Örményország és ami mögötte van – számlanyitás Jerevánban

Aktuális hely: Tibiliszi, Grúzia

Már közel 7 hónapja, hogy itt élek Grúziában, de, mint tudjátok én sosem ülök ám a seggemen és ha van rá lehetőségem akkor útnak is indulok, hogy megismerhessek más országokat és azok által nyújtott lehetőségeket.

Ezért volt a következő állomásom, Jereván Örményország fővárosa. Bár csak néhány napig voltam ott, engem meggyőzött. Jereván szintén nagyon biztonságos hely, – szóval ha valaki azt mondja ne menj oda semmiképpen, ne hallgass rá! -.

Észrevettem, ám azt is, hogy az örmények sem szeretnek korán kelni, úgyhogy ne is eröltessétek magatokat. Ha arra gondolnátok, hogy kerestek egy jó kis kávézót ahova beülhetnétek, nem fogtok reggel 10-ig semmit sem nyitva találni. 🙂

Jerevánba éjszakai vonattal utaztam Tibilisziből – ugyanis indul vonatjárat Örményországba. Ez körülbelül 12 órányi döckölődést jelent, de az első osztályon azért nem volt olyan rossz. 35 euróba került a jegy.

Ami még ennél is érdekesebb azaz, hogy bizony itt is lehet bankszámlát nyitni. Mondhatnám azt is, hogy az itteni bankok jobbak is.

Véleményem szerint nincs véletlen.

De lássuk, mit kell tudni Örményországról, illetve bankszámláriról.

Örményországról


 • Hivatalos nyelv: - örmény
 • Politikai rendszer - Egyesült Parlamenti Köztársaság
 • Népesség - 2,9 millió (örmény 97,9%, kurd 1,3%, orosz 0,5%,)
 • Hivatalos pénznem - AMD (örmény dram)
 • Vallás: örmény gregoriánus

Ami még érdekesség, hogy a Szovjetúnió felbomlása után Azerbajdzsán és Törökország lezárta a határait Örményország felé. Ezért csak és kizárólag Grúzia és Irán felől lehet megközelíteni ezt az országot.

Bankrendszer Örményországban


Egy  LLC alapítása után a cégalapítónak illetve privátszemélyeknek is joga van bankszámlanyitásra. Jelenleg 17 bank működik Örményországban.

A legtöbbjüknek sok fiókja megtalálható Jerevánban, és magas színvonalú szolgáltatásokat kínálnak. A HSBC, az Agricole Bank és a VTB Bank Örményországban ismert nemzetközi bankokból áll.

Az Ameria Bank, a Converse Bank, az InecoBank és más örmény bankok is nagyon jól működnek és hatalmas ügyfélkörrel rendelkeznek. Az Ameria Bank az elmúlt 2-3 év legjobb bankjává kiáltották ki. Az InecoBank ismert lett arról, hogy az új digitális bankrendszereket az örmény piacra dobta.

A fenti bankok mindegyike online banki és mobil szoftver szolgáltatásokat is nyújt. Minden banknak van honlapja, ahol az összes szükséges információ nagyon könnyen megtalálható.

A bankok különböző összegeket számítanak fel a banki szolgáltatások megnyitásához. A legtöbb banknál a számlanyitás ingyenes, míg más bankokban akár 10 000 AMD (kb. 20 USD) is felszámolnak.

Havi kimutatások: ingyenesek és e-mailben is elküldhetők.

Elektronikus bankrendszer: egy hónapra 3000 AMD-től (kb. 6 USD)

A bankok körülbelül 1000 AMD-t (körülbelül 2 USD) számítanak fel szolgáltatásaik elvégzéséhez egy hónapra. A tranzakciós díjak is nagyon alacsonyak, és akár 100 AMD is lehetnek (kb. 0,2 dollár belföldi és külföldi ügyletek esetén is).

Hogyan nyiss bankszámlát?

 

Bár nem terveztem számlát nyitni, még is egy kis kutatást követően úgy döntöttem megteszem. Hogyan is nyiss számlát itt? Grúziához hasonlóan itt is rendkívűl egyszerű, habár azért van egy-két változás.

Mire van szükséged?

 • Ùtlevélre
 • Ùtlevél örmény nyelvre való fordítására és annak közjegyzővel való hitelesítésére (ez körülbelül 5000 AMD = 9,75 EUR, azaz 3131,42 HUF)

Èn személy szerint ott kerestem egy fordítóirodát, ahol 2-3 órán belül le is fordították majd mehettem is a bankba. Egy normál számlát nyitottam ami nem került semmibe. Az ott dolgozók kézségesen segítettek.

Fordító iroda: http://www.gaudeamus.am/en/

Előnyei:

 

 • A számlád fél órán belül kész is van!
 • A kártya 1-2 napon belül átvehető! Kérésre 24 órán belül is.
 • Privát online banki szolgáltatások
 • A tranzakciós díjak is nagyon alacsonyak,- körülbelül 100 AMD lehetnek (körülbelül 0,2 USD belföldi és nemzetközi tranzakciók esetében).

 

Èn az Evocabank-nál nyitottam számlát. Ami az egyik legjobb fizetőképességgel rendelkező bank. Miért is mondom ezt? – minden banknak a honlapján megtalálható egy éves elszámolás ahol fel van tüntetve az összes adat az adott bankról. Tehát ki lehet számolni azt is, hogy egy adott bank mennyire fizetőképes, mennyi a szolvenciája.

Fizetőképesség: 36,1 %

Szolvenc: 22,17 %

A fizetőképességi mutató azt jelzi, hogy a vállalat pénzforgalma elegendő-e a rövid és hosszú lejáratú kötelezettségek teljesítéséhez.

Ez rendkívűl fontos egy bank esetében. Ráadásul az Evocabank rendelkezik nemesfém fedezettel is, ami nagyon ritka a bankoknál. Nem beszéltem még a kamatokról. Ömény dram esetében a kamat 8-10%.

Díjak átutalások esetében: kattints a képre a nagyításhoz!

 

A vállalat ellenőrzési rendszerei és adózási nyilvántartása


Örményországban majdnem minden adózási tevékenységet elektronikus rendszerekkel kezelnek, így az ügyfelek, részvényesek és az igazgatók hosszú ideig dolgozhatnak anélkül, hogy bármilyen adó- vagy adótanácsadói irodákat kellene látogatniuk.

Az Örmény Köztársaságban az adózók számára két adózási forma áll a rendelkezésükre.

 

 • Általános adórendszer

Az ebben az adórendszerben működő vállalatok havi rendszerességgel fizetnek üzleti tevékenységük után,-

 • forgalmi adót (20%)
 • és társasági adót évente (20%)

 

Az ÁFA-t levonják az áruk és szolgáltatások beszállítói által termelt importból. A fennmaradó összeget havonta fizetni kell az állami költségvetésbe. Ha a különbség negatív lesz, akkor a vállalkozó ÀFA-adót kap, amit az adott számlára terhelik. Ha ez a terhelés 6 hónapnál hosszabb ideig tart, bevonják a számlát.

Az év végén a vállalkozónak társasági adót kell fizetnie. Az adót a nyereségből (nem az értékesítésből) számítják ki. Ez azt jelenti, hogy a társaság levonja az összes dokumentált költségét (értékesítési költség, fizetés, bankköltség, adóköltség, marketing, könyvelés stb.) majd 20% -os nyereségadót fizet a különbségre.

 


Örményország sok érdekességet tartogat, több szempontból is. Az ország turizmusa még csak most kezd fejlődni, Grúziához képest egy kevésbé látogatott országról van szó, de tapasztalataim alapján érdemes idejönni. Látogass el a bankok weboldalaira, ahol megtalálod azokat az információkat amiről beszéltem a cikkben.

 

Üdv: Dóra

 

privacy Ez nem Spam!

 

Használd ezt a kódot:  F6PKH  Curve kártya:

->Youtube csatornám

->Facebook oldal

->Facebook csoport

-> Személyes konzultáció

-> A Te utad a Te szabadságod E-könyv

Leave A Response

* Denotes Required Field