Belize – Adóparadicsom Közép-Amerikában

Gyönyörű helyen fekszik a Karib-tengeren. Belize, a brit hondurasi kolónia 1981-ben született állama, ma azon emberek élnek itt akik távol szeretnének maradni a nagy fergeteges, sok kötelezettséggel járó országoktól.

Ebben a cikkben megosztom veled az ország adórendszerét, miért más a többi országhoz képest és miért lenne érdemes az adott országban tevékenykedő vállalkozás indítása.

Másrészt megmutatom neked, hogyan válhat Belize új lakóhelyeddé.

Tudnivalók


Először is nézzük át az alap faktorokat már ami Belizet érinti. Annak idején Nagy-Brittania kolóniájaként volt számon tartja majd pedig 1981 Szeptember 21-én nyerte el függetlenségét az Egyesült Királyságtól.

Pillantás Belize-re

Lakóhely


Ez a kicsi állam sokat kínál. A lélegzetelállító természetéből fakadóan Közép-Amerikában legtöbben ezt a helyet válasszák lakóhelyként.  A területi adórendszerének köszönhetően Belize tökéletesen alkalmas helytől független vállalkozóknak.

Ezzel az adórendszerrel jogszerűen külföldi jövedelemedet adómentesen felveheted mintaddig amíg cégszerkezeted megfelelő módon fel nem építetted. Ez a Nemzetközi Üzleti Társaságnak (IBC) köszönhető, mivel az adófizetési kötelezettség teljes mértékben mentes a lakosságnak.

Amint látod Belize nagyon érdekes lehet, de ez nem jelenti azt, hogy Közép-Amerikában ez az egyetlen ország, hogy adóelőnyei révén egy jó kivándorlási helyre tehetsz szert. Nicaragua, Costa Rica, Panama, Guatemala, … szintén területi adóztatási rendszerrel rendelkezik.

Hogyan szerezhetsz tartózkodási helyet Belize-ben?

Általában be kell akár többször is egy “rezidens vízumot szerezned”, ami viszont igen csak magas költségekkel jár. Például a Panama tartózkodási helyért körülbelül 10.000 eurós költségvetést kell fizetned. 5000 eurót letétbe helyezni egy számlára Panamában, és a másik 5000 euró pedig maga a kérelem elbíráláshoz kell.

Belize-ben teljesen más. Ha Benlize-ben kívánsz lakni, csak az ország megfelelő bevándorlási hivatalához kell menned, – miután a vízumod melyet belépéskor kaptál lejért –  Ezek után meg tudod hosszabbítani az adott hivatalban.

Ha a vízumod lejár, egyszerűen csak menj a Bevándorlási Hivatalhoz, és annyi hónapot fizetsz, amennyit az országban kívánsz tartózkodni 100 BZD. Ha ebben az országban több, mint 1 évig tartózkodsz, akkor egyszerűen kérheted is az állandó lakóhelyedet.

Fontos: ennek megvalósításához hivatalosan be kell bizonyítanod, hogy képes vagy finanszíroznod magad.

Àllandó lakóhely Belizeben

1 év után benyújthatod kérelmedet az állandó lakóhely létesítéséhez. Ez egyáltalán nem kötelező. Azt is teheted amit már korábban említettem, hogy minden hónapban megújítod a vízumodat ami 100 BZD-be kerül.

Tartós tartózkodási joggal több előnyre tehetsz szert. Beleértve a munkavállalási viszonyt is. Ha ott dolgozol akkor 25 %-os jövedelemadót kell megfizetned.

Adózási rendszer Belizeben


Amint már fent említetettem, Belize területi adórendszerrel rendelkezik. Ha nem tudod, hogy ez mit jelent, akkor az erröl készült cikket és videót itt megtekintheted!

Belize-ben csak a belföldi jövedelem adóztatható, ha például ott van munkahelyed. A belizei jövedelemadó mértéke 25%. Belize részletes adózási útmutatóját itt megtekintheted!

A belizei normál társaságok adókötelesek. Ugyanakkor létezik az IBC-k által létrehozott nemzetközi üzleti vállalkozásokról szóló törvény, amely értelmében nem kell adót fizetniük. A lakosok adómentes osztalékokat kapnak ezektől a vállalatoktól.

Egyedülálló feltételek: Az IBC-vel tilos bármiféle illegális tevékenység, kereskedelem folytatása.

Előnyei & Hátrányai


Àrak

Az indítási és igazgatási költségek viszonylag magasak. Partnercégünkön keresztül egy IBC alapítása 2000 dollárba kerül. Évi 1.100 dollár adminisztratív költség.

Adók

Az IBC nem adóköteles. Az adó azonban önként fizethető. Az IBC-vel nem kapsz adószámot.

Korlátozások

Belize-ben nem szabad kereskedni egy IBC-vel. Egyéb illigális tevékenységek is logikusan tilosak. A cég feloszlatása után jogellenes a további használata.

Alapítás

Az alapítási költségeken kívül meg kell adnod a személyazonosságod és igazolnod kell magad (útlevél, azonosító) és a cím ahol élsz.

Privátélet

A kereskedelmi nyilvántartás nem nyilvános, és magas anonimitást kínál. Általában a cégtulajdonosok nem kerülnek nyilvánosságra, kivéve, ha maguk nem hozzák nyilvánosságra a céggel kapcsolatos tevékenységüket. A bankszámlanyitás azonban érvényteleníti ezt az anonimitást.

Alkalmazhatóság

Egy Belize IBC létrehozását gondosan meg kell fontolni. Nem mindenki számára alkalmas a cég konstrukciója. Pontosan azoknak nem, akik még mindig olyan országokban élnek, ahol a CFC-szabályok (külföldi adójog) van érvényben, mint Magyarországon is.

Aminek lényege az, hogy külföldi társaság vagy cég alapítását szigorú korlátozások alá veszik és itt az adómentesség nem jöhet szóba. A társaság adóköteles lenne, amelynek magas adókulcsai van.

Ha egy olyan országban élsz, ahol nincs adótörvény, és a területi adózás van érvényben vagy nincs lakóhelyed, akkor egy belizei vállalat érdemes lehet. De itt is mérlegelni kell.

A belizei IBC-k számlái általában nem vonhatók le a magas adófizetési országokban. Kanada LP cég alapításával visszakaphatod ezeket a költségeket.

Ennek megfelelően érdemes egy IBC alapítása passzív jövedelemáramú digitális termékek értékesítésére vagy viszonteladón keresztül, mint például a Digistore24. Belize elfogadja a kriptovalutákat is. (BItcoin)

Bankszámlák

 

Valószínűleg ez a legnagyobb probléma egy Belize IBC-vel. A bankszámlák nyitása nagyon nehéz hacsak nem a megfelelő partnerekkel dolgozol együtt. Magától értetődő, hogy egy üzleti fiók megnyitása a Paysera-val rendelkező fintech cégekkel a legegyszerűbb.

Továbbá partneri irodánkon keresztül közvetlenül nyithatsz számlákat Cipruson vagy más országokban is. Ha komolyan érdekel a cégalapítás, bankszámlanyitás akkor foglalhatsz személyes konzultációt. 

Remélem hasznos volt számodra ez a cikk. Kérlek látogass el Facebook oldalamra és lépj be csoportba is, ahol felteheted a érdéseidet!

Üdv: Dóra

 

 

Leave A Response

* Denotes Required Field