Mítoszok a hontalanságról – 5 előnye az állandó utazásnak

A hontalanság felé vezető úton elindulva sok előkészületre van szükség, amelyek adottak mindenki számára akik képesek és akarnak is a saját életükön változtatni.

A megszokott mókuskerékből kilépve rengeteg lehetőséggel találja magát szemben az ember. Fontos kiemelnem, hogy állandó utazóként a zászlóelmélet megértése és megfelelő használatára érdemes odafigyelni. Valójában rengeteg mítosz kering az örökös utazókról, ezért is gyűjtöttem össze pár gondolatot ezzel kapcsolatban.

Sokan kritizálják a "hontalanokat" - azokat akik elhagyják az otthonukat egy jobb élet reményében - de nem veszik figyelembe, hogy egy másik lakóhely létesítése a zászlóelmélet alapvető része.

A világon 65 ország van, ahol megfelelően strukturált adózás nélküli rendszer van kialakítva. További 15 vonzó ország kapcsolódik ehhez amelyekben nagyon alacsony jövedelemadó terheket kell elviselni.

Persze, biztos vagyok benne, hogy nagyon sokakat érdekel mely ez a 80 ország. Ezek közül 13-at megemlítettem egy másik cikkemben.

Azonban ezek a teljesen jövedelemmentes államok azzal a problémával rendelkeznek, hogy az állandó lakóhely megszerzése drága és általában fel kell mutatni egy bizonyos összeget amely alapján elbírálnak megfelelsz-e a követelményeknek.


Tekintsük át milyen előnyei és hátrányai vannak egy állandó lakóhelynek. Egy másik lakóhely létesítése egyrészt védelmet nyújt, - másrészt esetleges hátrányokat tudunk elkerülni és természetesen új lehetőségek is megnyílnak előttünk.

A hátrányok:

  • Magyarországra való állandó visszatérés elleni védelem
  • Fedezeti esetleges jogszabály változások / válságok esetén
  • Problémák merülhetnek fel pontos lakás címmel kapcsolatban

Az állandó tartózkodási engedéllyel járó előnyök egy másik országban (kivéve a jövedelemadó-mentesség)

  • Tőkeadó alóli mentesség a székhely szerinti országban
  • ÀFA-visszatérítés bizonyos feltételek mellett
  • Jobb befektetési lehetőségek külföldön, ingatlanvásárlás stb:
  • Helyi személyi igazolvánnyal kapcsolatos kiváltságok (pl. utazási szabadság Dél-Amerika)

 

Àllandó tartókodásihely előnyei


1 A Magyarországra való állandó visszatérés

 

Lakóhely nélkül sokan gondolják azt, hogy ilyenkor megszünnek a jogaik. Ez nem így van, sőt az sem feltétlenül igaz, hogy ezentúl szabadon, mint madár élheted az életed. Ugyanúgy kerülhetsz börtönbe, megbüntethetnek és korlátozhatják az életedet több különböző területen is.

Viszont lakóhely nélkül szintén meg van rá a jogod, hogy elmenj mondjuk szavazni vagy részt vegyél feladatokban. Csak maga az alkalmazás válik bonyolultabbá, nem lehetetlenné.

Akadály ami ilyenkor bekövetkezhet, hogy miután 1 évig lakóhely nélkül éltél akár külföldön akár itthon, - majd hazaérkezve újra bejelentkezel a hivatalba és kérelmezed újból a rendszerbe való felvételedet.


Miért probléma ez? Az állam vagy az adóhivatal kíváncsi lesz, hogy még is hol jártál 1 vagy akár több évig.  Lehet, hogy kijelentkeztél, de attól még ugyanúgy otthon éltél, és csináltad a megszokott kis életedet. Vagy valóban külföldön éltél, de ezt akkor be kell bizonyítanod.

Még akkor is, ha bizonyítani tudod a távollétedet Magyarországon kívűl, soha nem tudhatod pontosan, hogy milyen következményei lesznek. Èrdemes a repülőjegyeket, szállodai foglalásokat és mindent elrakni, - az útlevélre mindenképpen szükséged van, hogy tudd igazolni magad.

Tudomásom szerint nincs olyan precedens, amely visszatérést követően bármilyen probléma merült volna fel. Arra a következtetésre jutni miszerint, hogy nincsenek problémák és úgy sem történik majd semmi merész ötlet.


Itt a jövedelem és a vagyon nagy szerepet játszik. Ha alacsony jövedelemmel rendelkezel, az valójában senkit nem érdekel. Magyarországon 600 ezer Forint éves jövedelem után nem kell adózni. De mihelyt valami komoly üzletet nyitsz vagy magas vagyonra teszel szert már óvatosabbnak kell lenni.

De nem kell nagy gondokat ehhez füzni. Végül is könnyen kivándorolhatsz másik 27 EU-ország egyikébe, mielőtt visszatérnél Magyarországra. Ha legalább egy évig ott élsz és a helyi adót ott fizeted, akkor minden probléma nélkül visszatérhetsz Magyarországra.

2. Védelem jogszabályi változások / válságok esetén

 

Jelenleg a nyilvántartásból való törlés és a lakóhely megszüntetése szerintem egyértelmű. Ha nem akkor erről lesz még szó egy másik cikkben. Ha már nem rendelkezel állandó lakóhellyel és nem is élsz Magyarországon akkor egy idő után megszünik az adókötelezettséged.

Persze ez akkor következik be, ha máshol telepedsz le és minmum 1 évig az adott országban élsz, dolgozol. Vagy ha egyáltalán nem létesítesz lakóhelyet máshol és nagyon jövedelmet sem szerzel.

Természetesen meg kell kérdezned magadtól, mennyi ideig szeretnél távol maradni? hosszú időre, végleg, ideiglenesen? A jelenlegi állam számára az "örökös utazás" foglama igen idegen. Jelenleg nincsenek erre vonatkozóan szabályok sem törvények. Ez a blog is csak ideiglenes információkat közöl, hiszen minden változik.


Természetesen az állandó tartózkodás egy távoli országban nem csak akkor lehet hasznos, ha esetleges törvényi változásokra kerül sor. Biztonságos menedéket is adhat a nagy válságoktól, amelyek valószínűleg a következő néhány évben felütik a fejüket a világban.

A gazdasági válságok és újabb háborúk hada fenyeget minket. Ezek bármikor bekövetkezhetnek. Egy "semleges" és / vagy önálló ország kiválasztása, ahol még a legnagyobb válságok, háborúk kialakulásának lehetősége messze áll. Szerintem érdemes ezért elgondolkodni egy második lakóhelyen, állampolgárságon.

3. Àllandó cím

 

A "hajléktalanság" kapcsolódik a kommunikációs készségek hiányához. Végül is, nincsen valódi fix címed a levelezés kezeléséhez. Még akkor, ha szinte minden lehetséges ma online, néhány dologhoz még is csak van szükség egy címre.

Szerencsére a "hajléktalanok" számára számos lehetőség van. Függetlenül attól, hogy az aktuális tartózkodási helyed ideiglenes címét használod-e, vagy a szülők otthoni címét, rokonaid vagy barátaidét, vagy egy virtuális irodai postafiókot sok lehetőség közül választhatsz.

Bár ezek a lehetőségek elegendőek a legtöbb napi üzleti tevékenységhez. A zászlóelmélet 4. pillére, ami nélkülözhetetlen a Perpetual Traveler-hez - bankszámlanyitás

Az egyre szigorúbb szabályok miatt - mint például az adóelkerülés megelőzésére, a pénzmosás elleni törvényekre és a terrorizmus ellen vonatkozó közös jelentési szabvány miatt egyre nehezebb bankszámlát nyitni.

Ezzel kapcsolatos információkat személyes konzultáció keretében szívesen megosztom, ha van rá igény.


 

Természetesen nincs szükség állandó lakóhelyre, hogy számlát nyiss. Egy pár hónapra bérelhető szoba, apartmant is megteszi. Egy bérleti szerződés is.

De talán hosszú távon szeretnél egy otthont magadnak. Èrdemes megtartani egy külföldi lakást, amelyhez esetenként visszatérhetsz. Akár bérbe, is adhatod addig ameddig távol vagy.. Ha még egy ingatlant is akarsz vásárolni, egyes országokban állandó tartózkodási engedély szükséges.

Sok országban ingatlan vásárlása nem lehetséges állandó lakóhely nélkül, azonban bérelhetsz házat vagy apartmant, így érdemes pár hónapig túrista státuszban ott élni ideiglenesen a lakáscím megtartására.

4. ÀFA visszatérítés

 

Magyarországon 27% ÁFA-t fizetsz. Hacsak nem Svájcban élsz vagy más Európai Únión kívüli országban. Ezután minden vásárlás esetén kedvezményben részesülhetsz és visszatérítheted az ÀFA-t.

Èrdemes minden vásárlás után a számlát, bizonylatot elrakni.

5. Jobb befektetési lehetőségek

 

Már említettem, hogy egyes országokban állandó tartózkodási engedélyre van szükség ingatlan vásárlásához. Ugyanakkor a jobb befektetési lehetőségekhez való hozzáférés is akkor lehetséges, ha állandó lakóhelyed van az adott országban.

Paraguayban 10-15% -os kamatot adnak. Mi a probléma? - ahhoz, hogy hasznot szerezz ebből, állandó tartózkodási engedéllyel kell rendelkezned Paraguayban. Szerencsére Paraguay az egyik olyan ország a világon, ahol ezt a legkönnyebb elérni.

Ugyanakkor, nem csak Paraguay, sok más ország is jövedelmező befektetéseket kínál és hozzáférést adnak azoknak, akik valóban joguk van az országban való tartózkodáshoz. Függetlenül attól, hogy az ingatlant, földtulajdont, - a megfelelő országban állandó lakhellyel rendelkező befektetések gyakran növelik a lehetőségeket.

Remélem hasznos volt a cikk számodra.

Üdv: Dòra

Személyes konzultáció foglalása:

Facebook csoport:

Facebook oldal:

Youtube csatorna:

 

Iratkozz fel hírlevelemre!

Ha érdekelnek a befektetései, kivándorlási, utazási témák akkor ne maradj le semmiről. Adataidat biztonságban tartom.

privacy Ez nem spam! Adataidat bizalmasan kezelem

 

 

Leave A Response

* Denotes Required Field