Ki az a Digitális Nomád?

Már biztos találkoztál velük vagy hallottál róluk. A nomádok azok akiknek nincsen szüksége házra, autóra vagy akármi másra. Leginkább járják a világot a laptopjukkal együtt és azon keresztül dolgoznak. Helytől függetlenül – ez lehet Thaiföld, Indonézia, Mexikó, Svédország – szóval igazából bárhol a világon.

 

Mabul szigete Malajzia

 • Képzelj el egy olyan életmódot ami szabaddá, függetlenné, céltudatossá és boldoggá tesz.
 • Képzeld el, hogy kevesebbet kell dolgoznod, mint egy átlag ember és a bevételeidet is jobban tudod élvezni.
 • Képzeld el, hogy nincsen irodád, munkahelyed ahová minden reggel be kell menned.
 • Képzeld el, hogy nem kell többé sem a főnöködnek se senki másnap megfelelned.
 • Képzeld el, hogy általában önálló magánvállalkozóként, szabadúszóként helytől függetlenül dolgozol.
 • Képzeld el, milyen úgy pénzt keresni, miközben alszol.

El tudod ezt képzelni? Pedig ez elérhető számodra is, sőt még több is ha Te is akarod. Rengeteg lehetőség van amin keresztül pénzt tudsz Online keresni.

A félreértések elkerülése érdekében egy digitális nomád nem feltétlenül utazó blogger. A legtöbb digitális nomád nem blogger. Viszont sok utazó blogger digitális nomádként tevékenykedik – mint például én is –

Tengerparton éppen munka közben

 

Te is válhatsz digitális nomáddá ott ahol éppen élsz vagy egy másik országban. Ez tulajdonképpen egy döntés egy beállítottság – egy új szabadabb, függetlenebb életforma iránt -. Azt, hogy ezt miképpen teljesíted, hol vagy épp és mikor az teljesen rád van bízva.

 

Az, hogy én például – felmondtam a munkahelyemen és bepakoltam az életemet egy hátizsákba, csak egy opció volt – viszont előnyt jelent sok digitális nomád számára.

Ùton Dél Tirol felé, Olaszország

 

Alapvetően, csak arról szól, hogy a saját életedet pontosan úgy csináld, úgy oszd be ahogyan azt Te szeretnéd anélkül, hogy bárki megmondaná mit és hogyan kell csinálnod. Èrted?

 

Digitális nomádként próbálok én is úgy helyezkedni, hogy az nekem a legjobb legyen. Itt gondolok arra, hogy – próbálok olyan országokba menni ahol tudom a megélhetés az életszínvonal alacsonyabb, mint más nyugati országokban –

Tudnék én egy gyönyörű svájci villában a hegyek között is élni, dolgozni, csak épp az életszínvonal és a megélhetés jóval drágább.

Kaukázusi hegyek Grúziában

 

Ehelyett elmentem a Kaukázusba Grúziába, ahol épp ugyanúgy vannak havas, hegycsúcsok és ámulatbaejtő helyek, mint Svájcban – ráadásul jóval kevesebbért is megtudok élni -.

Kvareli tó, háttérben a kaukázusi hegyek, Grúzia

 

Ezért is választottam Àzsiát is első állomásként. Számomra fontos kihasználni az egyes országok által kínált lehetőségeket, márcsak az adózás, cégalapítás, bankszámlanyitás szempontjából is. Rengeteg olyan ország van, ahol igen is jobban megéri élni. De erről majd egy másik cikkben mesélek.

Hogyan keres pénzt egy Digitális Nomád?


A lista nagyon hosszú és változatos.

 • sokan dizájnerként, weboldalkészítőként, fordítóként, marketingesként dolgoznak.
 • sikeres blogjaikon, mindenféle információs termékeket kínálnak.
 • vannak akik különböző infó termékeket állítanak elö vagy E-könyveket írnak és értékesítenek.
 • és még ott vannak az egyéb művészeti ágakban jól teljesítő emberek - zenészek, művészek -

Biztos vagyok benne, hogy neked is vannak erősségeid amiben jó vagy, amit szeretsz csinálni és ami boldoggá tesz.

Nevető fiatalok Jakarta fővárosában

De nekem nincs is végzettségem!


Hülyeség azt gondolni, hogy Informatika, Marketing vagy Design szakot kell elvégezned ahhoz, hogy egy ilyenbe belevágj és digitális nomád légy. Bár könnyebbé teheted az életed vele ez nem vitás, de végső soron nincs diplomára vagy egyéb végzettségre szükséged.

Szintén munka közben egy kávéházban

 

Minden szükséges képességet elsajátíthatsz magadtól is. Tanulj és tanulj folyamatosan...

Fogadok, hogy a most felsorolt lehetőségek közül Te is találsz olyat amihez értesz és amit nap, mint nap csinálsz..

  • folyékonyan beszélsz angolul, németül vagy más idegen nyelven?
  • tudsz tolmácsolni esetleg idegen szövegeket javítani?
  • Word, Exel táblázatot készíteni?
  • Google vagy más keresőportálokat használni?
  • Twitter, Facebook, Instagram és egyéb Szociális médiát kezelni?

Lefogadom, hogy tudsz! Meglehet, hogy ezek a tevékenységek nem feltétlenül a legélvezetesebbek számodra, de rövid időn belül már látható eredményeket tudsz elérni és pénzt keresni.

 

Függetlenül attól, hogy egyszerű fordításokról, könyvelési korrekciókról, adatfeldolgozásról, online keresésekről vagy a kisvállalkozások közösségi hálózatépítéséről van szó, sok munkahely csak egy egérkattintásra van tőled.

Ilyen például:

Èlet egy fejlődő országban?


Egy fejlődő, feltörekvő országban élni sok ember számára horrornak tűnik. A média naponta jelentést tesz a magas bűnözésről, a betegségekről, a pusztító természeti katasztrófákról és az elképzelhetetlen szegénységről.

 

Bár ezeknek az üzeneteknek van valóságalapja, egy dolgot azért ne felejts el: attól függ, hogy épp hol élsz.

Nekem például szinte mindenhol hatalmas szerencsém volt. Kedves és barátságos emberekkel ismerkedhettem meg, akiknek nagyon hálás vagyok.

Signagi-ban egy grúz családnál

 

Nyílvánvaló, hogy a jelenlegi helyzet az egyes országokban nem épp virágzó, – terrortámadások, bűnözés, rablások, gyilkosságok – mindenhol voltak, vannak és lesznek is.

 

Ezen felesleges aggódni, mert ha csak ezen jár az eszed, – hogy ha oda utazok mi fog velem történni –  akkor nagy valószínüséggel be is fog következni.

A fejlődő országok olyan lehetőségeket kínálnak, amelyben itthon sajnos nincs részünk. Melyek ezek?

 

 • Nagyon kevés pénzért jó környéken tudsz egy komplett házat vagy egy apartmant venni, bérelni.
 • A bankok redkívűl magas kamatokat kínálnak bankszámlanyitás esetén
 • Cégalapítás esetén alacsony adó- és adminisztratív feladatok teljesítése
 • Befektetések lebonyolítása rendkívűl jövedelmező helyi és nemzetközi projektekbe.
 • Rengeteg élményben lesz részed. Ùj barátokra teszel szert.

Na mit szólsz hozzá kedvet kaptál hozzá?

Tavaszi fesztiválon a fellépőkkel Kota Kinabalu, Malajzia

Dolgozz, és Èlj Ùgy és Ott Ahol Akarsz!


Elgondolkodttál már azon mi lenne, ha a Te a saját főnököd lennél? – ha nem kellene korán reggel azért felkelned, hogy munkába menj, – amit egyébként a hátad közepére sem kívánsz – ?

Ahol Te saját magadnak oszthatod be az idődet?

 

Digitális nomádként Te döntöd el, hogy mikor, hol és mennyi ideig dolgozol

Korán kelős vagy? – én is. Szeretnéd látni a napfelkeltét az óceán felett, elmenni jógázni, meditálni majd egy egészséges reggeli mellett megtervezni az aznapi teendőidet? – később kimenni a tengerpartra kiszellőztetni az elmédet.

 

Egy séta után ott folytathatod a munkádat ahol abbahagytad – egy kávéházban, függőágyban – vagy ott ahol éppen jól esik.

Az élet, mint digitális nomád, megadja ezeket a szabadságokat. A döntés a Te kezedben van, nem szól bele senki mit hogyan kell, hogy csinálj, mert az időddel Te gazdálkodsz.

Meditáció közben Koh Phangan szigetén, Thaiföldön

 

Persze ez most lehet túl egyszerűnek tűnik, de azért ennek is megvannak a hátrányai. Azt bevallom, hogy ez az életforma, stílus nem mindenkinek való. Hatalmas nagy önerőre, erőfeszítésekre és fegyelemre van szükség.

 

A hontalanság nem fenékig tejfel, hanem folyamatos alkalmazkodás új helyzetekhez. Hirtelen a busz túlságosan szűk lesz ahhoz, hogy értelmesen írhass, az internet nem stabil, pont elment az áram, vagy egyéb bosszantó helyzet állt elő.

 

Mindez megtörténhet, de ilyenkor szükség van a higgadtságra. Ez egy jel, hogy most az amiben épp benne vagy szüneteltetned kell vagy egy másik úton kell tovább haladnod, esetleg nem ártana magaddal is foglalkozni.

Végső soron az utazás egy nagyszerű élmény, tele kihívásokkal, szépséggel, néha kudarcokkal, – de a legjobb, hogy minden nap újra kezdheted azt amit elrontottál. Minden nap egy lehetőség.

Egy izzó vulkán lábainál, Mount Bromo, Indonézia

 

Remélem hasznos volt számodra ez a cikk. Viszlát a következőben.

Üdv: Dóra

 

Leave A Response

* Denotes Required Field