Rezidencia & Lakóhelymentesség – veszélyek és megelőzési praktikák egy állandó utazó számára

 

Ezt a cikket azoknak ajánlom, akik elég bátrak ahhoz, hogy kivívják saját szabadságukat!

Most egy másik támába is belefognék, amiről még a továbbiakban lesz igen gyakran szó. Mint (Perpetual), állandó utazóként járom a világot, – otthon, autó, egyéb luxus termékek és felesleges holmik birtoklása nélkül –

Az állandó utazóknak ugyanis nincs állandó lakóhelyük a megszokott mókuskerékből és ellehetetlenített élethelyzetből kilépve válallják, hogy egyedül megküzdenek az élet további nehézségeivel és a sorsra bízzák magukat.

Most azt hiszem magamról beszéltem.

Ha sokat szeretnél utazni, akkor sok ország különböző szokásainak és igényeinek meg kell felelned, ami nem mindig megy gördülékenyen.

Sokan ragaszkodnak azonban ahhoz, hogy legyen állandó lakóhelyük, hogy az olyan juttatásokat, mint – beteg, életbiztosítás, nyugdíj stb. – továbbra is magukénak tudják.

Viszont, ha életvitelszerűen akarsz utazni, akkor ez sajnos sokáig így nem tartható fent, ugyanis kötelezve vagy a törvény és egyéb szabályozások miatt.

Talán azt hiszed, hogy lakcím nélkül nem is lehet élni ebben a világban. Mindig szükség van rá, mert ki tudja mi jön közbe. Amit viszont sokan nem tudnak, hogy ez bizony nem kötelező, hanem választható.

Perpetual (állandó) utazó


Ez az életmód kezd nagyon népszerűvé válni, na már nem mintha erre akarnék buzdítani mindenkit. Hiszen nem is való mindenkinek ez az életmód és ezzel nem árt tisztában lenni.

De emellett nagyon könnyen és egyszerűen meg tudod ezt valósítani. Nem kell milliomosnak lenned ahhoz, hogy megvalósítsd ezt az álmodat. Nekem sincsenek millióim és nem is jöttem olyan családból.

A Geo-arbitrázs révén, minimális jövedelemmel adólevonás nélkül, sok országban csodálatosan ápolhatod ezt az életstílust, mint túrista.

Hontalan vagyok mert hiszek jóban, igazban, szépben.
Minden vallásban és minden népben és Istenben, kié a diadal.                                                          Wass Albert

Végezetül, a rezidencia azaz állandó lakóhely nélküliség nem csak jogszerű fogalom, hanem jogi koncepció, mindaddig, amíg betartod az erre alkalmazandó jogi keretet.

Tehát ha megszünteted az állandó lakóhelyedet – akkor természetesen minden addigi juttatás, betegbiztosítás, nyugdíjbiztosítás stb. alól mentesülsz – azaz erről neked kell gondoskodnod ha elhagyod az országod.

Azt nem teheted, hogy lakóhelymentesen továbbra is az országban tartózkodsz és felveszed a fizetésed és mindent úgy csinálsz ahogyan addig tetted.

Mindazonáltal továbbra is azt kell mondanom, hogy a lakóhelymentesség előnye csak azért létezik, mert ez az életmód még nem érte el a politikusok, törvényhozók és a normál emberek tudatát.

Természetesen ez bármikor megváltozhat és törvénybe iktathatják valamilyen formába, de remélhetőleg az még messze van. 🙂 Ezért különös jelentőséget tulajdonítok az itt említett kockázatok megelőzésére.

Alapvető veszélyek egy állandó utazó számára:

Bár önmagában nem tilthatják meg a lakóhelymentességet jogilag. Viszont – mivel más tagállamokban is szokás Ausztriában és Németországban mindenképp – megnehezíthetik a más lakóhelyre történő áthelyezést azzal, hogy bizonyítékot kell szolgáltatni egy másik országban az adólevonásról.

Tehát fel kell mutatnod, hogy Te valóban itt és itt dolgozol és oda adózol, ahol épp tartózkodsz.

A következőkben szeretnék részletesen megvitatni minden veszélyt, annak valószínűségét és megelőzések lehetőségeit. A Magyarországra való visszatérés veszélyeivel nem foglalkozom itt.

A tényleges távollét igazolására (útlevél bélyegző, szállodai / repülőjegy foglalás, külföldi számlák) stb. mindenről magadnak kell gondoskodnod.

Vedd kezedbe az életed, mert az csak Te hozzád tartozik!

Dóra H. È

Lakóhely megszüntetésének veszélyei


A legegyszerűbben végrehajtható szabályozás valószínűleg megnehezítené a regisztrációt és a lakóhely megszüntetését. Ha megakarod szüntetni az állandó lakcímedet, akkor ahhoz személyesen meg kell jelenned a legközelebbi kormányhivatalnál.

Magyarországon 2013-tól megszűnt az ideiglenes lakcím bejelentésének kötelezettsége, tehát csak akkor kell megjelenned, ha végleg elhagyod az országot.

A jogszabály nem határoz meg semmilyen időtartamot, hogy mikor hagyhatod el az országot. Tehát az rád van bízzva. A szándék a lényeg és nem az időtartam.

Bejelentésnél le kell adnod a személyigazolványodat és a lakcímkártyádat, – bár tőlem a személyimet nem kérték el, azt megtarthattam -. Azonban kapsz egy lakcímkártyát amin rajta áll “külföldi cím”.

Ha másik országban telepszel le – ott dolgozol, élsz, és be vagy jelentve, akkor értelemszerűen oda fizetsz adót csak -, az itthoni adómentesség alól fel vagy mentve.

Ez nem mindenhol van így.

Vannak kettős adózók is, mint az amerikai állampolgárok. Nekik függetlenül attól, hogy hol élnek vagy dolgoznak, – az amerikai kormány részére és ott ahol tartózkodnak szintén kötelesek adót fizetni –

Az Európai Ùniós országok törekednek arra, hogy elkerüljék a kettősadóztatást. Magyarországnak jelenleg 74 állammal van hatályos egyezménye erről.

Van lehetőség olyan országban élni vagy letelepedni, ahol adómentességet vagy legalábbis csökkentett adókedvezményt élvezhetsz. Erről majd egy másik cikkben.

Ez nagyon hihetetlenül hangzik tudom, de igaz.

Tartózkodási hely


Végül is a kijelentkezés még mindig csak egy kiindulópont, ami szükséges, de semmiképpen sem elegendő. Sokkal fontosabb az adókötelezettség szokásos tartózkodási helye. Azok, akik megtartják az állandó lakhatás központját a régi lakóhelyük szerinti országban, továbbra is ott adóznak.

Ha tényleg adómentesen akarsz élni, akkor le kell csökkentened az otthoni tartózkodásodnak az idejét. Természetesen a rizikó mindig fentáll, ha több, mint 6 hónapig tartózkodsz otthon, akkor az adókötelesség fentáll. Sőt akkor sem biztos, hogy elhagyhatod az országot, ha adósságod van az állam részére.

A magyar gazdasági érdekeket már a törvényhozó szabályozza a korlátozott adókötelezettség miatt, ezért a jogi helyzet további fokozódása itt nem várható.

Ez azonban mindenekelőtt azokra vonatkozik, akik megtartják a magyar vállalatok cégeik részvényeit, melyek a múltban is nagyon jól müködtek és jó eredményeket értek el.

Ha a jövőben nem szeretnél meglepetéseket, akkor meg kell fontolnod azt is, hogy a külföldi letelepedés mellett az üzleti tevékenységedet is nemzetközi szintre terjeszd. Még jobb, ha az otthoni üzleti tevékenységedet teljesen megszünteted, ha az fizikális jellegű, tehát nem online müködteted.

Büntető jellegű adók

Nem valószínű, hogy a büntető adókat tovább fogják szűkíteni a jövőben, ha alacsony adórendszerű külföldi országba költöznél.

Az ilyen adók elkerülése nehéz. A legjobb ha az ember mindent kifizet, – ha tartozásod van, – hogy utána ne legyenek problémáid. Alternatívaként tudom ajánlani az olyan helyeket, ahol magasabb szintű jogot adnak a letelepedésre – egy olyan adómentes EU-országba, mint például a Non-DOM államok – Málta, Anglia vagy Írország (és Ciprus).

Ennek következtében a kivezetési adó elhalasztásra kerül. Mindazonáltal tisztában kell lenni az országban alkalmazandó tartózkodási kötelezettségekkel – ez legalább fél évet jelent.

Tartózkodási kötelezettség (adóigazolás, adószám)


Elméletben be lehetne vezetni egy lakhatási törvényt. Az igazságos végrehajtás természetesen csak akkor lenne lehetséges, ha az állampolgársághoz kapcsolódna.

A tartózkodás egyedül nem változtat sokat. Ellentétben a külföldi lakóhellyel való visszaigazolás bizonyítékával, ez szigorúbb szabályozás lenne, mivel már magában foglalja a “rossz” állampolgárságú “hajléktalan” embereket is.

Adómentesövezet rengeteg van ezen a világon, csak sokan nem tudnak róla. Ez persze érthető, hiszen a kormány számára ez igen csak bosszantó lenne.

183 napos szabályozás

Az Egyesült Arab Emirátusokban a 183 napból elég ha csak egyszer jelensz meg az országban, Panama államában elég 2 évente egyszer Paraguay vagy Nicaruagában teljesen mindegy mennyi időt töltesz ott látszólag.

Azonban ma már megeshet, hogy az adóhatóságok kétség esetén kérjenek adóigazolást, amelyek alátámasztják a tényleges adókötelezettségedet egy országban. Sok esetben csak akkor adnak ki ilyen igazolást, ha minimum egy fél évet az országban tartózkodtál.

Bankszámla

További figyelemre méltó fejlemény a hagyományos bankok nyitó számláinak növekvő bürokráciája. Bár ez a fejlődés lelassult az alternatív pénzfeldolgozó szolgáltatók és a kripto valuták felemelkedése miatt, mégsem lehet igazán hagyományos bankszámla nélkül maradni.

Sok banknál nem csak a tartózkodási igazolást kell felmutatni, hanem az adószámot is kérik. Ha huzamosabb ideig nem jelensz meg az országban, előfordulhat, hogy az adataid elavulnak és ekkor mindenképen szükség van arra, hogy frissítsd az adataidat.

Ha nem rendelkezel adószámmal, akkor számíthatsz arra, hogy befagyasztják a fiókodat. És mindaddig, amíg továbbra is az ilyen típusú bankoktól függsz, ez valódi problémákat okozhat.

Vitathatatlanul a szabadságszerető állandó utazók legnagyobb veszélye az Egyesült Államok polgárainak adóztatása. Minden amerikai állampolgár adózik az állampolgárság után – ,függetlenül attól, hol élnek.

Ezért az amerikai “zászló blogok” annyira népszerűek az állampolgársággal kapcsolatos témákban, ezért is érdemes nagyobb figyelmet fordítani erre a témára.

A zászló elméletről lesz még szó bővebben.

Rövid távon az állampolgárság utáni adóztatás meglehetősen irreális lenne, de nincs kizárva. Ezért is érdemes átgondolni, hogy az ember hol milyen országban telepedjen le vagy esetleg új állampolgárság után nézzen.

Mindazonáltal minden állandó utazónak bizonyos óvintézkedéseket kell tennie. Semmiképpen sem ajánlom a hontalan személyeknek 2-3 év tartózkodás után állandó tartózkodási engedély megszerzésére – természetesen leginkább egy olyan államban, amely nem igényel minimális tartózkodást.

Mindazonáltal örök utazó továbbra is törvényes és jogi alternatíva. Egyre több ember látja a nemzetközi életmód előnyeit, amelyek megfelelnek saját utazási preferenciáiknak.

Remélem hasznos volt számodra ez a cikk, bármiféle észrevétel esetén írj vagy keres meg.

Üdvözlettel:

 

Leave A Response

* Denotes Required Field