Letelepedés nyugdíjasként a Fülöp-szigeteken

Sokak számára ez nagy álom: élvezni a jól kiérdemelt nyugdíjat egy külföldi országban miután végigdolgoztuk a fél életünket. Hogy ez ne csak álom maradjon, ebben a cikkben megosztom veled, miért lehet érdemes hátralevő életedet nyugdíjasként a Fülöp-szigeteken töltened.

Egy olyan helyen, ahol a nehezen évtizedek alatt megszerzett pénzed végre ér valamit és ahol egy kifejezetten nyugodt, adómentes életet élhetsz.

Azok  akik a nyugdíjas éveikre elegendő pénzt tudtak félretenni egy ilyen országban arany életet tudhatnak magukénak. Most megmutatom hogyan lehetséges ez.

Megélhetési költségek


A Fülöp-szigetek nem mindenki számára ideális hely. A harmadik világ országai közé tartozik és bizony a szegénység itt is nagy probláma. Ìgy az életszínvonal nem hasonlítható össze egy olyan magasabb adóalapú országal, mint Németország, Svájc vagy bármely nyugat európai ország.

Mindazonáltal gyorsan hozzá lehet szokni az itteni körülményekhez és más előnyök is érvényesülnek, amire Te biztos még nem gondoltál. Számomra az egyik legfontosabb szempont ami miatt jobban szeretek itt élni: azaz itteni emberek mentalitása.

Még ma is jól emlékszem minden reggel amikor a buszon utazva a munkahelyem felé azokat a meggyötört kétségbeesett arcokat láttam. Sokat stresszelünk és aggódunk, – ezért sem jut eszünkbe a jelenleg biztonságot adó helyzetünket feladni.

Bár a legtöbb ember itt nagyon szegény, mégis képesek mindig a legnagyobb alázattal az ember felé fordulni. Biztos, hogy le fognak szólítani esetleg meg is hívnak vacsorára vagy, hogy igyál meg valamit velük.

Ezt a “Pozitív tapasztalat index-pontszám” is mutatja, amelyben a Fülöp-szigetek a lista 4. helyén foglal helyet!

 

Most összegezném a Fülöp-szigeteki előnyöket:

 • Az emberek fantasztikusak és barátságosak
 • A kultúra szorosan kapcsolódik a miénkhez (már ami vallást illeti)
 • Nagyon jól beszélnek angolul
 • A bürokrácia könnyen elkerülhető
 • Attól függően hogy hol vagy, sokkal olcsóbb itt élni más államokhoz képest

Például, hogy el tud képzelni havi 500-600 euró elég ahhoz, hogy teljes, kényelmes stresszmentes életet élj. Nincsenek korlátok, de a helyiek összjövedelme alig éri el a 3000 €-t, ami kb: 1 millió Forint. Ezt a házat egyik ismerösöm bérelte havi 60 €-ért félig berendezve.

Ha euróban, dollárban vagy más erős valutában keresed a jövedelmedet és itt egy alacsonyabb megélhetésű országban költöd el, például itt a Fülöp-szigeteken sokat tudsz spórolni, mert az itteni peso nagyon gyenge valuta a többi európaihoz képest. Ezt nevezzük Geo-arbitrázsnak.

 

Itt a Fülöp-szigeteken masszíroztathatod magad naponta, elmehetsz minden nap étterembe enni, bérelhetsz olcsón házat és rengeteg emberrel ismerkedhetsz meg.

Vízum és állandó lakóhely


Fontos tudni, hogyan maradhatsz véglegesen a Fülöp-szigeteken. Alig van olyan ázsiai ország, ahol olyan könnyű állandó tartózkodáshoz jutni, mint itt.

Már írtam korábban egy nagyon részletes cikket, amit itt találsz ->

Állandó tartózkodási engedélyt adnak nyugdíjasok és a házasok számára. A házassággal csak óvatosan. Fontos tudni még azt, hogy ahhoz, hogy hosszabb ideig itt tudj élni – az ehhez vezető egyik út az, hogy feleségül kell venni egy Filippinát vagy egy filippínóhoz hozzá kell menni feleségül (az 13A. § szerinti állandó vízum). Tehát nem elég ahhoz, hogy egy másik országból származó partnerrel kezdj házastársi viszonyt.

Házasság


àllandó tartókodási engedély megszerzéséhez szükséges dokumentumok házasság esetén:

 • Kitöltött kérelem, amit az ottani bevándorlási hivatalban tudsz beszerezni
 • 6 útlevél fotó
 • Körülbelül 20.000 PHP az alkalmazási díjakért
 • A fülöp-szigeteki házastársi levél
 • Házassági anyakönyvi kivonat angol nyelven
 • A fülöp-szigeteki házastárs születési bizonyítványa
 • Rendőrségi bizonyítvány, amelyet a Fülöp-szigeteki nagykövetség tanúsít és állítja ki
 • Egészségügyi bizonyítvány
 • Bevándorlási igazolványok
 • Biztosíték, hogy elengendő jövedelemmel rendelkezel

Vízum nyugdíjasoknak


Mint nyugdíjas, élvezheted a SRRV (Special Retire Resident Visa) program előnyeit. Bárki, aki elegendő pénzügyi forrással rendelkezik és elég idős.

Tehát nem kell többé senkivel házasságot kötni és, mint nyugdíjas a teljesség hiánya nélkül élvezhetik a paradicsomi életet.

Ha nincs nyugdíjad vagy elegendő jövedelmed, akkor bizonyos összeget letétbe kell helyezni egy fülöp-szigeteki betétszámlára. 35-49 éves kor között ez az összeg, – 50 000 dollár,(13.872,133 HUF) – 50 év kor felett, ez csak 20.000 dollár (5.548,853 HUF)

Mint nyugdíjas magánszemélynek ha legalább 800 USD a nyugdíja, akkor még letétbe kell helyezni 10 000 USD. Nyugdíjas házastársak számára csak havi 1000 dollárt kell felmutatni.

Mit szabad és mit nem egy nyugdíjasnak?


Tartós tartózkodási engedéllyel bizonyos jogokra tehetnek szert a nyugdíjasok a Fülöp-szigeteken.

Amit szabad

 • Munkát vállalni
 • Vállalkozást indítani és alkalmazottakat foglalkoztatni (helyieket természetesen)
 • Iskolába járni
 • Lakást vagy házat vásárolni

Mi az amit nem:

 • Földet vásárolni és azt jelzáloggal finanszírozni!

Az SRR Visa használatával bizonyos előnyöket tudnak kihasználni és szinte ugyanazon jogok érvényesülnek számukra, mint a helyi polgároknak.  Így az “időskorúak”, vagyis a fülöp-szigeteki állampolgárok, pl. mentesülnek az ÀFA alól és akár 20 %-al olcsóbban vásárolhatnak.

Ez sajnos még csak az ottani polgárokra vonatkozik. Viszont vannak éttermek, bevásárlóközpontok, ahol ezzel a vízum típussal a külföldi nyugdíjasok is igénybe vehetik a kedvezményeket, ami akár 10% is lehet.

Megjegyzés

A Fülöp-szigeteken nagyon gyorsan kapcsolatba léphetsz helyiekkel. Tehát, ha van egy filippínó barátod, üzleti partnered vagy egy idősebb helyi lakos, akkor is élvezheted a 20% - os kedvezményt.

A Fülöp-szigeteki megélhetési költségek olyan alacsonyak, hogy nagyon nincs is szükség rá.

 

Adózás kezelése nyugdíjasként a Fülöp-szigeteken


Magyarországon egy nyugdíjas nem fizet adót a nyugdíja után. Csak abban az esetben, ha a nyugdíja mellett ugyanúgy dolgozik. Ez esetben az az utáni jövedelem után adózni kell.

A Fülöp-szigeteken nagyon érdekes adótörvény van és különbséget tesznek helyi és külföldi állampolgár között.

A Fülöp-szigeteki állampolgároknak meg kell fizetniük a világ összes jövedelemadóját, míg a külföldiekre úgynevezett területi adót alkalmaznak, így csak a belföldi jövedelmük után adóznak. -> Területi adózás

A kormány hivatalos honlapja a nyugdíjasok SRR-vízumának előnyeit hirdeti:

Veszélyek


Mint mindenütt máshol ezen a világon, legyél éber és itt a naiv szokásaidat hagyd hátra kérlek. A Fülöp-szigetek egy harmadik világbeli ország, tehát ha nem viselsz Rolex órát és nem Gucci ruhában lófrálsz az utcákon, bajod nem nagyon lesz.

Tapasztalataim meglehetősen pozitívak és személy szerint úgy éreztem biztonságban vagyok. Jobban, mint bárhol máshol Európában.

Véleményem szerint sokkal nagyobb veszélyt jelent a bevándorlók naivitása. Sokan beleszeretnek a sziget szépségeibe és hagyják magukat befolyásolni egy csinos meglehetősen mosolygós Filipina által, akiknek megvannak az eszközeik arra, hogyan csaljanak körbe egy külföldit.

Ezenkívűl ha vállalkozást akarsz indítani akkor annak 60%-a egy ottani lakos kezeibe kell, hogy legyen.

 

Remélem hasznos volt számodra ez a cikk és ha többet szeretnél megtudni vagy komolyabban érdekel ez a téma, akkor ez személyes konzultáció keretein belül rendelkezésedre állok.

Üdv: Dòra

Iratkozz fel hírlevelemre!

Èrdekelnek a letelepedési, befektetési, utazási témak? – akkor iratkozz fel kérlek!

privacy Ez nem spam! Adataidat bizalmasan kezelem

 

Leave A Response

* Denotes Required Field