Thaiföldi Paradicsom – letelepedés túristaként vagy állandó lakosként

Külföldön való letelepedés első részeként Thaiföldet választottam. Egyrészt azért, mert szerencsém volt 6 hónapot ebben a paradicsomban eltöltenem – másrészt pedig sokak számára az egyik legkeresetebb állomás, ha nyaralásra esik a sor.

Sokan kérdezik, hogy hogyan működik a beutázás Thaiföldre,- milyen vízum szükséges – illetve, hogy lehetséges-e kevesebb pénzzel a zsebünkben letelepedni esetleg hosszabb ideig akár ott élni?

Ha Thaiföldön nem csak turistaként szeretnél tartózkodni, hanem esetleg véglesgesen letelepedni, akkor igen csak nehéz dolgod lesz és sajnos a hatóságok sem könnyítik meg a helyzetedet.

Ebben a bejegyzésben megmutatom, hogyan tudod turistaként alkalmazni a „Tourist Visa“-át, hogy Thaiföldön maradhass egy ideig, és azt is hogyan élhetsz a Thaiföldi Elita Visa beszerzését követően Thaiföldön „a mosolyok országában“.

Te döntesz. Most nézzük meg Thaiföldre való belépés követelményeit.
Nem utolsó sorban ez az ország ideális helyszínt biztosít független vállalkozóknak, állandó utazóknak, digitális nomádoknak és állandó otthon dolgozóknak egyaránt. Csak a megfelelő információk beszerzése néha nehézkes.

Akkor kezdjünk is bele!

Felmerülő kockázatok a belépési követelmények be nem tartása esetén


Még egy pár évvel ezelőtt a Thaiföldre való utazás nagyon is egyszerünek tűnt, hiszen a vízumot könnyen be lehetett szerezni és a lejárta után – vagy meghosszabbítás esetén csináhattál Visa Run-t ( átmentél egy másik országba majd vissza) és már kész is volt. Nem kellett feleslegesen rohangálni ide-oda.

Sok közép és dél amerikai országban szintén ezt alkalmazzák az országok között. Ma 2018-ban már más a helyzet. A thaiföldi hatóságok szigorúan büntetik, ha vízumod lejárta ellenére tovbább tartózkodsz az országban és/illetve akkor is ha bármiféle szabályt a vízumkötelesség ellenében elhalasztasz. Pénzbüntetést szabnak ki leggyakrabban vagy az is előfordulhat, hogy akár több éven keresztül megvonják az országba való belépésed jogát.

Mint magyar turista maximum 30 napot tartózkodhatsz vízum nélkül az országban. Természetesen be tudsz szerezni turista vízumot amellyel 30 napot majd meghosszabbítás esetén összesen 90 napig tudod élvezni a paradicsom által nyújtotta kényelmet.

Ezek után azonban minimum fél évig be sem teheted a lábad az országba. Létezik amolyan biznisz vízum amellyel bár 1 évig az országban maradhatsz munkavállalás esetén – azonban minden 3 havonta szintén Visa-Run-t kell csinálnod. Ami szerintem eléggé fárasztó.

Ebben a cikkben megmutatok neked egy trükköt, hogyan tudsz hosszabb ideig az országban maradni.

Végezetül, azt javaslom, hogy tartsd be az ország vízumkötelezettségét! Továbbá mindig rendelkezz elegendő kézpénzzel. Különösen azok, akik gyakrabban mennek Thaiföldre ugyanis a határőrök ellenőrizni szokták. A 2 hónapos Thaiföldi turisztikai vízum esetén 20.000 thai baht-ra van szükséged. (500 Euró)

Letelepedés


Thaiföld sok ember álma. Fényűző napsütés, pálmafák, strand és stresszmentes élet. Bár lehet, hogy gyönyörű minden előzetesen tisztázni kell pár igen fontos pontot ha a kivándorlás is megfordult a fejedben.

Ezenkívül a thai szabályozások nem teszik lehetővé az állandó életet és munkát. Különösen az utóbbi esetben nagyon nehéz, – és csak a dolgozó külföldieket tolerálják, akik előnyt jelentenek az államnak munkájuk elvégzésével. Az alapfokú oktatásban részt vevő hétköznapi polgároknak kevés lehetőségük van Thaiföldön dolgozni.

Ha azonban önálló vállalkozó, vagy online területen szakosodott munkát végzel, akkor jó eséllyel élhetsz véglegesen Thaiföldön. Megjegyzem a nyugdíjasoknak jobb esélyük van a mosolyok földjén letelepedni. 🙂

Nagyon fontos, hogy alkalmazkodj a helyi szokásokhoz Thaiföldön! Thaiföldre való letelepedésre és magához a beilleszkedéshez kell egy kis idö és türelmesnek kell lenned.

Thai emberek nem szeretik a hangoskodást. Legyél mindig tisztelettudó és kerüld a felesleges kritikákat az emberekkel vagy a kulturális szokásokkal szemben. Ne nyilvánítsd ki hangosan a véleményedet.

Az emberek itt általában nagyon szerethetőek és csendes személyiségek, konfliktus csak akkor fordul elő, ha a helyi szokások ellen van valaki és nem tiszteli őket.

Emellett a buddhizmusra, a thai királyi családra vagy az országra vonatkozó megvető megjegyzéseket el kell kerülni minden áron. Nagyon súlyos büntetések járnak érte!

Ahogy látod mindig van értelme előre megismerni egy ország szokásait. Ha nem kedveled az itteni embereket és nem tudod elfogadni a szokásokat, akkor érdemes átgondolni a letelepdés gondolatát.

Megélhetési költségek


Èn összesen a párommal együtt 6 hónapot töltöttünk el Thaiföldön. Elsősorban a fővárosban Bangkokban, Surat Thanin, Ko Phanganon, Ko Tao-n és Ko Samuin voltunk a legtöbbet.

Àltalában több időt töltünk el egy-egy helyen, így ki szoktunk bérelni egy kisebb apartmant 1-2 hónapra. Ìgy olcsóbban kijön az ember a szállás költségeivel.

Nyílván a megélhetés Thaiföldön is rendkívül különböző. Ahol magas a turizmus – mint Ko Phangan, Ko Samui területén – ott a költségek is magasabbak, mint az olyan helyeken, mint Surat Thani vagy Chang Mai.

Èn a párommal együtt körülbelül 1500 eurót költöttünk el 1 hónapra nézve. Ebben benne van a szállás is étkezés illetve minden extra tevékenység. Ez kicsit soknak tűnik,ezt azonban le lehet faragni egészen könnyen. Mint mondtam ez sok mindentől függ. Nyílván ha extra szuper luxus körülményeket szeretnél akkor mélyebbre kell nyúlnod a pénztárcádban.

 

Ha Thaiföldön szeretnél takarékos életet élni, havonta körülbelül 700-800 euróra van szükséged (2018-tól). Thaiföld 33% -kal olcsóbb, mint Magyarország. A 600 euróval ugyanazt az életstílust finanszírozhatod, amellyel Magyarországon. Egyes esetekben jobban.

A szállás és étkezés valóban olcsóbb. Gondolj csak a friss trópusi gyümölcsökre. 🙂

 

Vízumkötelezettség


Akkor most térjünk át egy izgalmasabb témára. Hogyan történik törvényesen Thaiföldre való belépés és az állandó letelepedés?

Sokan egyáltalán nem ismerik a thaiföldi vízumszabályokat, ezért részletesen megnézünk mindent. Nem számít, ha turistaként akarsz eljutni az országba, vagy kivándorolni akarsz.

Mint magyar állampolgár ezekkel az okmányokkal léphetsz be az országba.

 • Ùtlevél: Igen
 • Ideiglenes útlevél: igen
 • Személyigazolvány: Nem
 • Ideiglenes személyigazolvány: Nem
 • Gyermekek számára kiállított útlevél: Igen

Magyar állampolgárok részére Thaiföldre való belépés igen egyszerű és nem jár kifejezetten nagy intézkedéssel.

Mindenesetre a belépéshez legalább 6 hónapig érvényes útlevél szükséges. A turisztikai célra legfeljebb 30 napos tartózkodás esetén nincs vízum, és érkezéskor közvetlenül a repülőtéren kapod meg a bélyeget.

Ennek előfeltétele, hogy a belépést egy thaiföldi nemzetközi repülőtéren végezzük, és a következő 30 napra az oda-visszautazási repjegyet fel kell mutatni. Legalábbis mindenképpen kérik. Gyermekeknek gyermek utazási engedély szükséges.

Mindenképpen figyelmet kell fordítani az útleveled érvényességére. Ha ez kevesebb, mint 6 hónapig érvényes, a belépés megtagadható!

Ha Thaiföldre szárazföldön keresztül lépsz be a vízum 30 napig érvényes. A vízum nélkül történő bevándorlás szárazföldön és a hajón 2014.12.31-től max. korlátozott naptári évenként 2 alkalommal lehetséges. E rendelet nem érinti a nemzetközi repülőtereken történő belépést.

 

Vízum-run-nal kapcsolatos megjegyzés: Légi úton az országba való belépések megismétlődhetnek. Az Air Asia segítségével például, állandó turistáként élhetsz az országban, de ez nagyon stresszes, mert 30 naponta repülni kell.

Èn ismerek olyanokat akiket a szingapúri folyamatban lévő vízummentességük során blokkoltak, és utazási tilalmat rendeltek el nekik. Pontosan ugyanez történik Thaiföldön. Még akkor is, ha Thaiföldön feltételezhetően korlátozás nélkül repülhetsz, a határőrök gondot fordítanak a turistákra.

A légi úton való többszörös beutazás problémákat okozhat. Jobb, ha egy negyed évre távozol (például Malajziába), majd csak ezután térj vissza Thaiföldre.

60 napos turista vízum


Ha nem szeretnél folyton be – és kiutazni az országból, akkor lehetőséged van arra, hogy az utazás megkezdése előtt vízumot szerezhess be a felelős külföldi képviselőtől. A Thaiföldi Tourist Visa nem kérhető Thaiföldön.

Figyelem: Azok számára, akik már nem rendelkeznek állandó lakóhellyel Magyarországon, és szeretnék vízumkérelmüket Európán belül igénybe venni, akkor azt mindenképpen Magyarországon kell tenniük.

Kétféle 60 napos Thaiföldi Turista Visa áll rendelkezésre. Az egyik egyszeri belépésre jogosít fel a másik a többszöri belépésre.

Az egyszeri belépési vízum 60 napig érvényes, és további 30 napra meghosszabbítható belföldön. Így maradhatsz Thaiföldön 90 napig a vízumod használatával. A költségek körülbelül 30-35 eurót tesznek ki.

A 60 napos turista vízum többszöri belépéssel sokkal drágább (kb. 150 euró), és lehetővé teszi számodra a tartózkodás időtartalma alatt a többszöri be-és kiutazást. Itt találod a szükséges dokumentumokat, amelyekre szüksége van a Thaiföldi vízumodhoz:

 

Turista vízum (60 napos)

Tovább +
-> Kitöltött vízumkérelem (legalább egy szálláshely pontos címét meg kell adni / a házszám, az utca, a postai irányítószám és a város)

-> Útlevél az eredetiben
-> Az útleveled első oldalának másolata
-> 2 útlevél kép
-> Repülőjegy igazolás visszaútra vagy tovább utazásra.

35,00 € vízumdíj - ezt a Budapesten található thaiföldi nagykövetségen tudod készpénzel befizetni. ->

Verecke ut. 79

1025 Budapest

-> 15 évesnél fiatalabb gyermekek esetében be kell mutatni a születési anyakönyvi kivonatnak egy példányát és a szülők útlevelének másolatát.

A vízumszabályzat folyamatosan változik. Mielőtt utaznál kérlek, látogass el a nagykövetség hivatalos honlapjára a legfrissebb információkért!

Turista vízum (belépés 60 napos tartózkodás esetén, többszöri belépéssel)

Tovább +
-> Kitöltött vízumkérelem (legalább egy szálláshely, pontos címét meg kell adni / a házszám, az utca, a postai irányítószám és a város pontos neve)
-> Útlevél az eredetiben
-> Az útlevél első oldalának másolata
-> 1 útlevél fotó

-> A repülés megerősítésének másolata (egyirányú járat, busz- vagy vonatjegy a szomszédos országba, szállásfoglalás a szomszédos országban vagy vízum a szomszédos ország számára)

-> Munkáltatói munkavállalási bizonyítvány / beiratkozási igazolás / pénzügyi garancia nyilatkozat harmadik személy személyazonosító igazolványa (ha a kérelmező nem foglalkoztatott)

-> Legalább egy lakóhely foglalása
-> Továbbá igazolnod kell: banki nyilatkozattal, az ehhez szükséges minimális pénz összeget, amely 5000.00 € = 1565451.17 HUF
-> 150,00 eurós vízumdíj

-> 15 évesnél fiatalabb gyermekek esetében a születési anyakönyvi kivonat egy példányát és a szülők útlevelének másolatát be kell mutatni.
A vízumkövetelmények folyamatosan változnak. Kérlek utazás előtt tájékozódj és látogass el a nagykövetség hivatalos honlapjára az aktuális információkért.

Hosszú tartózkodási idő Thaiföldön bevándorló vízummal és Longstay Vízummal


Mindenki, aki Thaiföldön több mint 60 napot szeretne tartózkodni egy huzamban akkor, az úgynevezett „nem-bevándorló vízumot“ Non Immigrant Visa kell igénybe vennie Thaiföldön. Ha nyugdíjas vagy, akkor igényelhetsz éves vízumot „Longstay“vízum a neve.

Ha igazán szeretnél véglegesen élni és letelepedni Thaiföldön bármilyen probléma nélkül akkor nézzd meg a „Thaiföld Elite Visa“ következő részét.

A „nem bevándorló vízum“ 60 € egyszeri belépésre jogosít fel és 150 € többszöri belépés és kilépés esetén. Ez utóbbival élhetsz akár egy évig Thaiföldön. De be kell jelentened a bevándorlást 90 naponként – anélkül, el kell hagynod az országot. Az elsőnél 90 napos tartózkodást biztosítanak neked.

Tovább +
NEM bevándorlói vízum O: (90 napos tartózkodás, egyszeri belépés)

NEM bevándorlói vízum M: (tartózkodás 90 napra, érvényesség 1 év, többszöri belépésre)

Nyugdíjasok, 50 éves kortól:

 1. -> Teljesen kitöltött vízumkérelem (legalább egy szálláshely pontos címét meg kell adni / a házszám, az utca, a postai irányítószám és a város pontos neve)
  -> Útlevél az első oldalának másolata (többszöri belépés esetén: legalább 18 hónapos érvényességgel kell rendelkeznie az útlevelednek)
  -> 1 útlevél fotó
  -> A repülőjegyed megerősítésének másolata
  -> A nyugdíjjárulék másolata: Legalább 1200, - euró összegre van szükséged a benyújtáshoz,
  ha ez az összeg nem teljesül, legalább 5.000, - euró

A thai állampolgárral házasodott személyek:

-> Teljesen kitöltött vízumkérelem (legalább egy szálláshely pontos címét meg kell adni / a házszám, az utca, a postai irányítószám és a város pontos neve)
-> Útlevél az első oldalának másolata többszöri belépés esetén: legalább 18 hónapos érvényességgel kell rendelkeznie az útlevelednek)
-> 1 útlevél fotó
-> A repülőjegyed megerősítésének másolata
-> A házassági bizonyítvány másolata
-> vízumdíj

A korábbi thai állampolgárok:

-> Teljesen kitöltött vízumkérelem (legalább egy szálláshely pontos címét meg kell adni / a házszám, az utca, a postai irányítószám és a város pontos neve)
-> Útlevél az első oldalának másolata (több belépés esetén: legalább 18 hónap érvényesség)
-> 1 útlevél fotó
-> A repülésed megerősítésének másolata
-> A születési anyakönyvi kivonat
-> vízumdíj

Gyermek thai állampolgár:

-> Teljesen kitöltött vízumkérelem (legalább egy szálláshely pontos címét meg kell adni / a házszám, az utca, a postai irányítószám és a város pontos neve)
-> Útlevél az első oldalának másolata (többszöri belépés esetén: legalább 18 hónap érvényesség)
-> 1 útlevél fotó
-> A repülésed megerősítésének másolata
-> A születési anyakönyvi kivonat
-> A thai szülő útlevelének másolata
-> vízumdíj

Személyek akik önkéntesként jelentkeznek Thaiföldre:

-> Teljesen kitöltött vízumkérelem (tartózkodási hely és tartózkodási idő feltüntetése!)
-> Útlevél az első oldal eredeti másolata
-> 1 útlevél fotó
-> repülésed megerősítésének másolata
-> vízumdíj

Az önkéntesek csak a nem bevándorló vízum O / S kérelmet vehetik igénybe. A vízum 90 napos tartózkodást engedélyez, és a helyszínen hosszabb tartózkodás esetén a Bevándorlási Hivatalban be kell jelenteni.

A vízumszabályzat folyamatosan változik. Kérlek tájékozódj és látogass el a nagykövetség hivatalos honlapjára a legfrissebb információkért.

 

 

Jövedelmiadó magánszemélyek részére


Thaiföldön az adórendszer egyedülálló, és leginkább a Non-dom rendszerhez hasonlítható. (Erről lesz még szó egy másik cikkben.)

Privát jövedelemre fokozatosan kiterjesztett jövedelemadórendszer tartozik.  5 szint létezik:

 • akár 150 000 THB, a jövedelem adómentes
 • 150,001 - 500,000 THB 10%
 • 500,001 - 1 000 000 THB 20%
 • 1.000.001 - 4.000.000 THB 30%
 • a 4.000.001 THB-től kezdődően az adókulcs 37%

Adózás a jövedelmed után Thaiföldön meglehetősen drága. A megfelelő struktúrával azonban még Thaiföldön elhelyezkedő, helyhez nem kötött vállalkozók is részesülhetnek adómentességben. Ehhez csak egy bizonyos tőkeösszeget kell megadni, amely lehetővé teszi, hogy Thaiföldön legalább egy éven keresztül fedezd az összes költségedet!

Ha a külföldi jövedelmedet egy külföldi cégen keresztül vezeted és külföldön is hagyod, akkor nem történik semmi. Ha a külföldi jövedelmedet ugyanabban az évben hoztad be Thaiföldre, akkor kell adóznod utána.

Ha azonban egy évig külföldön tartod a kereseted és az egyéves megőrzési időszakot követően nem viszed az országba akkor ez jogilag adómentes.

Az adóköteles jövedelem az alábbiak szerint kerül kiszámításra:

A havi fizetés, a túlóra, a juttatások a nyugdíj stb. megszorozod 12-vel, hogy megkapd az éves jövedelmedet.

 

Az éves fizetésből 40%,ez legfeljebb 40.000 THB levonásra kerül. Az ebből fentmaradó összegből pedig levonásra kerül 30 000 THB.

Társasági adó


Thaiföldön a társasági adó viszonylag magas, 20%-os. Ezt a kamatlábat Thaiföldön bejegyzett társaság nettó nyereségére alkalmazzák.

A cégek a Thaiföldön belüli és kívüli forrásokból származó jövedelemre vonatkozó társasági adó alá tartoznak. A Thaiföldön nem regisztrált cégek – vagy székhellyel rendelkező külföldi vállalatok csak akkor fizetnek adót Thaiföldön, ha Thaiföldre jövedelmet termelnek (például bérleti díjak stb.).

Thaiföldön nincs külföldi adótörvény, amely tiltja vagy megnehezítené a külföldi társaságok kezelését.

Internet


Különösen a helyhez nem kötött vállalkozók számára, – akik pénzt keresnek az interneten, – a gyors kapcsolat rendkívül fontos. Amikor 2016-ban voltam Thaiföldön a kapcsolat néha nagyon rossz volt. Azonban ez megváltozott, és az internet meglepően jobb volt 2018-ban.:)

Tehát én egy SIM-kártyát vásároltam közvetlenül az AIS-től Bangkok-ban, és egy csomagot, amely 20 GB-ot tartalmaz egy 4G kapcsolathoz. Ez a csomag 2018 elején körülbelül 2000 THB-ba kerül, és 30 napig érvényes.

A Koh Phangan szigetén végzett gyorsasági teszten nagyon stabil kapcsolat volt, és a letöltés 28,4 MB / s, a feltöltés pedig 15,01 MB / s volt.

Végszó


Nem számít,hogy csak egy rövid időre turistaként szeretnél ellátogatni a mosolyok földjére vagy, mint digitális nomád egy kicsit hosszabb ideig szeretnél elidőzni esetleg az alapokat letenni – vagy Thaiföldet közvetlenül új lakóhelyként akarod használni életed hátralevő részében, – mindenkinek akad bőven lehetőség.

A megfelelő trükkökkel viszonylag egyszerűen juthatsz hozzá az állandó vízumcseréhez, és az esetleges adómentességhez. Alternatívaként Malajziát minden bizonnyal tudom ajánlani, ahol jelenleg is tartózkodom és amiről szó lesz a következő cikkben.

Ha valóban érdekel a letelepedés nem csak Thaiföldre, hanem a világ más országaiba is, akkor a hamarosan indított konzultációmban tudsz jelentkezni további információkért! Illetve lent feliratkozhatsz! 🙂

Ne maradj le semmiről!

Ha érdekelnek a vízummal, letelepedéssel és utazással kapcsolatos témák, akkor iratkozz fel kérlek az újdonságokért!

privacy Ez nem spam!

 

Szép napot

Üdv: Dóra

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /kunden/350756_45289/webseiten/digitalisnomadok/wordpress/wp-includes/comment-template.php on line 1442

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /kunden/350756_45289/webseiten/digitalisnomadok/wordpress/wp-includes/comment.php on line 879

Fatal error: Uncaught Error: Cannot create references to/from string offsets in /kunden/350756_45289/webseiten/digitalisnomadok/wordpress/wp-includes/comment.php:884 Stack trace: #0 /kunden/350756_45289/webseiten/digitalisnomadok/wordpress/wp-includes/comment-template.php(1446): separate_comments('') #1 /kunden/350756_45289/webseiten/digitalisnomadok/wordpress/wp-content/themes/optimizePressThemefeb17/themes/3/single.php(74): comments_template('/comments.php', true) #2 /kunden/350756_45289/webseiten/digitalisnomadok/wordpress/wp-includes/template-loader.php(74): include('/kunden/350756_...') #3 /kunden/350756_45289/webseiten/digitalisnomadok/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/kunden/350756_...') #4 /kunden/350756_45289/webseiten/digitalisnomadok/wordpress/index.php(17): require('/kunden/350756_...') #5 {main} thrown in /kunden/350756_45289/webseiten/digitalisnomadok/wordpress/wp-includes/comment.php on line 884