Hogyan választhatod ki a legjobb útlevelet?

Jelenlegi tartózkodási hely: Puerto Princesa, Fülöp-szigetek

Ebben a fejezetben szeretnék a második útlevélről beszélni,  – de amikor meg akarjuk tudni, melyik állampolgárság a legjobb nekünk, – azt hiszem, információk hiányában szenvedünk. Pontosabban, azt szeretném megvizsgálni, hogy valójában az állampolgárság vagy az útlevél éri-e meg jobban?

Nyilvánvaló, hogy különbséget kell tenni eme két dolog között és gyakran ez elmosódik a médiában. Tehát az érthetőség kedvéért:

  • Az állampolgársag az ország polgárai iránti erény.
  • Az útlevél olyan úti okmány, amelyet Te kiváltságként kapsz az ország kormányától. Tehát ez valójában nem a Te tulajdonod!

Amit meg kell értened, azaz, hogy ha szeretnél egy új útlevelet, ahhoz szükséged van egy állampolgársághoz is. Ami lehet nem nagy újdonság.

Ha így nézzük, nyilvánvalóan különbség van az állampolgárság értékének az útlevél értékével szemben, de ezt nem akarom magyarázni. Minden évben az útlevél-értékesítési iparágban kiadnak egy listát a “Legjobb útlevelek a világon” címmel.

Vízummentes utazás


Létezik egy rangsor amely a legalapvetőbb indexeken alapul, ahol a vízummentes utazási lehetőséggel rendelkező országokat sorolják fel.

Természetesen Németország tartja a csúcsot azt hiszem 177 országba van lehetőségük a vízummetes beutazásra. Ha összehasonlítjuk az Európai Uniót, Kanadát, Ausztráliát, az Egyesült Államokat és Szingapúrt néhány részlet kivételével, akkor nincs nagy különbség abban, hogy melyik útlevél is kínálja a legjobb lehetőségeket.

Ha útlevelet keresel, különösen akkor, ha egy második útlevelet, akkor több időt kell ezzel foglalkoznod és magad eldöntened, hogy számodra melyik is a legmegfelelőbb.

Mit tudsz még tenni?

Személy szerint fontos az, hogy Te magad találd ki, keress, olvass utána, hogy számodra melyik lenne a megfelelőbb állampolgárság. Ùgy hiszem sokan akár a magyarok közül is nagyon szeretnének amerikai állampolgárok lenni, holott az amerikai állampolgárság messze nem a legjobb, mint azt sokan gondolnák.

Miért mondom ezt? – egy amerikai számára teljesen mindegy, hogy hol él vagy dolgozik szerte a világban – ugyanis kettős adózóként lesz számon tartva. De ki akar kétszer adózni? Senki…legálább is én biztosan nem akarnék, elég egyszer is nem?

A második útlevélre szerintem azért lehet szükség, mert így ha olyan országba utaznál, teszem azt Izraelbe –  akkor azt akármilyen útlevéllel nem tehetnéd meg.

Sok olyan ország van, ahol megtagadhatják a beutazásodat, ha már jártál olyan helyen, ami az adott országban tiltó listán van. Ami szerintem a legérdekesebb útlevelet illetően, az a Dél-Amerikai útlevelek egyike, mint – Peru, Brazília, Kolumbia, Paraguay.

Ha bármelyik ország egyikében megszerzed az állampolgárságod akkor szabadon jöhetsz-mehetsz egyik országból a másikba. Mármint Dél-Amerikán belül.

Lehetsz kettős állampolgár?


Egy másik fontos tényező azaz, hogy egy második útlevél lehetővé teszi-e a kettős állampolgárságot? Véleményem szerint mindig jobb, ha több állampolgárság birtokában vagyunk. Minél több annál jobb. 🙂 De már kettős állampolgárként is több mindenre van esélyünk.

Èrdemes még beszélnem a “minőségi állampolgárság” megválasztásáról. Litvánia, Svájc vagy Szingapúr nagyon magas rangú állampolgárságot kínál az tény, viszont nagyon nehezen lehet hozzáférkőzni a sok korlátozás miatt.

Így inkább én egy “kevésbé minősített” útlevélre tennék szert, amelyek kiváló vízummentes utazást kínálnak és a kettős állampolgárság megszerzése elérhetőbbé válik.

Na már most arra is érdemes kitérni, hogy egyáltalán lehetsz-e kettős állampolgár vagy sem? – Egy ausztriai állampolgár számára nem megengedett egy másik állampolgárság megszerzése. Viszont számunkra igen.

Milyen úton szerezhetsz állampolgárságot?

Európában általában leszármazási jogon adnak állampolgárságot. De vannak ahol területi alapon adják – ilyen az Amerikai Egyesült Àllamok vagy Kanada is.

Szerezhetsz állampolgárságot házasság, letelepedés útján estleg ha kitüntetnek valamiért azaz tiszteletbeli állampolgárságot is kaphatsz. Vannak olyan útlevelek, amelyek félúton tisztességesek, de az általuk biztosított szabadságjogok száma korlátozott.

Amikor Dél-Afrikában voltam számos olyan emberrel találkoztam akik azt mondták, hogy az ő útlevelük sajnos nem tisztességes. Nincs lehetőségük például Európá utazni de még nagyon Afrikán belül is nagy nehézséget okoz nekik.

Ezért sokan el sem hagyták még soha a hazájukat.

Tehát 5 fontos faktor van amit összefoglalva megemlítenék és ez alapján Te is jól látod majd mit kell figyelembe venni:

  • Adókivetési kötelezettség, hol élsz melyik országban
  • Képesség a kettős állampolgárság megszerzésére
  • Vízummentes utazás
  • Szabadság

Az én tanácsom, hogy úgy válaszd meg a második útleveledet, hogy az neked a legjobb legyen és gondolj arra, hogy téged hogyan fog szolgálni. Ezért is fontos figyelembevenni ezeket a súlyozottabb  tényezőket, mint – adózási kötelezettség vagy az, hogy az országod tudja hol vagy éppen.

Számomra az utazási szabadság fontos és neked?

Ha bármilyen kérdésed van tedd fel vagy lépj be a csoportba és iratkozz fel hírlevelemre!

privacy Ez nem spam! Adataidat bizalmasan kezelem

Üdv: Dòra

Személyes konzultáció foglalása:

Facebook csoport:

Facebook oldal:

Youtube csatorna:

    Leave A Response

    * Denotes Required Field