Bitcoin-nal az élet és ami mögötte van

Sziasztok Nomádok és nem nomádok!

 

Gondoltam most beleugornék egy teljesen más témába, amiről még csak elvétve itt-ott beszélnek. Ez a Bitcoin.

Aki Bitcoinba szeretne befektetni, először is szüksége van egy nagy levegőre és türelemre. A Bitcoin az elmúlt években hatalmasat nőtt. 2013-ban 15 dollárról ment egészen 1000 dollárig, majd nagyon erősen vissza is esett.

Majd 2015-ben megint csak elkezdet sebesen felfelé haladni és ma már 1 Bitcoin több, mint 4000 dollárba kerül. Hihetetlen nem igaz?

Na de miről is beszélek én egyáltalán? Lehet azt sem tudja még sok mindenki mi is az a Bitcoin. Akkor elmondom dióhéjban:

 

Mi a Bitcoin?


A Bitcoin egy virtuális pénz. Olyan, mint a Forint, Euró vagy Dollár csak ez kizárólag az interneten létezik. Az az egy online valuta. Még annak idején egy Satoshi Nakamoto nevezetű emberke programozta és hozta létre a világ első online, digitális pénzét.

Persze senki nem tudja pontosan ki is volt ez az ember, de valjuk be egy ilyen programm létrehozásához hatalmas nagy tudásra van szükség.

A bitcoin azzal a céllal hozták létre, hogy felváltsa a mostani papírpénzeket, mert független bankoktól, kormánytól és bármilyen nagyokos politikustól vagy befolyásos embertől.

Természetesen mindig vannak olyanok akik ebben kételkednek, de én úgy fogom fel, mint egy igazi forradalmi innovációt, ami nagy segítség lehet sok ember számára.

Milyen előnyei vannak a Bitcoinnak?

 

Sorolhatnék még több előnyt, de egyelőre ez is elég. A lényeg abban van, hogy “Te saját magad bankja lehetsz”. Tehát nem kell engedélyt kérned senkitől ha valaki részére szeretnél pénzt átutalni – vagy neked akarnak bitcoin küldeni –

Nincs közötettek se bank, se senki aki ellenőrzi a tranzakciót és teljesen hozzáférhetetlen bárki részére. Ezért is okoz nagy gondot az olyan helyeken ahol már előrehaladott fázisban van a Bitcoin használata. Viszont nem nyújt teljes annonimitást.

Pénzvaluták versenye


Bizony, bizony. A Bitcoin mellett mára már több száz más online valuta lepte el a piacot. Ilyen a Dash, Etherium, Etherium Classic, Ripple és stb.

 

Napjainkban sok száz úgynevezett “oldcoins” létezik, akik a Bitcoin-ot a felhasználók és a befektetők javára használják. A Bitcoin továbbra is nagy szerepet játszik ebben a versenyben.

A jelenlegi 24 milliárd dolláros piaci értéke az összes digitális pénznem értékének több mint 60% -a.

De ez nem így van.

A Bitcoin minden gyengesége vitathatatlan előnnyel jár. Például a bitcoin kifizetések semmiképpen sem annonimnak, ahogyan azt sokan hiszik. Minden átvitel nyilvánosan hozzáférhető “blockchain”, a decentralizált, elosztott adatbázisában amelyen a Bitcoin alapul.

Az átviteleket nem jelölték meg nevekkel – hanem kriptográfiai címekkel, amelyek sok számot és betűt tartalmaznak tették bonyolultabbá és hozzáférhetetlenné.

Bitcoint nagyon könnyen és egyszerűen tudsz venni. Amikor bitcoint akarsz küldeni valakinek vagy neked akarnak küldeni, akkor minden tranzakcióhoz tartozik egy nagyon hosszú számokból és betűkből álló rendszer.

Ezt kell mindig megadni. Ha azonban közzéteszed a címedet e-mailben vagy a Facebook oldaladon, akkor azonosíthatóvá teszed – a kifizetések visszavezethetők, és az annonimitás eltűnik.

Az olyan online valuták, mint a Monero, Z-Cash vagy a Dash teljes annonimitást ígérnek a használóknak. A Dash tartják most a következő Bitcoinnak.

A Bitcoin fejlesztése önkéntes, – adományokból vagy szponzorációkból tartják fent. A Bitcoin szoftverek egyik legfontosabb fejlesztője az egyetemeken vagy vállalatoknál dolgozik.

Ez persze összeférhetetlenséghez vezethet, mivel egy olyan cég, amely a fejlesztőnek fizet, jelentősen befolyásolja a szoftver továbbfejlesztését.

Világszerte egyre többen és többen használják nem csak a Bitcoint hanem más online valutákat. A rendszernek kétségkívűl sokkal jobban felhasználóbarátabbá kell válnia. De ez nehéz munka.

Reméljük, hogy a Bitcoin & Co. készen áll a tömegpiacra, amikor az euró előreláthatólag nagy válságba esik  – fagyasztott bankszámlákkal, korlátozott készpénzfelvételekkel, tőkeellenőrzésekkel és a várható pénzügyi elnyomással.

Legkésőbb az euró összeomlásával a digitális valuták veszik át a vezetést. Megszabadulhatunk a kormányzati végrehajtási intézkedésektől és garantálják pénzügyi szabadságunkat.

Ez csak az én személyes véleményem. Pesze egy részről örülök ennek a lehetőségnek, mert szabadságot ad, viszont mint mindennek ennek is vannak hátulütői amiről még nem tudunk.

Azt viszont nem állítom, hogy csak és kizárólag Bitcoinba vagy más online valutákba kellene a vagyonukat befektetni. Fontos, hogy minél több helyen tároljuk a vagyonunkat.

Erről és más befektetetési témákról lesz még szó. Remélem hasznos volt ez a cikk és viszlát a következőben.

Üdv: Dóra

 

Leave A Response

* Denotes Required Field