Adóoptimalizálás Nyugat-Európában? 7 törpeállam összehasonlítása

Itt a Digitális Nomádok oldalon már írtam megannyi egzotikus országról, mint Thaiföld, a Fülöp-szigetek vagy Malajzia. Mégis vannak azért itt Európában is említésreméltó országok, mint Ciprus vagy Románia.

Ebben a cikkben azonban felsorolnék 7 törpeállamot ahová szintén érdemes ellátogatnod. Ezek az államok, adóparadicsomnak számítanak a legtöbb esetben (Monaco kivételével),ezért most ezek az országok következnek.

San Marino


San Marino egy tökéletes adóparadicsom lehetne. A közép-olaszországi állam a világ legrégebbi köztársasága (301-es évek),

San Marino városa egy hegyre épült népszerű turisztikai célpont, amely Dolce Vita-t kínál csodálatosan megfizethető áron. Az a tény azonban, hogy San Marino lakói adómentességet élveznének, csak egy mítosz. A béradó csaknem 50% -ra emelkedett.

A helyi társasági adó 17%, de az első öt évben felére csökkenthető. További előnyöket élvezhetnek azonban a csúcstechnológiai vállalatok.

További lehetőségek San Marino lakóhelyének megszerzésére.

  • Indíts vállalkozást teljes munkaidejű foglalkozottakkal és szerezz be 300.000 Euró összegű ingatlant és köss 1 éves betegbiztosítást 30.000 € összegben.
  • 1-3 alkalmazottat foglalkoztatni, 75.000€ összegben banki betétet készíteni
  • 500.000 euró vagy 10 éves államkötvény vásárlása 600.000 euró értékben, családi személyenként 10 000 euró és 20 000 eurós átalányadó

Ha elég szerencsés vagy akkor 30 év után megszerezheted az állampolgárságot is, ami egyedülálló itt Európában. San Marino-i útlevéllel a kezedben vízummentességet szerzel Kínához.

Man sziget


A Man-sziget az Ír-tengeren található Észak-Írország és Anglia között. A sziget népszerű idegenforgalmi célpont, ami a Manx Rally-ról ismert ahol hatalmas cápákat lehet megfigyelni, nyáron pedig a planktonok látványát lehet élezni.

A Brexit lehetövé teszi EU állampolgároknak, hogy ott telepedjenek le.

Mi az a Brexit?

2016. június 23-án tartott népszavazáson az Egyesült Királyság lakossága 52% -ról 48% -ra megszavazta ,hogy elhagyja az Európai Uniót (EU). Ezt a folyamatot "Brexit"- nek nevezik a médiában és a nyilvánosság körében.

A Man-sziget nem tagja az Európai Uniónak (EU) és saját jogú rendszerrel rendelkezik, nem tartozik az Egyesült Királyság vagy az EU-tagság hatálya alá.

A Man-sziget nem kap semmilyen támogatást az EU-tól. Nem képviselteti magát az Európai Parlamentben, de a sziget korlátozott kapcsolatban áll az EU-val az úgynevezett “Protocol 3” keresztül.

Jövedelemadó főbb jellemzői – Tartós árfolyamok és juttatások a 2018/2019 adóévre

Man szigeten a világ jövedelme után adóztatnak, de nem rendelkezik Non-Dom (lakóhely nélküli szabályozásokkal). Ugyanakkor adómentességet élveznek a tőkenyereségből az örökölési vagy ajándékozási adókból.

  • Àltalános adókulcs 10% -os.
  • Magasabb adókulcs 20%

A maximális adó felső határa 120 000 GBP. A munkavállalók és az önálló vállalkozók társadalombiztosítási járulékait figyelembe kell venni.

Guernsey


Egy sziget Normanida partjainál a Csatorna-szigetekhez tartozó állam, amely önálló törvényi rendszerrel rendelkezik, de nem tagja az Európai Ùniónak. A csatorna-szigetek közé tartozik még Jersey vagy Alderney is.

Jelenleg uniós állampolgároknak a Csatorna-szigetekre való bevándorlás még mindig könnyű és akadálymentes, viszont a munkavállalás nehéz. A várható Brexit után a korlátok jelentősen magasabbak lettek. Az EU-n kívüli állampolgárok esetében bármely ingatlan vásárlásához 1 millió Font szükséges.

Guernsey gyakorlatilag különbséget tesz állandó lakóhely / és ideiglenes lakóhely között. Bárki, akinek állandó/ideiglenes lakóhelye Guernseyben van, 20% -os jövedelemadót fizet, legfeljebb 110.000 GBP külföldi jövedelem után és  220.000 £ a hazai jövedelem után.

Csak akkor kapsz tartózkodási engedélyt, ha legalább 183 napot itt Guernsey-ben tartózkodsz, vagy a megelőző 4 évben legalább 730 napot voltál itt.

A Guernsey nem olyan bonyolult, mint amilyennek hangzik hasonlóan Máltához itt is a Non-Dom egyik fajtáját használják.
Ezenkívűl nem szabad megfeledkezni arról, hogy a tőkenyereség általában adómentes, és örökösödési, ajándékozási adók nem léteznek.

Liechtenstein


Egy kicsi törpeállam a német határ közelében. Liechtenstein évente 20 tartózkodási engedélyt ad ki uniós polgároknak. De ténylegesen 183 napot kell ott tölteni évente.

Ha jó kapcsolatot ápolsz a katolikus egyházzal vállalkozóként szerencsét próbálhatsz Liechtensteinben, ahol egy közepes méretű üzletet kialakíthatsz. Itt nincs rögzített eljárás, de sokkal inkább van szükséged egy jó ügyvédre, meggyőző üzleti tervre és szerencsére.

Például egy informatikai tanácsadó vagy fejlesztési társaságok, amikor Liechtensteinre költöznek, reális lehetőségek tárházát használhatják ki és 1 millió feletti forgalmukból kiindulva, a tulajdonosoknak / ügyvezetőknek tartózkodási engedélyt adnak cserébe.

-> a társasági adó 12,5 %

A Liechtensteinben már nem létezik eredeti formájában az ingatlanadó, hanem ez a jövedelemadó része. Míg a tőkenyereség általában adómentes, a teljes éves eszköz 4% -át adózási adó terheli.

Jersey


Jersey Guernseyval szomszédos sziget kis testvére a Sark szigetnek. Gyakran nevezik az utolsó feudális államnak itt Európában. Valójában a középkor óta nem változott itt nagyon semmi – még az adók sem.

Brexit miatt európai uniós polgárok továbbra is könnyeddén tudnak itt letelepedni bármilyen probléma nélkül. Nem EU-polgároknak legalább 1.750.000 GBP értékben kell bérelni vagy vásárolni egy lakást.

A rendszer hasonlóan működik Guernseyben, mint Jerseyben de különböző körülmények között. Itt is Non-Dom rendszert részesítik előnyben, ahol a külföldi jövedelem adómentes. 6 hónapot vagy átlagosan 3 hónapot kell itt tölteni – vagy saját tulajdonú ingatlan szükséges ahhoz, hogy tartózkodási engedélyt kaphass.

Jersey állampolgárai, 20% -os (Flat Tax) lakásadót fizetnek. A nem Jersey-i állampolgárok, akik bevándorlók lehetőségük van úgynevezett “High-Value-Resident ” szerint adózni.

Monaco


Az európai törpe államok rangsorának vezetője egyértelműen Monaco. Európa leghíresebb adóparadicsoma viszont sokan tévesen vélik megállapítani, hogy a bevándorlás feltételei bonyolultak.

Monaco egy kis fejedelemség a Cote d Azur – Nizza és Olaszország között. A hegyek meredek lejtőin található fővárosa Montecarlo amely híres kaszinóiról és a méregdrága ingatlanjairól. Ennek megfelelően az ingatlan vásárlási árak igen magasak, de ha van 4000 Euród akkor egy garázs területnyi ingatlan már is a tiéd lehet.

Egyik legnagyobb akadályként kell említenem ahhoz, hogy itt tartózkodási engedélyhez juss elegendő vagyonnal kell rendelkezned és azt bizony egy erre megfelelő monacoi bankban kell tárolnod.

Ez a gyakorlatban úgy müködik, hogy egy tanúsítványt állítanak ki amelyet nagyon eltérő módon ítélnek oda. Tudok olyan esetekről, amelyben elegendő volt csupán  250 000 eurót letétbe helyezni, míg másoknál 500 000 euró sem volt elég.

Monaco számlájára írva aki itt él, az teljes biztonságban élheti le életét, na meg persze az ehhez tartozó luxusban.

Campione de Italia


A Campione de Italia nem önálló állam, hanem egy alig 2000 lakosú olasz városka amelyet Svájc vesz körül. A Luganói-tó partjainál az Alpok hegyei között terül el Olaszországban, de nincs közvetlen közúti útja. Campione leginkább kaszinójáról ismert.

A hely kicsit több, mint 4 olasz kaszinóból és sok hotelből és étteremből áll. A Campione nem rendelkezik saját bankkal – mindez csak pár percre található a svájci Luganótól.

Valójában a nemzeti olasz adótörvények hatálya alá tartozik, de sok éven át nem használtak Campiont. Zártkörű státusza miatt pénzneme a svájci frank. Ennek eredményeként a Campionon nincs forgalmi adó.

Hivatalosan a szokásos olasz adótörvényeket alkalmazzák – de 2016-ban bevezették a már említett Non – Dom-szabályozást, amelyben a külföldi jövedelem 100 000 eurós átalányadó fizetése nélkül adómentes.

Mivel azonban a Campione svájci vámterület, a lakosok 20% -os kedvezményben részesülnek a helyi svájci frank után az átváltási árfolyamon az olaszországi jövedelemadó euróban történő kiszámításakor, ami jelentősen csökkenti az adóterheket.

 

Ìme ezek lennének a törpeállamok. Szerintem megéri néha egy-egy ilyen helyre ellátogatni, végtére is nincs messze tőlünk és Európán belül található mind.

Üdv: Dòra

 

Iratkozz fel hírlevelemre!

Èrdekelnek a letelepedési, befektetési, utazási témak? – akkor iratkozz fel kérlek!

privacy Ez nem spam! Adataidat bizalmasan kezelem

->Youtube csatornám

->Facebook oldal

->Facebook csoport

-> Személyes konzultáció

-> A Te utad a Te szabadságod E-könyv

 

Leave A Response

* Denotes Required Field