Tartós élet a Fülöp-szigeteken? Egy gyönyörű szigetország mélyén

Itt a Digitális Nomádok oldalon gyakran beszéltem az állandó tartózkodási helyekről Délkelet-Ázsiában. A Fülöp-szigetek sajátos státuszt foglal magában több szempontból is. Bővebben erről a szövegben olvashatsz.

Először is szeretnék rövid említést tenni pár dologról amiről még nem volt eddig szó.

(Kambodzsában mindenki egyszerűen kaphat a 6 vagy 12 hónapos üzleti vízumot. Àzsiában Kambodzsa nyújtja vízum szempontból a legjobb lehetőséget amit érdemes kihasználni. Erről lesz egy másik cikkben bőveben szó.)

Itt egy részletesebb cikk Thaiföldről. Ebben az országban sajnos nem könnyű állandó lakóhelyet szerezni, de vannak olyan lehetőségek is, mint például a Thaiföldi Elite vízum. Többet megtudhatsz a cikkemben ->

Egy másik érdekes ország Malajzia, amely sokkal nehezebb állandó lakóhelyet szerezni. További információ később ->

Amint látod vannak más olyan lehetőségek is, Dél-Kelet-Ázsiában Fülöp-szigetek mellett.

Számos állandó utazó (PT) számára nagy problémát jelent új bankszámlát létrehozni vagy a bankot váltani stb. anélkül, hogy ez túl magas költségeket hordozna maga után.

Ebben a cikkben szeretném bemutatni, hogy miért lehet a Fülöp-szigetek erre alkalmas és hogyan tartózkodhatsz itt állandóan teljesen jogszerűen. Ez számomra egy aktuális téma, hiszen jelenleg is a Fülöp-szigeteken tartózkodom és így első kézből tudom a megfelelő információkat megosztani veled.

Tartós tartózkodás a Fülöp-szigeteken


Délkelet-ázsia egyes országaiban rendkívűl nehézzé teszik az állandó tartózkodást. Ha hosszabb ideig szeretnél egy országban maradni, akkor hamarosan rendkívűl magas vagyonnyilvántartással kell szembenézned. Például Malajziában több mint 100 000 eurót kell felmutatni 50 év alattiaknak mielőtt megkapnád az MM2H vízumot.

Emellett, Kambodzsában, vagy a Fülöp-szigeteken sokkal könnyebb. Az évenkénti 500 € vízumdíj mellett jogszerűen itt maradhatsz. Vessünk egy pillantást az egyes feltételekre:

Állandó vízum a Fülöp-szigetekre


Valójában bárki kaphat állandó tartózkodási engedélyt a szigetországban. Kétfajta különbség van csak: a házasok és a nyugdíjasok között.

A házasság esetén fontos, hogy feleségül kell venni egy Filipinát vagy hozzá kell menni egy filippínóhoz (az 13A. § szerinti állandó vízum miatt). Tehát nem elég csak az élettársi viszony, mindenképpen meg kell házasodni.

Egy Filipinai hölggyel való házasság nem tűnik rossz ötletnek és sok elöny származhat belőle. Ez furán hagzik tudom, de sok külföldi valójában csak ezért jön ide, hogy elvegyen egy nőt, hogy aztán megszerezhesse az ezzel járó elönyőket és céget alapíthasson. Nem lehet őket hibáztatni az itteni nők némelyike nagyon is csinos – (a férfiakkal ellentétben) 🙂

A szegénység azonban nagy probléma ebben az országban, sokan csak pénzesbödönnek nézik az ide látogató európai -amerikai férfiakat, így a legritkább esetekben házasodnak csak szerelemből a párok.

De ha teljesen mindegy ez neked akkor a házasság szolgálhat egyik zászlódként is. Ez azonnal lehetővé teszi, hogy tartósan tartózkodj a Fülöp-szigeteken.

Szükséged van a következő dokumentumokra:

 • Kitöltött kérelem, amit a bevándorlási hivatalban kapsz meg.
 • 6 útlevélkép
 • körülbelül 20.000 PHP alkalmazási díjakért
 • A fülöp-szigeteki házastárs levele
 • Házassági anyakönyvi kivonat angol nyelven
 • A fülöp-szigeteki házastárs születési bizonyítványa
 • Rendőrségi bizonyítvány, amelyet az országbeli Fülöp-szigeteki nagykövetség tanúsít.
 • Egészségügyi bizonyítvány
 • Bevándorlási igazolványok
 • Biztosíték arra, hogy elég vagyonnal rendelkezel

Àllandó tartózkodás turistaként


Sok fiatal van akik nem szeretnének túlságosan leragadni egy-egy országban. Tehát mit csinál egy állandó utazó, aki még nem múlt el 35 éves vagy nincs elég pénze és nem számít nyugdíjasnak?

A válasz meglepően egyszerű: hosszú távú turista marad.

Minden magyar érkezéskor ingyenes 30 napos turista vízumot kap. Fontos, hogy az útlevél legalább 6 hónapig érvényes kell, hogy legyen. Itt megtalálod a teljes vízumpolitikát.

A turisztikai vízum nagyszerű dolog hiszen újra és újra meg tudjuk hosszabbítani különösebb megeröltetés nélkül. Mindössze annyit kell tenned hogy elmész a hozzád legközelebbi érintett bevándorlási helyre, és ki töltöd a vízumigénylésedet. Ezenkívűl szükséged van az útleveled másolatára illetve a belépésnél kapott pecsétről is készíteni kell másolatot.

A kiterjesztés általában nagyon gyorsan zajlik és pár napon belül megkapod a vízumod meghosszabbítását.

Ha első alkalommal meghosszabbítod normál vízumodat, akkor összesen 59 napig tartózkodhatsz az országban. Ez a folyamat jelenleg (2018-tól) 3.130 PHP-ig terjed. -> Hivatalos oldal

Ezt követően a vízumot két havonta meg kell újítani aminek következtében a kiterjesztés költségei változhatnak. Természetesen kérhetsz 6 hónapos vízumot is, de ezt a fajta munkafolyamatot nem minden hivatalban végzik el.

Èn most Puerto Princesa városában hosszabbítattam meg a vízumomat, de ha 6 hónapos-at szerettem volna, akkor azt csak Manilában tudtam volna megtenni.

A megújítási összege változik 3 000 PHP-tól 4000 PHP-ig például:

 • 1.meghosszabbítás: 3000 PHP
 • 2.meghosszabbítás: 4000 PHP
 • 3. meghosszabbítás: 3000 PHP

…és így tovább.

Ez a folyamat három évig megismételhető, – és csak a három évet követően kell csak egy rövid szünetet tartani. Ekkor elutazhatsz egy másik országba vagy látogatást tehetsz otthon.

I-kártya:

Akik 2 hónapnál tovább tartózkodnak az országban, azok beszerezhetnek egy ún. ACR I-kártyát. Ez évente 50 dollárba kerül és egy 500 PHP expressz sáv díjat is fizetni kell.

Kiutazás:

Ha több mint 6 hónapig tartózkodsz a Fülöp-szigeteken, szükséged lesz egy Bevándorlási Közlemény Tanúsítványra (ECC), amelyet a bevándorlási hivatalban kapsz meg! Ez körülbelül 1200 PHP-t tesz ki.

Mint látod, egyáltalán nem okoz problémát állandóan a szigeti paradicsomban élni. A vízum (beleértve az I-Card-t) kiterjesztésének fizetésére is csak évente 24 000 PHP-t (kb. 400 eurót) kell fizetni. Ez havonta csak 30 euró.

A következőkben nézzük át a zászlóelméleten keresztül miért lehet érdemes a Fülöp-szigetekre menni?

Zászlóelmélet a Fülöp-szigeteken


A zászlóelméletröl már írtam egy cikket és készítettem videót is amit itt meg is nézhetsz!

Mivel a Fülöp-szigeteken területi (territoriális) adórendszer van, így csak a belföldi jövedelmet adóztatják. Ìgy ez nem tűnik bonyolultnak.

De nem annyira könnyű ám a Fülöp-szigeteken adózni. Ehhez több mint fél évet el kell töltened a szigetországban, és helyi üzletet kell alapítanod.  Az online vállalkozóként valószínűleg kicsivel jobb életet élvezhetsz kis bürokráciával fűszerezve.

De ha állandóan szeretnénk utazni a világban, és nem akarunk bárhol adózni, akkor új számla nyitásakor mindenképpen be kell tartani a KYC eljárásokat. (Know Your Costumer –  az ügyfelek személyazonosságának azonosítása és igazolása)

A Fülöp-szigetek egyike azon kevés országoknak a világban, amelyek még nem vesznek részt az automatikus Információcserében (CRS).

CRS egyébként vicces, mert csak és kizárólag a megadott címek alapján orientálódik tejesen figyelmen kívűl hagyva az egyéb kritériumokat, mint állampolgárság.

Összegzés


A Fülöp-szigetek nem csak gyönyörű hely, de csodálatos bevándorlási és zseniális tervezési lehetöségeket is kínál. Ez a hely intelligensen is használható a zászlóelmélet egyik diverzifikációjaként.

Az emberek kedvesek és segítökészek – ez nyílván attól függ, hogy hol tartózkodik az ember. De a környezeti látványosságok, beleértve a tengerpartokat, Nemzeti Parkokat és egyéb látnivalót, ez egy igazi paradicsom, ahová érdemes mindenképpen ellátogatnod.

Remélem hasznos volt számodra ez a cikk. Ha bármilyen kérdésed van akkor ne félj feltenni őket. Illetve ha egyéb hiányosságot találtál vagy neked más információid vannak, akkor azokat oszd meg nyugodtan!

 

Üdv: Dóra

privacy Ez nem spam!

 

Leave A Response

* Denotes Required Field