Mi a Bitcoin? Előnyei és hátrányai

Bitcoin egy decentralizált digitális valuta és csak és kizárólag digitális formában létezik. Ez azt jelenti, hogy nem papírból van, mint a normál pénzek (euró, forint, dollár stb.). Az egyik előnye az, hogy így gyorsabban, olcsóbban, – szerte a világban tudsz bitcoint küldeni akárkinek, ahová csak akarod -.

Nincs tehát olyan központi egység, mint pl. egy olyan központi bank, amelynek joga van a pénz vagy bitcoin bevonására. Ezt bizonyítja, hogy összesen 21 Millió Bitcoin létezik.

Bitcoin tehát korlátozott fizetési mód,ami által egyszerűen nem létezik infláció. Mindazonáltal a bitcoin nem helyettesíthető, mivel 100 millió egység (Satoshi) keze alatt fut. Satoshi tulajdonába tartozik körülbelül 2,1 Billió Bitcoin egység.

Jelenleg (2017 augusztusában) csaknem 16,5 millió bitcoin van forgalomban, amelyek közül 4 millió visszavonhatatlanul megsemmisült (a magánkulcs elvesztése miatt).

A Bitcoint először 2008-ban említették meg egy dokumentum filmben Satoshi Nakamoto álnevével, akit ma a Bitcoin feltalálójaként tartanak számon. Eddig még nem vált világossá ki rejtőzik eme név mögött.

Decentralizáció


A mai világunkat tekintve, teljesen központosított szervezetekkel rendelkezzünk. A gazdasági és államigazgatást nézve, ez egy olyan szervezeti módosítás, ahol a jogi hatásköröket megosztják (tehát a döntések és ellenőrzések jogát helyi szervezeteknek, tanácsosoknak adják át).

A központi bankok központi bankjai a tervgazdaságnak eme részét vették át és ellenőrzik a mai napig is – a pénzkínálatot ami általában magas inflációt eredményez és így a vásárlói erő csökkennését okozza – .

A Bitcoin rendszere decentralizált. Tehát nincs olyan állami intézmény, amely ellenőrzi a hálózatot. Minden résztvevő számítógépen – a bitcoin az úgynevezett blockchain technológián alapszik és minden adat ezen tárolódik – .

Az egyetlen módja annak, hogy “elpusztítsák” a Bitcoint az, hogy elkoboznak minden számítógépet, amely részt vesz ebben a hálózatban. A hálózat mai méretével nézve ez szinte lehetetlen, és a Bitcoint csak az internet kikapcsolásával lehet megbénítani.

Blockchain


Blockchain a “Block = blokkolás” és “chain = lánc” elnevezésből áll. Ennek megfelelően a blokklánc az a hely amelyen a Bitcoin-hálózat összes tranzakciója nyilvánosan tárolódik. Más szóval úgy tudnám mondani, ez a Bitcoin hálózat készpénzkönyve.

Ez a lánc, blokksorokból áll, amely teljesen védett a manipulációtól a kriptográfiai láncon keresztül, így 1 Bitcoint soha többé nem lehet kiadni még egyszer vagy a már elvégzett tranzakciót megváltoztatni.

A blockchain-en keresztül nyomon lehet követni egészen egyszerűen, melyik “online pénztárcán” azaz (Wallet-en), mennyi bitcoin található.

Tehát ha bitcoint küldesz egyik barátodnak, akkor ez a tranzakció a blockchain blokkjában tárolódik. Mivel ez a blokk nem változtatható meg a legvégén, a tranzakció később nem módosítható, és így a Blockchain-ban állandóan megmaradhat.

A blokkkapcsoló ezen része ezután a hálózatban részt vevők számítógépen tárolódik. Ez a decentralizáció rendkívül hatékonyan hat a hálózatra az esetleges támadások és kormányzati átvételi kísérletek ellen!

Bitcoin előnyei


Felhasználótól a felhasználónak

  • A hálózat decentralizálásának köszönhetően már nincs szükség közvetítőkre, mint például bankokra.
  • Annyi Bitcoint küldhetsz, amennyit csak akarsz akinek csak akarod a Bitcoin-hálózaton keresztül.
  • A bankok és államok soha többé nem tilthatják meg, hogy pénzt küldjél egy másik résztvevőnek.
  • Te vagy a saját bankod és csak is Te döntöd el, hogy hogyan és miként rendelkezel vele.

A bitcoin hátrányai


Természetesen mint mindennek, a Bitcoinnak is vannak hátrányai, amelyeket most szeretnék nevükön nevezni.

  • Soha nem lesz több 21 millió bitcoinnál. Ennek eredményeképpen ez a pénznem nem inflációs, hanem deflációs jellegű.
  • Az árfolyam még mindig igen ingadozó, ezért csak annyi pénzt fektess be, melyet hajlandó vagy elveszíteni.
  • A blokklánc korlátozott, ami a tranzakciók lelassulását és ezáltal drágább díjakat eredményez.
  • Ha a Bitcoinodat ellopták vagy helytelenül továbbították, annak búcsút is inthetsz örökre és nincs semmilyen kapcsolattartó személy, aki esetleg visszavonja.
  • Mint magát a rendes készpénzt, ezt is fel lehet használni illegális tevékenységek lebonyolítására, pl: (drogkereskedelem)
  • Bár az átvételi pontok száma tovább növekszik, még mindig nem fizethetsz mindenhol Bitcoinnal. Ehhez a Bitcoinon futó terhelési hitelkártyákat kell használni.

További előnyök


A fent említett előnyök mellett még van néhány.

Bitcoin alkalmas arra is, hogy viszonylag kevés mennyiségeket is küldhetünk vele. Ráadásul a résztvevők száma gyorsan növekszik, és a világ szinte minden országában már megtalálhatóak az úgynevezett Bitcoin gépek vagy átvételi pontok. Ez sokkal könnyebbé teszi a pénz átutalását, ha mondjuk külföldre utaznál.

Budapesten az Anker klubban találod az első bitcoin automatát, ahol már én is fizettem bitcoinnal. 🙂

Sokkal könnyebb tárolni, mint – például aranyat vagy ezüstöt – habár személy szerint még minig ezt tekintem a legbiztonságosabb és legsatabilabb megoldásnak. Csak, hogy nem rohangálhatunk több száz kg-os aranyrúdakkal.

Remélem hasznos volt ez a cikk és legközelebb is velem tartasz!

 

BItcoin vásárlás esetén használd ezt a linket: Coinbase-en keresztül tudsz Bitcoint vásárolni. Ha 100 $ felett fektetsz be 10 $-t ajándékba adok neked!
https://www.coinbase.com/join

http://digitalisnomadok.com/

Illetve a facebook oldalamra és lépj be a csoportba! 
https://www.facebook.com/doraanomad/

https://www.facebook.com/groups/215138042229336/?fref=ts

Leave A Response

* Denotes Required Field