Malajzia: Alternatív lehetőség lehet a letelepedésre?

A letelepedéssel, vízumügyintézéssel és adózási rendszerrel kapcsolatos információk változását fenttartom. Bővebb információkat a hivatalos malajziai Nagykövetség oldalán találtok! -> link lent a cikk végén!

 

Ebben a fejezetben egyik számomra igen csak kedves országról osztanék meg veletek pár hasznos információt. Most, hogy közel fél évet is sikerült ebben az országban tartózkodnom itt az ideje, hogy bemutassam a Malajziába való letelepedés előnyeit neked.

Ebben az esetben azok a bizonyos előnyök sokoldalúak lehetnek, és függ attól, hogy nyugdíjasként, munkavállalóként vagy digitális nomádként szándékozod az itt szerzett ismereteket elsajátítani. Malajzia sok lehetőséget kínál.

Most azonban enged meg, hogy részletesen megvizsgáljuk Malajzia kultúráját, gazdaságát és adórendszerét, valamint igen jó offshore stratégiáit.

A többség Thaiföldre, Szingapúrra vagy Hongkongra gondol, amikor az ázsiai offshore stratégiákat vagy a kivándorlási lehetőségeket vesszük számon, ezért az ezekhez tartozó információkat meglehetősen nehéz megtalálni.

Sokak számára az Offshore szó hallatán valami ördögi teljesen legális dolog jut az eszébe. Pont azért mert az embereknek fogalmuk nincs arról mi is ez egyáltalán. Na de most ebben a cikkben nem is fogom kifejteni. Erröl talán majd máskor. 

De Malajziában is lehetséges, – az adókötelezettséget legálisan 3% -kal – vagy adómentes lakhatással igénybe lehet venni.

Bevezetés & Kultúra


Malajzia az egyik leggyorsabban fejlődő ország egész Délkelet Àzsiában. Földrajzilag a Dél-Kínai-tenger két különálló részből, a nyugati Malawi-félszigetből és a Borneói-sziget keleti részéből áll.

Körülbelül 10-szer akkora, mint Magyarország és sok változatosságot kínál, amivel mindenképpen megéri élni. Egyrészt természeti csodákban nem hiányos lenyügöző esőerdői, állat és növényvilága engem abszolút rabul ejtett, már a legelső pillanattól kezdve.

Sajnos az elmúlt néhány évtizedben sok esőerdőt vágtak ki a pálmaolaj ültetvények miatt. Mindazonáltal még mindig nagy a szabadon élő orangutánok száma Borneó szigetén. Ha erre jársz érdemes ellátogatni ezekre a részekre.

 

Malajzia fővárosa Kuala Lumpur, és több, mint 1.588.750 lakosságú (2010). Kuala Lumpur mellett, a Penang-szigeten fekvő GeorgeTown nagyon híres a jó és olcsó ételekről és szálláshelyekről.

Természetesen trópusi éghajlat van Malajziában, és a hőmérséklet ritkán esik 20 fok alá (még éjszaka sem). A nap folyamán a hőmérséklet eléri 35 fokot emellett pedig magas a páratartalom.

A Szingapúr és Brunei mellett, amely közvetlen szomszédja Borneo szigetének, Malajzia a legmagasabb életszínvonalat élvezi az ASEAN (Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége) régióban.

Malajziában az utazás egyáltalán nem jelent problémát. Nagyon olcsó járatokat kínál az Air Asia vagy a Malaysia Airlines. Kuala Lumpurtól Tawauig (Északkelet-Borneó)

-> én például 12 eurót fizetettem. Kuala Lumpur nemzetközi repülőtértől (KLIA) Kota Kinabaluig.

Emberek & Vallás


Ritkán találkoztam olyan barátságos emberekkel, mint itt Malajziában. Nagyon kedvesek és mindig segítőkészek, mosolygósok. Valószínűleg azért, mert nem “itt az arcodat nem szabad elveszítened” – ez most így egy elég fura megfogalmazása ennek.

Tulajdonképpen azt jelenti, hogy nem mutathatod ki az igazi érzéseidet – a haragodat, vagy ha érzelmileg gyenge vagy – mert az a tehetetlenség jelképe. Bárki aki nyilvánosan agresszíven viszonyul valakihez arról rögtön meg van a véleményük.

Itt Malajziában egyszerűen csak mosolyogj mindegy, hogy dühös, félénk, ideges vagy. Aki nevet és megőrzi arcát, azzal udvariasak és elfogadóak.

Tények és adatok Malajzia lakosságáról

Biztonság

Ez a kérdés talán az egyik legfontosabb, ha úgy döntesz, hogy kivándorolsz vagy egy második otthon után nézel melyen keresztül a zászlóelméletet ki tudod használni.

Malajzia iszlám ország. Nem olyan szigorú, mint más iszlám országok, mint például Brunei, amely erősen a Sharia törvényére alapul. Malajzia a közös jog szabályozása révén garantálja a jogállamiságot. A maláj igazságszolgáltatás szervezeti felépítését az alkotmány szervezi.

A törvény a bíróságokat, különösen a legfelsőbb bíróság döntéseit alkalmazza. A büntető igazságszolgáltatási rendszere megfelelő eljárási elveken alapul .

Mindent egybevetve Malajzia magas szintű jogbiztonsággal rendelkezik, és kétség kívül igazságos tárgyalások zajlanak le.

Pénznem

Malajzia pénzneme a malajziai Ringgit (valuta kód: MYR, üzletben: RM).

A maláj szó ringgit jelentése fogazott, a spanyol ezüst dolláron használt pénznemen volt látható Délkelet-Ázsiában, a 16. században.

Az európaiak abban az időben ezüsttel kereskedtek, mert a kínai birodalomnak nem volt ezüstje, így Ázsia kereskedelmének egyetlen anyaga volt. Az átlagos éves bevétel kb. 9 500 €, ami havonta mintegy 800 €

1 Euro=4,68 RM, azaz 300 Ft=4,41 Ringgit

Adózási rendszer


Most a cikk legérdekesebb részéhez értünk. Malajziában az úgynevezett területi adózás van érvényben. Konkrét értelemben ez azt jelenti, hogy csak Malajziában (belföldi jövedelem) – ből származó jövedelem adóköteles, függetlenül attól, hogy Malajziában tartózkodsz-e vagy sem.

Ezek a belföldi jövedelmek után kell adózni: Például:

A területi elv nagy előnye, hogy csak a belföldi jövedelem adóköteles. Tehát, ha külföldön regisztrált cégeden keresztül keresed a jövedelmed akkor a külföldi jövedelmed után nem kell adózni!

Persze azért itt is vannak nagy kivételek és nagyon oda kell ám figyelni. A cégalapítás és letelepedés nem olyan egyszerű, mint ahogyan az a Fülöp-szigeteken.

Jövedelemadókulcsok

-> Ha szeretnéd megtudni, hogy fokozatosan vagy átalányalapon adóztatnak-e először meg kell határoznod a lakóhelyed.

-> Például egy letelepedö személy aki nem külföldi illetőségűnek minősül, 28% -kal (2016) átalányadót fizet.

-> Ha azonban külföld lakosnak minősül, 2016-ban fokozatosan adózik 0-28% között.

 

 

Vállalati társasági adók


A vállalatok esetében a társasági adó az év során elért nettó jövedelem elvén alapul. Ez 2016-ban viszonylag magas, 24% -tól, de 2006-ban 27% -kal csökkent.

Alternatívaként “beruházásra vonatkozó adómentesség” is igényelhető, és a támogatható beruházás 60% -ának adómentes juttatását adhatja.

Természetesen ez csak egy vázlat, és nem teljesen tükrözi az adótörvényeket Malajziában. Ehhez konzultálni kell egy megfelelő szakemberrel, például adószakértőkkel. Mindazonáltal fontosnak találtam ezt az információt, ezért is írtam róla.

Megélhetési költségek


A Basetrip szerint átlagosan 561,64 eurót vagy havi 2700 RM-t kell fizetned ahhoz, hogy Magyarországhoz képest ugyanazt az életszínvonalat megkaphasd.

Malajzia valóban olcsó?

Összesen tavaly 3 hónapot tartózkodtam ott kb. 3590 €-t költöttem a partneremmel együtt közösen. Mindazonáltal ez magában foglalja az összes hazautazással egybekötött repülöjegyeket, szállási és étkezési költségeket is.

Ha levonjuk ezeket a költségeket, és csak a belépési és kilépési repjegyeket számoljuk akkor összesen 2 977,92 euró -t számolhatok ami havi 580,11 € / fő lenne.

E költségekbe természetesen olyan tevékenységek nem tartoznak bele, mint búvárkodás, új Mac Book Air vásárlás és egyéb szükséges kiadások. (tipp: Malajziában nagyon olcsó az összes Apple termék), okostelefonok és ruhák.

Hogyan éltem meg ott?

Egy maláj családnál éltünk napi 9 dollárt fizettünk a szállásunkért. Majdnem minden nap elmentünk valahová enni valamilyen étteremben (japán vagy indiai éttermekben) Minden nap legalább kétszer Uberrel és Grab-el utaztunk.

Minden reggel, délben friss smoothiekat készítettem. Èn nagyon nem szoktam reggelizni.

Nagyrészt Kuala Lumpurban és Borneo szigetén voltunk. Ahogy láthatod nem panaszkodhattam Malajziában nagyon jó életet tudhattam magaménak. Természetesen mindig az életmódtól függ, mennyit költesz havonta és milyen igényeid vannak.

Vízumügyintézés


Magyarok és sok más európai polgárok számára Malajzia az egyik legkedveltebb úticél lehet Délkelet-Ázsiában. Mint magyar turista útlevéllel 90 napos otttartózkodásra van lehetőség vízum nélkül. Lehetőség van ki és beutazásra, (mondjuk Brunei-on keresztül) – de ezt az utóbbi 1 évben igen csak szigorú korlátok közé szorították.

Ez az jelenti, hogy már nem lehet akárhányszor csak akarunk ki-és be mászkálni.

Követelmények ehhez!

Vízumhosszabbítás

 

A munkát vállalni kívánó magyaroknak meg kell felelniük a helyi előírásoknak, és szükségük van tartózkodási engedélyre, amelyet nehezen lehet beszerezni. Előzetesen be kell jelentkezni a Malajzia Nagykövetségre és ott kell állandó lakóhelyet igényelni.

A malajziai bevándorlási osztály nagyon szigorú az illegális bevándorlókkal szemben és minden esetben érdemes a papírokkal tisztában lenni.

Az idegenforgalmi vízum meghosszabbítását egy újabb belépés és kilépéssel újból 90 napra meg lehet hosszabbítani. Ezt például Szingapúrban vagy Bruneiben lehet megtenni.

De mint említettem már nincs arra lehetöség, hogy akárhányszor csak akarunk be és ki utazzunk. A hatóságok bármikor megtagadhatják a belépést.

Mindazok számára, akik Labuan céggel rendelkeznek, könnyebb munkalehetőségeket szerezni:

MM2H

Malajziában létezik egy kivándorlási program, amelyhez állandó tartózkodási engedélyt és munkavállalási engedélyt kapsz. Lakóhely létrehozásával kihasználhatod Malajzia összes előnyét.

Ez a program a nem malajziaiak számára tízéves megújítható vízumot és egyéb kiváltságokat kínál. A program általában azokat az embereket vonza akik Malajziában kívánnak nyugdíjba vonulni, vagy itt töltenének hosszabb időt.

-> Erről bővebben majd a könyvemben olvashatsz! -> A TE utad a Te szabadságod

 

Összességében Malajzia az egyik olyan országokhoz tartozik, amelyet érdemes szem előtt tartani, aki abban gondolkodna máshol szeretne letelepedni esetleg céget alapítani. Èn imádtam ezt az országot.

Ha bármilyen kérdésed van akkor írj vagy beléphetsz a Digitális Nomád életmód csoportba. Már van lehetőség személyes konzultációra is

Facebook csoport:

Facebook oldal:

Youtube csatorna:

Malajzia Nagykövetség

Üdvözlettel: Dòra

 

Szeretném, ha tudnád, hogy a személyes adataid biztonságban vannak nálam, és azokat a hatályos magyar jogszabályok alapján jogszerűen, a személyes adatok kezelésére vonatkozó elvekkel összhangban kezelem. A 2018. május 25-én kötelezően alkalmazandó európai adatvédelmi rendelet (GDPR) és az azzal kapcsolatosan módosuló magyar jogszabályok alapján frissítettem az adatvédelmi és felhasználási feltételeimet. 

Ha mégsem szeretnél a továbbiakban hírlevelet, vagy emailt kapni, akkor kérlek írj nekem, és azonnal leveszlek a listáról! Köszönöm szépen az együttműködésedet!

Leave A Response

* Denotes Required Field