Csehország – kedvező adózás kereskedelmi engedéllyel

Figyelem!!!

2018 elején a Cseh Köztársaság felére csökkentette a 60% -os adókötelezettség küszöbértékét 1 millió CZK-ra (kb. 40 000 euróra). Mindazonáltal Csehország még mindig nem alkalmazza  CFC szabályokra irányuló vonatkozásokat, ezért is lehet érdekes ez az ország.

 

Sok önálló vállalkozónak komoly kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy saját üzleti tevékenységüket érdemes-e még saját hazájukban folytatni és kínál-e még ésszerű üzleti feltételeket melyek könnyítenék a vállalkozást.

Sokan fontólóra veszik, hogy lakóhelyüket és üzleti vállalkozásukat egy olyan országba helyezzék át, ahol kevesebb a bürokrácia és a szabályzatok sem annyira szigorúak.

Egy párszor már volt szó EU-ban lévő országokról, mint Ciprus vagy Málta illetve távoli országokról – Thaiföld, Fülöp-szigetek, Grúzia, Panama stb -, melyek helyzetét közelebbről is analizáltam itt a blogon.

Csehország sokak térképen még nem szerepelt mint üzleti vagy letelepedési lehetőség, ez lehet most megváltozik.

Csehország, az évek során sikeres piacgazdasági modellt valósított meg. Fővárosa, Prága, Európa egyik legszebb városa. Bár az árak az elmúlt években jelentősen emelkedtek, az ország távolabbi részein a megélhetés olcsóbb, főleg abban az esetben, ha az ember a jövedelmét más pénznemben szerzi (EUR, USD,) -> Geo arbitrázs

Mi értelme van vállalkozást indítani a Cseh Köztársaságban?


A legtöbb vállalkozó üzletét a drágább Prágába helyezi, az ottani hálózat egyszerűbb elérhetősége végett, illetve rengeteg jó Co-working hely van, tele kávézókkal, éttermekkel.

Az adó- és társadalombiztosítási járulékok sokkal alacsonyabb terhei sokkal könnyebbé teszik az új belépők számára, hogy üzleti tevékenységüket jobban élvezhessék, és ezzel egyidejűleg az életet is.

Viszont nem szabad – illetve én nem ajánlom – egy normál tőkegazdaság létrehozását. Bár adózás technikai része egyszerűbb, de a társasági adó 19 %-a mellé társulnak még a fizetéssel és osztalékokkal kapcsolatos további adók és társadalombiztosítási járulékok.

Ehelyett létezik egy speciális adórendszer amely megfelelhet bármely egyéni vállalkozónak. Ez pedig az úgynevezett „Kereskedelmi Licenc” – mely esetében alacsony adóterhelés érhető el egy bizonyos forgalomig.

Bár igaz, hogy a közelmúltban rontotta helyzetet ez a forma, de még messze nincs vége. Különösen fiatal vállalkozók számára lehet ideális, akik még nem rendelkeznek magas jövedelemmel. Ezt 2 millió korona bevételig lehet igénybe venni, ami 74.000 €

Az olyan országokban, mint Németország a legmagasabb adókulcsok és a szociális díjak már régen elérték a 74 000 eurót – a Cseh Köztársaságban ez a teher sokkal alacsonyabb.

Az adó- és társadalombiztosítási járulékok maximális összege legfeljebb 15%. Ez több mint 62 000 eurós nettó bevételt eredményezhet, amely több mint 5000 euró büszke havi jövedelem, amelyből a legtöbb önálló vállalkozó évekig boldogan élhet a Cseh Köztársaságban.

Csak a mágikus 2 millió korona (74.000 €) szám felett lesz jóval drágább és akkor ezt a kereskedelmi licencet nem lehet alkalmazni.

A cseh kereskedelmi engedély és annak adózása


A Cseh Köztársaságban a kereskedelmi engedélyt (Živnostenský) össze lehet hasonlítani egy szimpla regisztrációval a kormányablaknál.

Ez a licenc lehetővé teszi, hogy 80 különböző tevékenységet végezhess, amelyek gyakorlatilag mindent magukban foglalnak. A kérelem egyszerű, az egyes képesítéseket csak egyedi esetekben igazoltatják.

Így csak a banki, pénzügyi szolgáltatások, az orvostudomány, a masszázs, valamint a bár- és éttermi műveletek területén van szükség képesítésre és azok felmutatására.

A digitális nomádok klasszikus üzleti modelljei, mint – (FBA), a tanácsadás, az informatikai szolgáltatások, a fordítás és egyéb Freelancer tevékenységek során nincs szükség képesítésre.

Mindazonáltal egy “kereskedelmi engedély” és a spanyolországi társaik között fennálló különbség az, hogy az előbbi egy nagyon előnyös speciális adórendszerhez kapcsolódik.

Hogy kicsit még konkrétabb legyek, beszélnem kell a 60/40 szabályról. E szabály szerint az értékesítési mennyiség 60% -a kizárásra kerül az adók terhéből, amelyet a kombinált adók és a társadalombiztosítási járulékok alapján számítanak ki.

Ez azt jelenti, hogy csak az értékesítési mennyiség 40% -át használják, amelyre a szokásos 15% -os adókulcs kerül felszámításra.

Ily módon a Cseh Köztársaságban működő kereskedelmi engedély birtokosai legfeljebb 6% -os adót fizetnek közel 74 000 eurós nyereségre.

A Cseh Köztársaságnak a jövedelemtől függetlenül 15% -os átalányadója van, amelyhez  további 7% szolidaritási adó jön 2,4 millió korona jövedelem felett. 400 000 korona jövedelemig – ami mintegy 15 000 euró, – nem terhel adót.

Az általános forgalmi adó 21 %

Társadalombiztosítási járulékok Cseh Köztársaságban


Természetesen az adók csak az érme egyik oldala. Ami igazán sokba szokot kerülni azok a társadalmonbiztosítási járulékok. Konkrétan a minimális havi kifizetések (2018-től kezdődően) a társadalombiztosításért 2189 CZK  (vállalkozóknak) és 1907 CZK a közegészségügyért, amelyet havonta kell kifizetni. Ez együttesen körülbelül 4000 korona, azaz 150 €.

Nyugdíjasok számára alapérték 150 CZK-val (havonta 3,5%, 2550 CZK-ról 2700 CZK-ra) nőtt.

 

Alternatív lehetőségek, évente több mint 2 millió korona felett


2 millió korona, vagyis körülbelül 74 000 euró forgalommal már nem szükséges a “kereskedelmi engedély” igénybe vétele. Az összes további bevétel 60% -os értékcsökkenése miatt nemcsak az adók, hanem a társadalombiztosítási járulékok is 2,5-szeresére nőhetnek.

Ezért ezek meghaladása után talán célszerű még is egy alacsonyabb adózású országba átvinni a vállalkozást. A cseh adójogszabályok miatt tartózkodhatsz nyugodtan az országban, abban az esetben, ha nem a kereskedelmi licenceden keresztül futattod továbbra is cégedet.

Cseh Köztársaság azon fennmaradó EU-országok egyike, amely nem vesz részt a (CFC rules)  – ellenőrzött külföldi társaságok adójogszabályaiban – ,mint például Németország, Ausztria és Svájc vagy Magyarország is.

Következésképpen teljesen jogszerű Csehországban egy adómentes offshore-társaság működtetése.

A BEPS (Báziserózió és nyereségeltolás vagy BEPS) hamarosan bevezetik szinte az összes EU országba. Csehország még várat magára, de kitudja meddig.

Számos önálló vállalkozó és kisvállalkozó számára azonban egy ideig eltart, amíg elérik a céljukat, és elérik a 74 000 € forgalmat, ami több mint 6000 euró havonta. Ezért a Cseh Köztársaság nagyszerű hosszú távú tartózkodási hely azok számára, akik belefáradtak az otthoni helyzetekbe.

A Kereskedelmi Licencen túlmenően azok a szellemi termékek, mint – E-könyvek és szoftverek állandó 40% -os leírása is fennáll. Ha megfelelő licencjogokkal rendelkezel akkor több mint 2 millió korona felett is, csupán csak 9% -os adót fizetsz az ilyen termékekre.

Hogyan lehet kereskedelmi engedélyt szerezni?


Licenc megszerzése nem jár különösebb nehézségekkel.

 

Ha eleget tesz az ember ezeknek a követelményeknek, tartózkodási helyet szerez akkor lehet kérni ezt a kereskedelmi engedélyt.

Kereskedelmi engedély megszerzéséhez szükséges általános feltételek a következők:

 

A kereskedelmi engedélyhez szükséges dokumentumok:

 

 

A Csehországban a kereskedelmi engedély megszerzése úgy is lehetséges, ha alig tartózkodsz az országban. Nincs megszabva, hogy egy évben mennyi időt kell eltölteni. Ezért könnyedén utazgathatsz, időközben pedig a lakásodat kiadhatod turisták számára, jövedelem szerzés céljából.

Szerintem Csehország lehet szintén egy alternatíva, ami közel van kis hazánkhoz, de nem kell bosszankodni az adózást illetően.

Remélem hasznos volt számodra ez a cikk.

 

Üdv:

Dòra


Szeretnél több és mélyebb információkat és stratégiát kapni tőlem? – alkalom van 10-15 perces elöbeszélgetésre, ha esetleg érdekelnek a letelepedéssel kapcsolatos információk, és ha neked is konkrét terveid vannak, akkor írj nyugodtan. dora@digitalisnomadok.com címre

 

-> Curve kártya 

->Youtube csatornám

->Facebook oldal

->Facebook csoport

-> Személyes konzultáció

-> A Te utad a Te szabadságod E-könyv

 

 

 

 

 

 

Leave A Response

* Denotes Required Field