Ciprus kontra Málta – avagy Ciprus miért függ széles körben Máltától

Már korábban is gondoltam arra, hogy írjak Máltáról egy cikket, de egy kedves olvasóm adott egy tippet, hogy mi lenne ha Ciprust és Máltát hasonlítanám össze? – hiszen eme két ország között nagy hasonlóságok vannak sok szempontból is.

Azok akik egy másik országban szeretnének letelepdni vagy céget alapítani – és ezt az Európai Ùnión belül tennék – akkor egyből Máltára vagy Ciprusra gondolunk és ez az elsődleges célpont.

Nemcsak mert EU-tagsággal rendelkező országokról beszélünk ahol euróval fizethetünk és magas színvonalú életet biztosít ezekben a mediterrán éghajlatú országokban.

Cirprusnak talán rosszabb a hírneve, mint Máltának, holott az elmúlt idöszakban romlottak a helyzetek. Mindkét ország rendelkezik megannyi elönnyel, mint hátránnyal. Ciprusról már írtam egy igen részletes cikket, ha nem olvastad volna akkor itt megteheted.

Máltáról


 • Lakosság: 445.426
 • Àtlag életkor: 41,5 év
 • Kormányzati rendszer: Egységes parlamentáris köztársaság
 • Infláció: 0,6 %
 • Munkanélküliség: 4,6 %
 • Hivatalos nyel: máltai és angol
 • Pénznem: Euró
 • Vallás: római katolikus (90%)
 • Bruttó nemzeti érték: 11.164.000.000 USD

 

Miért csökken Málta vonzereje?


Málta Non-Dom rendszere vonzónak tűnik sokaknak, mert teljes adómentességet javasol. A külföldi jövedelem adómentes hiszen területi adózás van érvényben. Az egyetlen probléma az, hogy a belföldi újraazonosításnak mindig meg kell történnie. Minden Non-Dom rendszert használóknak fizetniük kell Málta részére a teljes adó és a társadalombiztosítási járulékokért, mert hát valamiből meg kell ott is élni.

Málta korábban engedélyezte a külföldi vállalatok vezetését klasszikus adóparadicsomában de a kormány egyre inkább ellenzi az Offshore cégeket.

Németországban, Ausztriában és Svájcban, próbálnak hatékonyan fellépni az Offshore cégek ellen, mely a máltai társaság miatt adókötelessé válik, ha a székhelye Máltán található, és fizikailag ott dolgozik. Ezt csak a külföldi székhellyel lehet elkerülni.

Azt gondolhatnánk, hogy egy máltai vállalat birtoklása nem jelenthet hátrányt, végül is ez az a megoldás, melyet a legtöbb ember kihasznál. Máltának az EU-n belüli a legalacsonyabb az adókulcsa mindössze 5% -ot tesz ki. A társasági adó mértéke 35%, de Málta felszámolási rendszerében 30% -os adóvisszatérítés alkalmazható 2 hét után. Legalább is papíron.

A máltai hatóságoknak több mint 6 hónapra van szükségük az adóvisszatérítések feldolgozásához.

 

Máltán azonban az adóvisszatérítést nem lehet a cég számára visszatéríteni, hanem egy harmadik fél veszi át. Ha ez a személy Máltán természetes személy, akkor az egészet belföldi jövedelemnek kell tekinteni, és ez alapján adóztatják.

Ezért sok máltai választja az a megoldást, hogy egy külföldi Holdingtársaságot alapít amely során adókedvezményben részesül.

Az egész folyamatnak teljesen tisztának kell lennie, mert különben problémák merülhetnek fel. Mindenesetre, ez a kettős szerkezet nagy adminisztratív költségeket igényel. Végtére is, több hónapot kell várni a visszatérítésre, amely jelentős hátrány egy kiskereskedelem számára.

Ideiglenes tartózkodás Máltán


Egy utolsó pontként megemlíteném az ideiglenes tartózkodást itt Máltán. Egy EU-állampolgár bármikor beutazhat Máltára, sőt tartózkodhat ott, kereshet munkát, alapíthat céget. Ha egy uniós polgár három hónapnál hosszabb ideig marad (legfeljebb hat hónapig) tartózkodási engedélyt kell kérnie -183 napos szabályzat.

Iskoláztatás, életkörülmények


Az oktatás Máltán 16 éves korig kötelező, és három különböző szolgáltató nyújtja a lehetőségeket: az állam, az egyház és a magánszektor. Az iskolai rendszer Máltán hasonló az Egyesült Királysághoz. Hat év általános iskolai végzettség után melyet (5 éves kortól) kezdenek – a gyermekek elkezdhetik középiskolás talulmányait mely 11 és 16 éves körig kötelező. A tanulókat rendszerint nemek szerint választják külön.

Ezek után van lehetőség van a felsőoktatásban résztvenni, melyről a tanulók dönthetnek. A gyerekek a máltai nyelv mellett tanulnak angolt is, mellyel könnyebben tudnak a későbbiekben elhelyezkedni, tovább tanulni.

Költségek

 • Fehérkenyér: (500g) - 0,93 €
 • Egy palack bor: 5-10 €
 • 1 hálószobás lakás - 530- €
 • 3 hálószobás lakás: - 1.230 €
 • Benzin (1Liter) - 1,93 €
 • Cappuccino: 1,35 €

Az árak változóak lehetnek természetesen, ez csak egy pár példa volt.

 

Àllampolgárság

Kettősállampolgárság nem megengedett. Àllampolgárság megszerzéséhez 5 év kell minimum.

Klíma

Málta éghajlata mediterrán, enyhe esős tél és forró, száraz nyár.

 

Miért válik Ciprus egyre vonzóbbá?


A Földközi-tenger délkeleti csücskében található ez a sziget, amely a Ciprus nevet viseli. Egyre többen figyelnek fel rá. Jómagam is ellátogattam erre a szigetre és sok pozitív tapasztalatot szereztem.

Mindössze 100 km-re fekszik Törökországtól és nem messze van Szíriától. Ciprus 1973-tól kettészakadt és az északi része Törökországhoz tartozik, bár ez nem hivatalos és sok ország egyáltalán nem támogatja.

A ciprusi (görögök) és a törökök nincsenek jóban egymással, ezért ha esetleg oda mész és meghívnak egy buliba ne tegyél említést a törökökröl és fordítva sem. Ezt csak tapasztalatból mondom. 🙂

Cipruson nagy hangsúlyt feketetnek a lakóhely megszerzésére és a cégalapításra.

-> A Te utad a Te szabadságod E-könyv

A külföldi befektetők és a kis emberek számára is létrehoztak egy olyan programot amellyel könnyebb az út egy lakóhely megszerzésére. Ezt a különleges programot Ciprus-Non-Domnak nevezik, de kevés köze van a klasszikus Non-Dom rendszerekhez, mint ami például Máltán és Írországban van.

A ciprusi külön program szerint teljes osztalék és kamatbevétel adómentességet élvez a külföldi jövedelmünk. Ezt az adómentességet a közelmúltban kiterjesztették a magánszektorban elért nyereségekre is, így az országot még inkább egy hagyományos adóparadicsomként tartják számon.

A ciprusi különleges programban való részvételhez szükség van egy lakóhelyre itt Cipruson. Szükség van továbbá egész évre szóló lakás megvásárlására / bérlésére és emellett 6 hónapos minimális tartózkodásra a máltai követelményekhez hasonlóan. Máltához képest itt sokkal nagyobb a jogbiztonság.

A ciprusi hatóság ezt a 6 hónapos tartózkodást 2 hónapra csökkentette, mert úgy hitték a 6 hónapos tartózkodás nem realisztikus.

Ami szerintem nagyon jó itt Cipruson az a jövedelemadó mértéke. Itt ha az éves jövedelmed nem haladja meg a 19.500 € összeget akkor az teljesen adómentes. Ezt összehasonlítva Magyarországgal ahol 600.000 Ft-ig van csak adómentesség.

Iskolarendszer:

Cipruson kötelező oktatásra van szükség 15 éves korig (az iskola első kilenc éve). Ez minden Cipruson élő gyermekre vonatkozik, függetlenül állampolgárságuktól. Az állami iskola látogatása ingyenes. Különösen az iskolai szektorban a cél a privatizáció, az iskolák közötti fokozott verseny és a külföldi gyermekek integrációja.

Mennyibe kerül egy privát iskola?

A nemzetközi iskolák magániskoláknak minősülnek, és mindegyik iskolára más díjak vonatkoznak. Vannak magániskolák, amelyek támogatást kapnak a teljes mértékben önfinanszírozó magániskoláktól. Az iskola díja az iskolától és a gyermek érettségétől függően kb. 200,00 euró havonta.

De ez változó.

Az egyik legjobb iskola Larnacában található, ahol kötelező nyelv az angol. American Academy Larnaca

 

Àllampolgárság

Kettősállampolgárságot elfogadják. Az állampolgárság megszerzéséhez min 7 év kell.

Klíma

Cipruson az éghajlat mérsékelt; Mediterrán, forró, száraz nyarakkal és hűvös telekkel.

Èlet

 • Fehérkenyér (500g) - 1,30 €
 • Egy jó üveg bor - 5-10 €
 • 1 szobás apartmant - külvárosban - 315 € havonta
 • 3 szobás apartmant - 350 € havonta
 • Internet min. 60Mbps - 35 €
 • VW Golf 1.4 90 KW vagy hasonló autó - 15.000.00 €
 • Benzin (1 Liter) - 1,19 €
 • Cappuccino - 3 €

 

Ciprus ma: Simply Non-Dom


Nem szükséges egy ciprusi vállalat alapítása. Ehelyett elegendő egy ciprusi üzleti vállalkozás regisztrálása vagy csak egyszerűen regisztráltatni lehet magánszemélyként.

A kereskedelem nyilvántartásba vétele különösen érdekes az alacsony költségek miatt. Már csupán csak 1000 € alatt használni tudja az ember az adókedvezményeket – a kereskedelem használata nélkül.


 

Ahogy láthatod és - a Ciprusi cikkemben is olvashatod, - hogy Ciprusnak számos előnye van más adóparadicsomokkal szemben, mint például Málta. Nem csak mert itt alkalmad van síelni, úszni a tengerben ugyanazon a napon, de sokat spórolhatsz is.

A feltételek, mint például a 2 hónapos minimális tartózkodás Cipruson, és az EU által hivatalosan jóváhagyott 17 éves program sokkal nagyobb jogbiztonságot nyújt jelenleg, mint Máltán, ahol a különböző területek problémái folyamatosan nőnek.

Ha bármilyen kérdésed van akkor írd meg vagy lépj be a Digitális Nomád életmód csoportba.

>Youtube csatornám

->Facebook oldal

->Facebook csoport

-> Személyes konzultáció

-> A Te utad a Te szabadságod E-könyv

 

 

 

 

 

 

Iratkozz fel hírlevelemre!

Èrdekelnek a letelepedési, befektetési, utazási témak? – akkor iratkozz fel kérlek!

privacy Ez nem spam! Adataidat bizalmasan kezelem

 

Leave A Response

* Denotes Required Field