Pénz & Valuta közötti különbségek

A Te igazi gazdagságod az idödben és szabadságodban rejik. A pénz csak egy eszköz amivel kereskedni lehet. Csak most a világ igazi pénz helyett valutákat kezdtett el használni, hogy megtévesszenek és a számodra a már említett két legfontosabb dolgot elvegyék töled.

Az időt és a szabadságot


Üdvözöllek az egérlyukban!

Egy olyan pénzügyi rendszer krízisének periódusába léptünk, amelyet még nem látott a világ. Az évtizedek alatt megkezdett vagyon átruházások a történelem legnagyobb meggazdagodásához vezettek.

Magát a vagyont soha nem pusztították el, csak átruházták. Ez azt jelenti, hogy minden egyes kialakult eddigi válság másik oldalán ott találjuk a lehetőséget.

A jó hírem az, hogy ezt a válságot most Te is a saját lehetőségedre fordíthatod, ha elkezdesz tanulni! Èn úgy gonolom, hogy a legjobb befektetés amit életünk során tehetünk az az, hogy folyamatosan tanulunk.

 • Tanulni a pénz történetéről
 • Tanulni a pénzügyről
 • Tanulni arról, hogyan működik a globális gazdaság
 • Tanulni arról, hogy a nagy fickók (bankárok) hogyan vernek át nap, mint nap

…és nem csak ők.

Ha megtanulod megérteni hogyan működik a pénzügyi világ, akkor sikerül a megfelelő oldalra állnod és jobban átládod majd a vagyonszerzés és vagyonvédelemi lehetőségek tárházát és az ezzel kapcsolatos megannyi tudásanyagot.

Winston Churchill

Minél tovább nézel vissza a múltba, annál tovább látsz a jövőben

 

Mi a valuta?


Szerinted van – e különbség valuta és pénz között? – elgondolkodtál már ezen valaha?… a válaszom az, hogy IGEN van.

Körülbelül 5000 évvel ezelőtt az egyiptomiak aranyat és ezüstöt kezdtek el használni. Legfőbbképpen az uralkodók a valuta egyik formájaként, bár ekkor még nem volt “pénz”.

Azok az arany és ezüst darabok, amiket használtak különböző meretű és súlyúak voltak. Nem voltak cserélhetőek. Ez azt jelenti, hogy nem volt egy fix összege az aranynak vagy az ezüstnek, így a kereskedelem is nehézkes volt.

 

Tehát a valuta nem más, mint egy csereszköz, ami tartós, hordozható – mindenhol tudsz vele fizetni -, és helyettesíthető bármikor.

Viszont ezzel szemben mi a pénz?

A pénz szintén egy csereeszköz, amely hordozható, szállítható, tartós, helyettesíthető, de ami még ezeknél is fontosabb az, hogy:

 

Tehát, hogy még érthetőbb legyen. A valuta ami a te zsebedben is van és nap, mint nap használod egy:

 • csereeszköz
 • elszámolási egység -> ugyanis minden bankjegy számozva van.
 • tartós
 • hordozható, szállítható
 • osztható, helyettesíthető -> az a pénz ami a te zsebedben van, az ugyanaz ami az enyémben van (ugyanannyit ér)

De a kormány annyi bankjegyet nyomtathat amennyit csak akar, hogy ezzel is “felhígítsa” a valutát, – addig is a vagyonod folyamatosan kicsúszik a zsebeidből a bankszámládról, – ami aztán átvándorol a banki rendszerbe és vissza a kormányhoz.

Arany & Ezüst


Az arany egy csillag kitörésének következtében keletkezett és azóta is létezik Földünkön. Ez az egyik tulajdonsága, amely miatt értékálló és ami miatt ezt nevezzük igazi pénznek. Az ok ami miatt az arany és az ezüst a legoptimálisabb fizetési eszköz lehetne, az nem más, mint az egyedülálló tulajdonságai:

 • Csereeszköz -> arany és ezüst nagy mennyiségű értéket őriz magában, viszonylag kis helyen.
 • Elszámolási eszköz -> a sima arany ugyanolyan értekű, mint bárhol máshol a Földön.
 • Nagyon tartós -> az az arany amelyet az egyiptomiak használtak még 5000 évvel ezelőtt, még most is itt van velünk. Az arany ugyanis nem korródálódik.
 • Hordozható, szállítható -> hiszen akár olajat is használhatsz fizetőeszközként valamiért cserébe.Viszont nem cipelhetünk olajoshordókat a hátunkon.
 • Helyettesíthető -> egy unci aranynak és ezüstnek ugyanannyi az értéke itt Magyarországon, mint Afrikában, Egyiptomban, vagy Amerikában. Csak korlátozott mennyiségben.

Korlátozott mennyiségben!

A másik ok amiért érdemes az aranyra, ezüstre több idöt fordítanunk az a vásárlói erő fenntartása. Az aranyat nem lehet nyomtatni vagy még többet csinálni belőle. Tehát értékmegörző is.

Az elmút 5000 év alatt csak és kizárólag az arany és ezüst volt képes megőrizni vásárlóerejét és tartósságát. Mostanra több ezer fiat valuta létezik. A fiat valuták amelyek mögött nincs semmilyen fedezet sem. Se arany sem ezüst, egyszerűen semmi.

Fiat valuták


Fiat valuták alapja a bizalomra épül

A fiat valutákat tulajdonképpen maga a kormány hozta létre, alapította. Van egy bizonyos nyomtatási folymat, amely során a  papírpénzt lenyomja a sajtót, ezután kerül rá a papírpénzre a fiat jelölés és ami valutává teszi a papírpénzt, amit Te is használsz.

A forint árfolyama 1946 és 1950 között a két és félszeresére romlott. Ez azt jelenti, hogy amit 1946-ban 300 Ft-ért meg lehetett venni, azt 4 évvel késöbb már 600 ft-ba került.

Azóta természetesen folyamatosan romlott és romlik is az árfolyama. Annak idején még az első világháború idején, de talán még a második világháborúig a pénz mögött valódi pénz (arany fedezet) volt. Ha jól tudom olyan 28 tonnás aranytartalékunk volt annak idején, hogy az most hol lehet? ki tudja?

Ahogyan haladunk előre láthatjuk, hogy a valuta egy olyan eszköz, – amelyet a kormány és a pénzügyi szektor használ fel arra, hogy az idődet és a szabadságodat elvegye a vásárlóierő ellopásával, ahelyett, – hogy tárolnák a gazdasági energiát – de eközben különböző valuták szivárognak folyamatosan.

Az arany egyik leggyönyörűbb pénz a Földön és minden meg van benne ami a pénzt pénzzé teszi.

Remélem nagyjából érthető volt, mik a különbségek és sikerült kicsit jobban átlátni.

Viszlát a következő részben.

Üdv:

Leave A Response

* Denotes Required Field