Szabadon a világban – Digitális Nomádok adócsapdái

Egyre többen döntenek úgy, hogy feladják régi életüket a 9-től 5-ig tartó munkájukat és megpróbálkoznak valami újjal és egy olyan életstílusba fognak amit ma ismertebb nevén: “digitális nomád” életmódnak nevezünk.

Nekem jobban tetszik az a kifejezés, hogy helytől független vállalkozó, de ez most nem is fontos, a lényeg az, hogy sokaknak problémát jelent maga az adózás.

Hová fizessem az adót?, Milyen címet adjak meg?, – Kell-e egyáltalán otthon még adót fizetnem? – és így tovább

Elolvasunk pár jóhiszemü cikket, mások által leírt gondolatokat, – aztán csak úgy elindulunk a vakvilágba abban a hitben,- hogy úgy sem történik majd semmi. Elég az a tudás amit Interneten összeszedtünk. Èrdemes azonban mindig utazás előtt információkat gyűjteni, akár külföldi oldalakról is vagy adószakértő tanácsát kikérni.

Most szeretnék azonban megosztani veled 5 nagyon fontos pontot amire érdemes odafigyelned. Különben az utólagos adóértékelésnél problémák merülhetnek fel és akár rá is fizethetsz. Aminek nem örülnél gondolom.

A nomádok adócsapdái


Az adócsapdák a tudatlanságból erednek, mivel annyi féligazságot talál ma az ember az interneten. Ebben a cikkben sem tudok mindent kifejteni, de ha bármilyen kérdésed lenne akkor írd meg.

 

Veled, a helyzet ismét másnak tűnhet. hogy miért?

Ha szeretnéd…

 • szerezhetsz egy másik állampolgárságot
 • készíthetsz termékeket, szolgáltatásokat nyújthatsz amire a piacnak szüksége van
 • kialakíthatsz egy teljesen más életstílust
 • nagyobb fizetőképességre, vagyonra tehetsz szert ,- amely a másik országba való letelepedés lehet egy újabb opció. (korlátozott adókötelezettség)
 • letelepedhetsz egy számodra szimpatikus országba és indíthatsz vállalkozást is

És ez csak egy kis lista a lehetőségekről.

Ha úgy gondolod, hogy ha elhagyod az országot és turistának állsz nem kell fizetned adót, akkor tévedsz és bizony igen sokba kerülhet utólag. Különösen az amerikai állampolgárok számára, ahol az adókötelezettség az állampolgársághoz kapcsolódik.

Németországban és a legtöbb európai országban ez nem annyira extrém, de például Norvégiában és Spanyolországban évek óta az a tendencia, ha fel is adtuk a lakhatásunkat és valahol máshol telepedtünk le, attól még pár évig oda is kell adót fizetni. Csak egy bizonyos határidő után oldódik ez fel.

Ezért is sorolok fel neked pár fontos pontot amit mindeképpen vegyél figyelembe!

Adókötelezettség a saját hazádban


Minden országnak megvannak a saját adókötelezettségi szabályai ugyanúgy Magyarországnak is. Léteznek amolyan “külföldi magyarok” akik már nem élnek otthon, hanem máshol telepedtek le és dolgoznak, így hát nekik nagy valószínüséggel nem kell adót otthon fizetniük.

Itt figyelembe kell venni azt a szabályt is, hogy egy adott országban mennyi ideje tartózkodunk (183 napos szabályozás) és, hogy azzal az országgal van-e Magyarországnak kettős adóztatást elkerülő szerződése.

Tehát a legelső amit tenned kell, ha elutazol akár rövidebb, akár hosszabb időre – vagy végleg elhagyod az országot, hogy – megbizonyosodsz arról, hogy milyen szabályok vonatkoznak azokra a magyarokra akik elhagyják az országot. Mit kell bejelenteni, mit nem stb:

Ha végleg elhagyod az országot akkor csak a végleges távozást kell bejelentened az idegleneset nem!

Volt egy magyar férfi aki csak úgy otthagyta Magyarországot, kiköltözött Ausztráliába, anélkül, hogy bármilyen bejelentést tett volna a hivatalba. Még az állandó lakcímét sem szüntette meg. Ilyet soha, soha ne csinálj!

Adózással kapcsolatosan pedig: természetesen ha nincs jövedelmed vagy csak szedett-vetett alkalmi munkákból tartod fent magad, azután nem kell adóznod. Magyarországon egyébként 600 ezer Ft-ig terjedő éves jövedelem alatt nem kell adózni!

Nincs lakóhely = nincs adó


Ha már egyszer kijelentkeztél és utazol a világban akkor szabad vagy mint a madár igaz? Sajnos azért a valóságban ez kicsit másképpen néz ki. Addig amíg a hazád által kiadott útlevéllel rendelkezel és nem szerzel egy 2. vagy 3. útlevelet (állampolgárságot) attól még ugyanúgy a rendszer “rabszolgája” vagy és leszel is.

Miért rabszolga?

A kormány kapzsi, nem csak a miénk hanem majdnem minden állam a világon. Ezért minden egyes alkalommal megpróbálnak sakkban tartani és levakarni rólad annyit amennyit csak tudnak. Ìgy az adóhatóság is.

Tehát ha van egy új útlevelünk akkor is az új ország új törvényei áldozatává válunk. Alapvetően teljes szabadság nem létezik, mint azt tudhatod. Ausztrália például megváltoztatta a törvényeit azzal kapcsolatban, ha valaki nem rendelkezik állandó lakóhellyel akkor is fizesssen adót, ha máshol nem telepedett még le és élete nagy részében otthon tartózkodott.

De hogyan tudsz kijönni ebből?

Àt kell gondolnod pár dolgot és több zászlót kihelyezni világszerte:

 • Lakhatsz egy olyan országban, amely nem adóztat meg a (külföldi) jövedelmed után. Ha lehetséges (Panama, Paraguay, Malajzia stb. érdekesek lehetnek)
 • Szükség esetén létesíts egy másik tartózkodási helyet, amely további előnyökkel jár - pl. több utazási szabadság Paraguayban lakóhellyel rendelkező személyazonosító igazolványt kapsz. Ilyen ország még a Fülöp-szigetek is.
 • Részletesen tájékozódj az adott ország szerinti adózási és bevándorlási törvényekről (például területi adózás, külföldi adóztatás, információcsere, jelentés?)
 • Beszerezhetsz vész esetére egy második útlevelet (állampolgárságot)

Szóval nem kell mindent a véletlenre hagyni, ha nem muszáj.

Szeretett Offshore cégek


Ez a téma olyannyira elbűvöl engem, hogy mostanában kezdtem el ezzel csak komolyabban foglalkozni. Figyelem, hogy hol milyen lehetőségek állnak rendelkezésre. Az offshore-ról sokaknak rémtörténetei vannak és úgy gondolják, csak a nagyon gazdag emberek veszik igénybe.

Sok digitális nomád elindul a vakvilágba és nem is érdekli, hogy egyáltalán szüksége van-e egy cégre, és ha igen, melyikre?

Mindent el lehet intézni egy bizonyos pontig, de azután már viszont nem árt egy lépéssel előrébb járni. Ha már egy viszonylag nagy jövedelemmel rendelkezünk, akkor ahhoz bizony elengedhetelen egy cég és ahhoz céges számla is.

Milyen cég? és hol regisztráljam?

Biztosan hallottál már arról a problémáról amikor egy adott Offshore cég által kiadott számlát a bank nem hajlandó elfogadni. Még nehezebb egy offshore cég számára céges szamlát nyitni.

Kevés erőfeszítéssel, stresszel és pénzzel megtalálhatod a megfelelő, adóoptimalizált vállalati lehetőségeket. Èrdemes céget alapítani ha nem is offshore-t és mellé céges számlát is nyitni. A saját neveden keresztül vinni mindent nem tanácsos dolog.

Vigyázat: új "otthon"


Mindig fordíts figyelmet arra, hol élsz digitális nomádként, és hogy a helyi adótörvények milyenek. Európában például tartózkodás  azaz lakóhely szerinti adóztatás van. Ez azt jelenti, hogy ha elég hosszú ideig élsz egy országban (183 napos szabályozás), akkor ott megadóztatnak az összes jövedelmeddel.

Világszerte 40 országban a területi adózás személyes alapon történik. Pontosabban ez azt jelenti, hogy csak azt a jövedelmet adóztatják meg ami  belföldön keletkezett. A külföldi jövedelmet nem adóztatják.

Mindkét rendszernek van már egy összevont alakja ez a Non-Dom rendszer amelyről már írtam. Ez megtalálható Angliában Máltán és Cipruson is.

Végül, de nem utolsósorban eme két ország, az USA és az Eritrea, amelyek az állampolgárság után adóztatják a polgárokat függetlenül attól, hol élnek vagy dolgoznak a világban.

Fort Knox


Azt hogy Fort Knox még mindig annyi aranyat tárol, mint amennyit állítanak azt meg lehet cáfolni. Te viszont elgondolkodtál már azon, hogy a pénzed biztonságban van-e a bankban?

Gondolt már arra, hogy nyitsz egy külföldi számlát?

Nem?

Miért “alattomos” annyira az offshore és illegális-e egyáltalán?

Az offshore számlák nem illegálisak és nem rosszak. Ez egy másik zászló az életedben, ami után érdemes feltétlenül után nézned és érdeklődnöd.

Ha van egy fiókod a saját országodban, a kormány a bank bármikor hozzáférhet. Soha nem rendelkezel valódi ellenőrzéssel, felügyelettel a saját megkeresett pénzed felett. Ha ezt gondoltad, tévedtél.

Külföldi számlával értékes időt takaríthatsz meg az idegeidet is kordában tudod tartani és jobban felkészülhetsz a válságok kezelésére. Például, ha egy ország tőkekontrollt vezet be, például Görögországban, akkor még mindig fel vehetsz pénzt külföldi számládról.

Tehát van azért sok előnye egy külföldi számla használatának, hogy ezáltal biztonságban tarthasd pénzed.

Egyéb lehetőségek:

 • Külföldi számlák a vagyonod védelméhez különböző pénznemekben, pl. CHF, NOK, SGD, BND
 • Cégek & Társaságok & Trust & Alapítvány
 • Nemesfémek - arany, ezüst, platina
 • Kriptovaluták - Bitcoin

Remélem hasznos és érdekes volt számodra ez a cikk. Ha bármilyen kérdésed van akkor írj a digitalisnomadokhu@gmail.com oldalra és iratkozz fel hírlevelemre! Személyes konzultációra is van lehetöség

Üdv: Dòra

Személyes konzultáció foglalása:

Facebook csoport:

Facebook oldal:

Youtube csatorna

Iratkozz fel hírlevelemre!

Ha érdekelnek a befektetései, kivándorlási, utazási témák akkor ne maradj le semmiről. Adataidat biztonságban tartom.

privacy Ez nem spam! Adataidat bizalmasan kezelem

 

Leave A Response

* Denotes Required Field