknek) nem nemzetközi bizniszhez. Simply Non Domot ezek után lehet egy osztalékkal rendelkező vállalattal kombinálni. -, mint nálunk a Belize cég -
 • 3. Lehetőség: Pénzügyi szempontból független személyek, kik 6.000 euró / hó jövedelemet bizonyítékul fel tudnak mutatni az utolsó három-hat hónapig betöltően. Itt a kötelező társadalombiztosítás teljesen elhagyható.

Előnyök


 • A személyi jövedelem adómentessége lehetséges, ha megfelelően strukturált.
 • Ciprus nem alacsony adó ország.
 • A tőkejövedelem részleges adómentessége és az osztalék adómentes elosztása lehetséges.
 • A Non Dom programot a törvény teljes egészében 17 évig garantálja.
 • Csak 60 nap minimális tartózkodás szükséges az adókötelezettség kiváltásához.
 • Az átutalási alap adózásáról teljes mértékben lemond Ciprus.
 • Nagyon alacsony adminisztratív költségek a lakóhely fenntartásához, és így szinte bárki számára megvalósítható.
 • Alacsony bérleti és tartózkodási költségek.
 • A szociális rendszere nagyon jó lefedettségű az EU egészére kiterjedő egészségbiztosítással és háromszor annyi nyugdíjponttal, mint Magyarországon.

Hátrányok


 • A tartózkodási hely fenntartásának (bérleti díj és társadalombiztosítás) folyamatos költségei. Ugyanakkor több a jogbiztonság.
 • Az EU-n belüli tartózkodás egyesek számára kizárási kritérium lehet.

Bankszámla


Bank információcsere? Igen, Ciprus részt vesz az EU-FATCA & OECD-ben (CRS). Azaz az országok közötti információ cserében. Azonban az adatok Cipruson maradnak, ha más adóhellyel nem rendelkezel világszerte.

Kamatok? alig – alternatívaként Paraguay 17% -os, Grúzia (3-9% p.a.) vagy P2P hitelek.

Infláció? Ciprus hivatalos valutája az euró, és így kevés devizakockázata van. Az euró szerint az infláció körülbelül 1-2% -os p.a. – Javaslom, hogy kicsit ásd bele magad más vagyonvédelmi módszerekbe, mint arany & ezüst, esetleg kriptovaluták használata. -> erről még lesz szó.

A Non Dom rendszerben lehetőség van privát bankszámla vagy céges számla nyitására is. Èn személy szerint nem nyitottam itt számlát, mert a költségei magasak, és van ennél sokkal jobb lehetőség is világszerte.

Persze ezt mindenki maga döntse el. Èn például Grúziában nyitottam számlát. Sokan nem értik miért érdemes egy olyan országban számlát nyitni, mint Grúzia. Erről itt már írtam egy cikket korábban.

Kinek ajánlott ez az út?


Már évente több mint 5000 – 10.000 eurós (3 millió Ft) alacsony jövedelemmel rendelkező kezdők is telepedhetnek, és saját maguk is kihasználhatják a Non Dom rendszer koncepcióját Cipruson. Az alacsony jövedelműek esetében véleményem szerint érdemes  Cipruson maradni, hogy az állandó költségek ne öljenek meg.

Az éves adminisztratív költségek körülbelül 4 000-5 000 eurós összeggel számolhatók, itt már a társadalombiztosítási járulékok és a megújítási díjak a cégnél vannak, így további 5000 euróval meg lehet élni.

Azon más emigránsok számára is, akik kezdettől fogva igazi otthont akarnak és nincs túl sok megtakarításuk, ez a koncepció alkalmas helyi vállalkozás létrehozásához Cipruson, vagy saját online üzlethez.

Àllandó utazóknak azoknak a vállalkozóknak akiknek (20.000-100.000 euró éves forgalmuk van) és a befektetőknél (> 100.000 euró éves forgalom), Ciprus mindenképpen megéri!

Véleményem szerint a Non Dom program jelenleg messze a legjobb világszerte. Igen kevés olyan ország van, ahol lehetővé teszik az esetleges adómentességet és 5 éven belüli állampolgárság megszerzését.

Ami még vonzó lehet, az az, hogy Ciprus Európán belül van így könnyen és gyakran hazalátogathatunk.

Remélem hasznos volt ez a cikk számodra. Mint mondtam a feltüntetett információk változnak. Ha bármilyen kérdésed van, akkor nyugodtan írj és iratkozz fel Youtube csatornámra és hírlevelemre is.

 

->Facebook oldal

->Facebook csoport

-> Személyes konzultáció

-> A Te utad a Te szabadságod E-könyv

Üdvözlettel

Dóra

 

7 Comments

 • Bernát Jozsef

  Reply Reply 16. September 2018

  Kedves Dóra! Olvastam a blogot a ciprusi letelepedéssel kapcsolatban. Érdeklődnek tud e segíteni nekem ,szeretnénk mi is ott élni de mivel már közel vagyunk a nyugdíjhoz így nem vállalkozást akarunk ott alapítani hanem a szakmánkban privát kent dolgozni. Masszázs az foglakozom már több mint 30 éve. Esetleg tudd tanácsot adni milyen módon érdemes elindulni? Nem másnak akarok dolgozni hanem magamnak . Tudható milyen szabályok vonatkoznak mondjuk a nyugdíjas korúakra akik ott szándékoznak letelepedni?Van e lehetőségre arra egy olyan ingatlan bérléséről amit turistáknak tovább bérbe adhat. Segítséget előre is köszönöm.
  .
  Köszönettel. Bernát József

  • Dora

   Reply Reply 18. September 2018

   Kedves József! Erre most így nagyon röviden lehetetlenség válaszolni. Természetesen Cipruson és más melyeken is tud szakmában dolgozni, de ahhoz érdemes lenne egy kisebb vállalkozást indítani. Vagy pedig a másik javaslatom, hogy felkeres ottani masszázs szalonokat vagy valakivel együtt hozz létre egy szalont.

   Az ingatlanok bérlése most Cipruson igen kedvezö és ha nem egyedül kíván ott élni, akkor a költségek megosztódnak. Ha rendelkezik egy bizonyos magasabb jövedelemmel akkor érdemes befektetni.

   Ha bövebben szeretne erröl akkor utána nézek még, hogy nyugdíjasok számára milyen lehetöségek vannak. Személyes konzultáció keretében is tudunk beszélni erröl.

   Üdvözlettel: Dóra

   • Bernát Jozsef

    Reply Reply 23. September 2018

    Kedves Dóra!Koszonjuk a válaszát. Esetleg ha ideje megengedi akkor megköszönjük ha utánna néz a nyugdíjasokra vonatkozó részt . Köszönettel jozsef

 • Kuknyó Bence

  Reply Reply 8. Mai 2018

  Kedves Dóra!

  A cikke igencsak felkeltette az érdeklődésemet, ugyanis most valami hasonlóban gondolkodom.

  Rólam röviden:
  2008 óta dolgozom a szüleim, illetve mostmár a saját vállalkozásomon belül. Szépen lassan haladtam a ranglétrán, hogy mindent megtapasztaljak. Mi amúgy Reptéri Transzferrel foglalkozunk, nyugodtan mondhatom, hogy Magyarország legjobbjai vagyunk nagyos sok neves cég (Lego, Michelin, National Instruments…stb) és természetesen számos magénszemély is utazik velünk.

  Körülbelül 2 éve jártam Cipruson, és akkor eldöntöttem, hogy én ott fogok élni és ebbe senkinek semmi beleszólása nem lehet. Nemrég sikerült beszélgetnem egy a ciprusi nagykövetségen dolgozó Hölggyel, aki elmondta, hogy ilyes fajta szolgáltatás nincs még ott. Na ekkor jött a nagy ötle, ha már jó vagyok benne, miért ne próbáljam meg?!

  Ebben szeretnék egy kis segítséget kérni Öntöl, hogy hogyan is kezdjek neki?

  Amire szükségem lenne terveim szerint (ami persze még nem fix):
  -Egy 9 fős minibusz
  -Paralimni környékén (egyenlőre) 5-15 Hotel, akiknek a vendégei be tudnák foglalni a transzfert.

  A sofőr én lennék természetesen (túl az egymillió kilóméteren már szerintem megbírkóznék vele, a rendszerünk megvan hozzá, és a tapasztalatunk is.

  Válaszát előre is köszönöm
  Üvözlettel,
  Kuknyó Bence

  • Dora

   Reply Reply 15. Mai 2018

   Szia Bence!

   Köszönöm hogy írtál, bár attól tartok ilyen jellegü témában nem tudok nagyon segíteni. Èn elsösorban letelepedéssel, cégalapítással foglalkozom és abban tudok segítséget nyújtani. Fogalmam nincs, hogy hol tudna buszt bérelni, bár szerintem biztosan van rá lehetöség Cipruson is. Vállalkozást szerete indítani ott vagy csak letelepedni?

   • Agnes

    Reply Reply 19. August 2018

    Kedves Dóra fel tudom venni önnel személyesen a kapcsolatot?Üdvözlettel, Ágnes

Leave A Response

* Denotes Required Field