Letelepedés egyszerűen, kifejtetten

A bevándorlás vagy letelepedés egy másik országban igen csak bürokratikus, – lemondásokkal, sok kihívással járhat a legelején.

Ha azonban beszéljük a helyi nyelvet, türelmesek vagyunk megpróbálhatjuk a bevándorlást egyedül kezelni. Ez sokkal olcsóbb mintha egy ügyvéd segítségét kérnénk. Különösen a fejlődő országokban nélkülözhetetlenek a jó kapcsolatok, amelyek igénybevétele nélkül, nehézkessé válhat a letelepedés és a beilleszkedés.

Személyes jelenlét nélküli is lehetséges a bevándorlás. De érdemes megjelenni az adott országban legalább egyszer egy évben.

Dokumentumok és egyéb igazolások


Néhány esetben a bevándorlás elképzelhetetlen papírháborúk tömkelegét vonza maga után – de vannak olyan országok ahol ez a folyamat gyors és hatékony. A különböző dokumentumok kötelező beszerzése igényel – néha több, néha kevesebb időt.

Általánosságban az összes kért dokumentumot angolul kell rendelkezésre bocsájtani és szükség esetén a helyi nyelven is. A fordításokat rendszerint hiteles fordítókkal kell elvégeztetni, amelyek kapcsolatait általában a helyi nagykövetségen keresztül kaphatjuk meg.

Néhány dokumentumot igazolni kell. Ezek közé tartozik különösen a rendőrségi bizonyítvány, valamint a nemzetközi születési anyakönyvi kivonat. Ami a hitelesítő adatokat illeti, világszerte 4 különböző faj létezik, amelyek relevánsak lehetnek számodra is.

 • Egyszerű hitelesítés:

A tanúsítást általában bármely hatóság vagy az arra szakosodott illető végezheti el. A közszolgáltatások, – más hatóságok és rendőrségek mellett – ez magában foglalja az ügyvédeket, adószakértőket és orvosokat is. Gyakran előírják, hogy az eredeti dokumentum másolatát is hitelesítettni kell.

 • Közjegyző által való hitelesítés

Közokirat hitelesítést közjegyzővel kell elvégeztetni vagy nálunk Magyarországon megfelelő engedéllyel rendelkező ügyvéddel. Az útlevelél hitelesítését is közjegyzői példánnyal gyakran igazolni kell.

 • Apostille hitelesítés

Az apostille az igazolás legmagasabb állami formája. Az ilyen egyezményekben résztvevő államok elismerik egymás apostolát a hitelesítés legmagasabb formájaként. Például a “jó magatartás tanúsítványt” amit a rendőrségen kell beszerezni, szintén csak és kizárólag apostille-vel fogadják el.

 • Legalizálás

Egyes államok nem tagjai az apostille nemzetközi egyezményének, vagy nem ismerik egymás apostolát. Ìgy itt csak a legalizáció az egyetlen út ahhoz, hogy az ember a kitűzött célú országban le tudjon telepedni.

Nem minden hitelesített dokumentumot kell igazolni. Gyakran elegendő a hiteleesített eredeti dokumentum másolata is. A dokumentumok követelményei néha igen eltérőek lehetnek:

 • Ùtlevél
 • (Nemzetközi) születési anyakönyvi kivonat
 • (Kiterjesztett) rendőrségi bizonyítvány
 • Bérleti szerződés vagy földi nyilvántartás bejegyzés
 • Egészségügyi bizonyítvány
 • Önéletrajz
 • Orvosi igazolás
 • Bizonyíték a megfelelő összegű jövedelemhez
 • Banki hivatkozások
 • Referenciák
 • Pályázat írása

 

A szükséges dokumentumokat a lehető leghamarabb érdemes el kezdeni begyűjteni, mivel egyes dokumentumok beszerzése és azok hitelesítése sok időt vesz igénybe. Ez persze országtól függ mennyi ideig tart.

Számos dokumentumot be lehet szerezni otthon is a saját országunkban, de vannak olyan igazolások melyet csak a letelepedő országban lehet megkapni. Teszem azt ilyen az orvosi igazolás amelyet HIV fertőzés elkerülése érdekekében be kell szerezni.

Tipikus bevándorlási feltételek


A tartózkodási engedélyre vonatkozó dokumentumok beszerzése mellett számos országban van szükség a bevándorló pontos jövedelmére vagy vagyonára, valamint a használat igényére.

Más országok olyan pontozási rendszereket alkalmaznak, amelyek szeretnék tudni pontosan a bevándorló előéletét, kézségeit, milyen iskolát végzett stb: Ez a rendszer jellemzően a nyugati országokra vonatkozik (USA, Kanada, Ausztrália).

DE a legtöbb fejlődő és feltörekvő gazdaság országait sokkal jobban érinti a kérelmező jövedelme.

 • Nyugdíj vagy nyugdíjbiztosítás

Sok államnak különösen vonzó bevándorlási rendszere van a nyugdíjasok számára.

Fülöp-szigetekkel kapcsolatban már írtam hasonló cikket.

Mindaddig, amíg az országtól függően legalább 500 és 2500 dollárt fizetnek, rendszerint állandó tartózkodási vízumot kapnak. Ilyen például Costa Rica (2000 dollár) vagy Nicaragua (500 dollár).

 • Nem fizetett jövedelemre vonatkozó kimutatások

Más tipusú jövedelmek is vannak nyugdíjasok számára. Általában minden jövedelmet, amely nem egyenlő a fizetéssel, annak tekintik. A küszöb általában több mint 2000 dollár, és elsősorban a bérleti díjakból, osztalékokból vagy egyéb tőkebefektetésekből származik.

Tartózkodási engedélyt kaphat az ember például Dominikai Köztársaságban.

 • Helyi üzlet alapítása

Bizonyos országokban egy bizonyos társasági részesedéssel rendelkező helyi vállalat, cég létrehozása az állandó tartózkodási engedély feltételeinek egyike. Ez jellemző például Panamára a “Baráti Nemzetek Programja” részeként.

-> Bővebben erről a könyvemben olvashatsz! 

 • Minimális forgalom a vállalkozás indítása után

Néhány országban az üzlet megkezdése és annak fentmaradása bizonyos gazdasági mutatók teljesítésétől függ. Például az Amerikai Egyesült Államokban egy év után legalább 500 000 dollár forgalmat és több helyi alkalmazottat kell megfizetni, különben az ideiglenes tartózkodási engedély érvényét veszti.

 • Ingatlan befektetések

Egyes államok megkövetelik egy állandó tartózkodási engedély kibocsátásához szükséges lakás megvásárlását. Ez gyakori, különösen Dél-Európában – a nem uniós állampolgárok számára, – ez leginkább az “Arany Visa” néven ismert.

Egy ingatlan körülbelül 200.000 € -tól (Lettországban) és 500.000 €- tól (Spanyolországban). Számos országban egy ingatlan megvásárlása olyan lehetséges befektetési forma, amelyet a pályázó a helyi társaságok vagy kormányzati alapok érdekében választhat.

 • Ingatlan bérbeadása

Kivételes esetekben nem kell feltétlenül vásárolni egy lakást vagy apartmant, hanem lehet bérelni is. A bérlakások megválasztása gyakran nagyon korlátozott – az ár meghatározása pedig legtöbbször a bevándorlási hivatal feladata. Ilyen például Giblartár

 

Itt az oldalamon a "nagy hontalanság" segíteni fog abban, hogy fényt gyújts a sötétségbe, és optimálisan felkészülhess a közelgő bevándorlásra egy másik országban. A világ elég nagy, és sok mindent kínál!

Üdvözlettel

 

>Youtube csatornám

->Facebook oldal

->Facebook csoport

-> Személyes konzultáció

-> A Te utad a Te szabadságod E-könyv

Dóra


 

Iratkozz fel hírlevelemre!

privacy Ez nem spam! Adataidat bizalmasan kezelem

 

Leave A Response

* Denotes Required Field